Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Obléhání Alesie. Ukázka mistrovství Julia Ceasara

31.5.2019, 19:59 > Starověk > Antický Řím

Gaius Julius Casear dokázal své vojenské mistrovství bezpochyby mnohokrát. Největší ukázkou jeho vojenského génia je však bitva, která víceméně zakončila jeho slavné galské tažení. Obléhání galské pevnosti Alesie. Pokud by tuto bitvu nevyhrál (kromě toho, že by pravděpodobně zemřel v boji), nikdy by nezískal takovou moc, nerozložil římskou republiku a nepřispěl tak k vytvoření císařství. Celá naše historie by pravděpodobně vypadala jinak. Jenže Caesar tuto bitvu vyhrál
.


Gaius Julius Ceasar.
Gaius Julius Ceasar. Zdroj: wikipedia.org, Unknown author / Public domain


Co předcházelo obléhání?

Díky prvnímu triumvirátu, jehož byl Caesar členem, získal velice neobvyklé možnosti. Byl jmenován prokonzulem hned tří provincií (obvyklá byla pouze jedna). Jako funkční období mu bylo přislíbeno místo standardního 1 roku hned pětinásobek. A do třetice, získal velení nad čtyřmi legiemi.

A tak již od roku 58 př.n.l táhl Caesar se svými legiemi napříč Galií (zhruba dnešní Francie a Benelux). Vybojoval desítky bitev (všechny vesměs proti obrovské přesile) a svojí obratnou politikou neustále poštvával rozdrobené galské kmeny proti sobě. V průběhu tažení stihl ještě trestnou výpravu do oblasti germánských kmenu na Rýnem, nebo dvě vylodění v Británii. Zejména díky nejednotnosti galských kmenů se Caesarovi neustále dařilo dobývat čím dál větší část území.

Významní římští císařové: #0 Gaius Julius Caesar

Významní římští císařové: #0 Gaius Julius Caesar

Tímto článkem započneme novou sérii, ve které se představíme nejdůležitější římské císaře. Život každého z nich by vydal na několik knih, proto půjde o velice zjednodušené pojetí, které má za cíl vás seznámit ... celý článek


Avšak v roce 53 př.n.l objevil nového, témeř rovnocenného soupeře. Tím byl náčelník galského kmene Arvernů Vercingetorix. Tomu se povedla zásadní věc, dokazál přimět jednotlivé kmeny, aby více spolupracovaly. Přišel také s brutální, ale fungující strategií spálené země. Díky tomu Římané na dobytém uzemí nemohli získat žádné potraviny a další zásoby. K tomu galští válečníci neustále podnikali malé a rychlé výpady. Caesar však nakonec vyrazil do protiútoku a tak se Galové raději stáhli do své pevnosti Alésie.



Průběh bitvy

Hned od začátku se ukázala silná stránka legie. Nejen, že každý legionář byl výborný voják, byl i skvělý dělník. Římané velice rychle postavili okolo celé pevnosti opevnění, které měřilo kolem 15 kilometrů. Během budování se ale několika galským poslům podařilo přes opevnění utéct, aby vyhledali další posily.

Caesar však přišel s neuvěřitelným řešením. Nechal vybudovat druhé opevnění, směrem ven, proti případným galským posilám. Délka druhého opěvnění byla neuvěřitelných 21 kilometrů a bylo umístěno zhruba 400 metrů od vnitřního. V tomto úzkém pásu krajiny se Římané opevnili.


Rekonstrukce římského opevnění u Alésie.
Rekonstrukce římského opevnění u Alésie. Zdroj: wikipedia.org, Milko Anselmi / GPL


Protože Alesia nebyla připravena na tak obrovskou posádku, jakou sebou Vercingetorix přivedl, velmi rychle zde začínali docházet zásoby. Vercigentorix tak přišel s dalším krutým řešením. Nechal z pevnosti vyhnat ženy a děti, v domění že je Římané zajmou a budou muset sami živit. Caesar však na tuto lest neskočil a žen a dětí si nevšímal. Vercingetorix nakonec podlehl a vyhnané obyvatele vzal zpět.

Po dvou měsících obléhání dorazily galské posily. Odhady jsou velmi hrubé, ale útočníků mohlo být až 200 tisíc, proti asi 60 tisícům římanů. Bojovalo se zároveň na obou frontách, opevnění bylo dokonce několikrát překonáno. Caesar ale dokázal velmi efektivně přemistovat své jednotky, kde byly zrovna nejvíce potřeba. Dokonce sám několikrát nastoupil do boje a dokázal své muže vyburcovat k neuvěřitelným výkonům. I nejhorší průniky tak nakonec Římané dokázali obránit.

Po několika dnech bojů Vercingetorix pochopil, že další snažení je marné a než aby vedl další muže na smrt, Caesarovi se vzdal.


Vercingetorix se vzdává Caesarovi. Malba od Noëla Royera.
Vercingetorix se vzdává Caesarovi. Malba od Noëla Royera. Zdroj: wikipedia.org, Lionel Royer / Public domain


Dohra

Vercingetorix byl jako zajatec dopraven do Říma, kde byl 7 let uvězněn v nejhorších kobkách. Poté byl veřejně uškrcen. Tak smutně skončil dosavatní největší Caesarův protivník. Po prohrané bitvě se jakýkoliv další organizovaný odpor Galů zhroutil a behěm následujícíh let se celá oblast Galie dostala pod kontrolu Říma.

Caesar si z tohoto tažení odnesl obrovské zisky (což velice potřeboval, protože před tažením byl extrémně zadlužený), zejména za prodej otroků. Obrovským vítězstvím také na novou úroveň vzrostla je popularita mezi prostým římským lidem. S rostoucí popularitou rostla i závist jeho konkurentů, zejména pak Pompeia Velikého, což následně vedlo až k občanské válce, ale to už je jiný příběh...
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

15 tisíc mrtvých Římanů během 3 hodin. U Trasimenského jezera zmasakroval Hannibal celou armádu 15 tisíc mrtvých Římanů během 3 hodin. U Trasimenského jezera zmasakroval Hannibal celou armádu
Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl? Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl?
Limes Romanus - velká římská zeď chránila císařství Limes Romanus - velká římská zeď chránila císařství


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít