Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Ztracené římské legie - skutečně mohli legionáři doputovat až do daleké Číny?

25.2.2022, 12:59 > Starověk > Antický Řím

V roce 53 př.n.l. se odehrála jedna z největších katastrof římské republiky. V bitvě u Karrh byl poražen Marcus Licinius Crassus, nejbohatší Říman své doby a společně s ním padlo i přes 20 tisíc mužů. Dalších 10 tisíc bylo vítěznými Parthy zajato a odvlečeno do otroctví na východ. Dodnes existují legendy, že zajatí vojáci této ztracené legie, se dostali ještě dál na východ, než legendární výprava Alexandra Velikého. Skutečně se mohli římští legionáři dostat až do vzdálené Číny?


Porážka u Karrh byla možná nejhorší vojenská tragédie v dějinách Říma. Jízdní lučištníci a katafrakté naprosto zadupali římské legie. Šlo dokonce o větší prohru, než slavná bitva v Teotoburském lese. Díky předvídavému generálovi Cassiovi Longinovi se podařilo zachránit kolem 10 tisíc legionářů. Dvakrát tolik jich ale padlo a dalších 10 tisíc zajali Parthové. Ti z nich samozřejmě učili své otroky.


Moderní rekonstrukce katafrakta.
Moderní rekonstrukce katafrakta. Zdroj: wikipedia.org, John Tremelling, GFDL


Většina zajatců byla zřejmě deportována na východní hranici říše, na území dnešního Kazachstánu. Parthové nebyli hloupí a neudělali ze zajatých legionářů nějaké pomocné otroky. Dobře věděli s kým mají tu čest a jaká by byla škoda, kdyby nevyužili jejich bojových schopností. Římané tak vytvořili novou posádku hraničního města. Z roku 36 př. n. l. pak existuje dochovaná zpráva, že legionáři bojovali proti Číňanům v bitvě u Zhizhi.

Čínští historici té doby zaznamenaly informace o novém nepříteli, který používá netradiční taktiku. Popsali ji jako formaci sevřeného čtverce, nebo také rybí šupiny, což odpovídá typické římské formaci želvy - Testudo. V té době již zřejmě nešlo o bojovníky v partských službách, ale o žoldnéře bojující na straně Hunů. V celé asijské oblasti nebylo obvyklé bojovat v sevřené formaci a Hunové bojovali typicky v sedle. Navíc i další zmínka historiků o pevné a rychle vystavěné palisádě podporuje teorii římských vojáků.

Úklid latrín, bičování i smrt. Tresty v římských legiích byly kruté

Úklid latrín, bičování i smrt. Tresty v římských legiích byly kruté

Římská armáda byla nejdisciplinovanější armádou antického světa. Z velké části za to mohla římská mentalita. Římané věřili, že díky svojí disciplíně stojí výše než barbaři. Velkou měrou se na tom také podílel d... celý článek


Hunové každopádně prohráli a vítězní Číňané zajali určité množství těchto netradičních vojáků. Ti pak měli údajně založit vesnici s názvem Liqian, což je název velice podobný římskému výrazu legion. Vesnice na okraji pouště Gobi existuje dodnes a nese název Li-čchien-cchun.

Místní obyvatelé jsou o svém starořímském původu přesvědčení. Za pravdu by jim mohl dávat jejich dost netypický vzhled pro danou oblast. Modré oči, nebo blonďaté vlasy se zde vyskytují mnohonásobně častěji, než by bylo obvyklé. Pro teorii čínské vesnice založené římskými legionáři však chybí fyzické důkazy. Pokud by oblast skutečně dlouhodobě obývali Římané, měli by se nalézt nějaké pozůstatky zbraní, nebo mincí. Nikdy se však nenašel jediný fyzický pozůstatek.


Novodobá rekonstrukce formace.
Novodobá rekonstrukce formace. Zdroj: wikipedia.org, Etrusia - Roman History, CC BY-SA 3.0


Rozlousknout záhadu měly jednou pro vždy testy DNA, provedené v roce 2005. Výsledky u některých testovaných ukázali až 56 procent kavkazské DNA, tedy evropského původu. Další testy provedené o dva roky později však neprokázaly žádnou odlišnost od běžné populace v dané oblasti. Někteří vědci připisují výsledky prvního testování tomu, že vesnice leží na původní Hedvábné stezce. Po ní procházeli obchodníci ze západu, kteří zde snadno mohli smísit svoji DNA s původními obyvateli. Ani DNA testy tedy nepřinesly pro tuto záhadu jednoznačnou odpověď. Dokud se tak neobjeví nezvratný důkaz ve formě archeologických nálezů, zůstává příběh o čínských legionářích stále na úrovni pouhých legend.

Zdroj: historycollection.com ; Gruber, E.: The Origins of Roman Li-chien
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Katafrakti - před obrněnými cválajícími tanky se třásli strachy i legionáři Katafrakti - před obrněnými cválajícími tanky se třásli strachy i legionáři
Největší Římská porážka? Bitva u Karrh Největší Římská porážka? Bitva u Karrh
Dřina a nekonečný dril. Běžný den v životě římského legionáře Dřina a nekonečný dril. Běžný den v životě římského legionáře


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít