Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Úklid latrín, bičování i smrt. Tresty v římských legiích byly kruté

15.9.2021 > Starověk > Antický Řím

Římská armáda byla nejdisciplinovanější armádou antického světa. Z velké části za to mohla římská mentalita. Římané věřili, že díky svojí disciplíně stojí výše než barbaři. Velkou měrou se na tom také podílel dlouhý a každodenní výcvik, díky čemuž se z legionářů stávali opravdoví profesionálové. Avšak i ve zdánlivě perfektně disciplinovaných legiích bylo občas nutné vynucovat poslušnost přísnými tresty, které bychom dnes posuzovali jako extrémně tvrdé a násilné.


Tresty se mohly týkat jak jednotlivců, kteří zanedbali svoji povinnost, tak celých vojenských útvarů, dokonce i celých legií čítajících na 5 tisíc mužů. Při vstupu do armády skládal rekrut vojenskou přísahu, tzv. sacramentum. Při té sliboval řádné plnění povinností, ale zejména se zříkal svého práva občana na odvolání proti trestu smrti. To znamenalo že jeho život zcela závisel na rozkazech a vůli jeho nadřízených, což se týkalo i trestů.


Centurion se svojí révovou holí.
Centurion se svojí révovou holí. Zdroj: wikipedia.org, Self-published work by Medium69, CC BY-SA 3.0


Nejmenší prohřešky, které byly v legiích na denním pořádku, se trestaly poměrně mírně. Bylo obvyklé, že centurion své vojáky uhodil svojí révovou holí, zmenšil provinilcům příděly jídla, nebo uložit povinnosti navíc. Nejčastěji samozřejmě takové, které patřily mezi nejméně oblíbené, jako například práce kolem latrín. Větší prohřešky pak byly trestány snížením žoldu. S ještě většími proviněními mohla přijít degradace, jako ji známe i nyní, nebo propuštění ze služby bez výhod náležejících vysloužilcům z legií. Pokud chtěli velitel udělat z trestaného exemplární příklad, mohl přidat ještě například veřejné bičování.

Římská invaze do Británie - největší námořní operace starověku

Římská invaze do Británie - největší námořní operace starověku

Římská invaze do Británie byla obrovskou námořní operací, možná tou největší za celé dějiny starověku. Přestože potenciální zisky z nové provincie zřejmě nikdy nemohly vyvážit náklady celé vojenské výpravy, trv... celý článek


Za nejtěžší prohřešky pak již hrozily tresty smrti. Pokud voják dezertoval a byl dopaden, nebo zanedbal svoje povinnosti tak, že ohrozil své spolubojovníky, například usnutím během noční hlídky, následoval trest smrti označovaný fustuarium. Trest, obvykle ukamenování či umlácení holemi, byl často vykonáván právě spolubojovníky, jejichž život byl ohrožen a kteří byli často přáteli odsouzeného.

Pokud se provinila celá jednotka, třeba zbabělostí když neuposlechla rozkaz velitele a stáhla se před nepřítelem, nebo při vzpouře, následovala decimace. Tento krutý trest byl udělován zcela výjimečně a z historických pramenů o něm máme pouze několik zmínek. Každý desátý muž z jednotky byl vybrán losem a ostatními vojáky poté umlácen k smrti. Zbytek jednotky byl následně vykázán z vojenského tábora a byl mu výrazně snížen příděl potravin.


Složité formace mohli legionáři vytvářet díky skvělé disciplíně.
Složité formace mohli legionáři vytvářet díky skvělé disciplíně. Zdroj: wikipedia.org, National Museum of Romanian History, CC BY-SA 3.0


Nejvyšším trestem pro celou legii pak bylo její rozpuštění. Nejčastěji se jednalo o případy, kdy se daná legie vzbouřila. K rozpuštění legií docházelo ve zcela ojedinělých případech a častěji rozpuštění sloužilo pouze jako hrozba, která měla revoltující vojáky přimět k poslušnosti.

Tresty v římské armádě byly na dnešní poměry velice násilné, avšak účel ve své době plnili nadmíru dobře. Disciplína římských jednotek byla nesrovnatelná s jakoukoliv jinou armádou své doby a byla to právě disciplína, která z velké části Římu zajistila vítězství v mnoha bitvách.

Zdroj: The Roman Army, Dr. J. P. Adams
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Bitva u Farsálu znamenala konec římské republiky Bitva u Farsálu znamenala konec římské republiky
Limes Romanus - velká římská zeď chránila císařství Limes Romanus - velká římská zeď chránila císařství
Největší Římská porážka? Bitva u Karrh Největší Římská porážka? Bitva u Karrh


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít