Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Vercingetorix, muž který porazil samotného Caesara

9.1.2024 > Starověk > Antický Řím

V celé starověké historii měl Řím jen několik několik nepřátel, před kterými se třásl strachy. Jména jako Hannibal, Boudica, Zenobia, nebo Arminius se navždy zapsala do dějin. Svého hrdinu, který se postavil mocnému Římu, měli i Galové žijící na území dnešní Francie. Jeho jméno bylo Vercingetorix a chybělo opravdu málo, aby pokořil samotného Julia Caesara.


O Vercingetorigově mládí toho příliš nevíme. Narodil se patrně roku 82 př. n. l. Jeho otec byl Celtillus, náčelník galského kmene Arvernů. Šlo o velice ambiciózního muže, který se snažil sjednotit všechny galské kmeny, s cílem stát se jejich králem. Takovou myšlenku však Galové nechtěli přijmout a tak byl Celtillus zavražděn vlastními lidmi.


Vercingetorigova schova ve Francii.
Vercingetorigova schova ve Francii. , Photo: Myrabella / Wikimedia Commons


Vercingetorix tak neměl nástupnictví jisté, musel se vypořádat s vnitřní kmenovou opozicí, zejména svým strýcem Gobanitem. Záhy se však ukázal jako velmi schopný vůdce. Velice dobře se mu dařilo uzavírat spojenectví mezi jinak rozhádanými galskými kmeny. Dobře chápal strategii Římanů, kteří se snažili celé galské území dobít. Ti využívali rozhádanosti kmenů, stavěli je proti sobě a nikdy tak nemuseli bojovat proti spojeným silám. Od Římanů si odnesl i další ideu. U kmenů, jejichž loajalitou se nebyl jistý, bral rukojmí (nejčastěji syny náčelníků), čímž si zajistil, že ho v nevhodnou chvíli nezradí.

K prvním výraznějším střetnutím s Římany, vedenými Gaiem Juliem Caesarem, došlo v roce 52 př.n.l., když se Římané snažili dobít hlavní město kmene Arvernů. V bitvě u Gergovie drtivě porazil římské legie a donutil je stáhnout se pryč od města. Galský náčelník však v tuto chvíli Římany podcenil. Očekával, že po jednoznačné porážce se z nepřátelského území neorganizovaně stáhnou. Na pochodu tak Caesarovu armádu napadl. Zbrklý útok však nepřinesl ovoce. Galové byly poraženy a ustoupit se musel naopak Vercingetorix.

Se zbytky své armády se stáhl do pevnosti Alesie. Odsud rozeslal posly a čekal na příchod posil. Julius Caesar však u Alesie předvedl jedno z největších mistrovství starověkého válečnictví a přesilu Galů drtivě porazil. V beznadějné situaci Vercingetorix kapituloval a vydal se nepřátelům. Podle legendy sám přijel před římský tábor a složil své zbraně k caesarovým nohám. V novověku pak vznikl jeden z nejznámějších obrazů s antickou tématikou, který zvěčnil tuto událost.


Světoznámý obraz od autora jménem Lionel Royer.
Světoznámý obraz od autora jménem Lionel Royer. , Lionel Royer, Public domain


Vercingetorix byl poté převezen do Říma, kde bylněkolik let vězněn. Když Caesar skončil své galské tažení a vrátil se do Říma, byl mu uspořádán triumf. Největší oslava, jaké se římský vojevůdce mohl dočkat. Celým Římem procházeli caesarovi vojáci, předváděli kořist, zajatce a užívali si pozornosti celého města. Nejslavnějším zajatcem, který byl v triumfu veden byl samozřejmě Vercingetorix. Krátce poté, zřejmě ne jako součást slavnosti, byl tento kdysi nejmocnější Gal popraven zardoušením. Takto neslavně, po letech věznění, skončil život jednoho z nejlepších starověkých vůdců. Jediného, který mohl říct: Porazil jsem Caesara.

Zdroj: Dějiny psané Římem, Vojtěch Zamarovský
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Obléhání Alesie. Ukázka mistrovství Julia Ceasara Obléhání Alesie. Ukázka mistrovství Julia Ceasara
Významní římští císařové: #0 Gaius Julius Caesar Významní římští císařové: #0 Gaius Julius Caesar
Bitva u Farsálu znamenala konec římské republiky Bitva u Farsálu znamenala konec římské republiky


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít