Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

McDonald's v Pompejích? Jak vypadal fast food ve starověku

17.5.2023 > Starověk > Antický Řím

Myslíte si, že fast food je pouze záležitostí poslední desetiletí? Pak vás archeologické nálezy z Pompejí vyvedou z omylu. Kvůli jedné z největší katastrof starověku - výbuchu sopky Vesuv, se nám dochovalo několik dokonale zachovalých měst, které archeologové postupně odkrývají. Tím jednoznačně nejznámějším jsou Pompeje. A právě tam byl nedávno učiněn nález, který nám dobře ilustruje, jak vypadal takový antický McDonald's.


Když roku 79 přišla sopečná erupce, na Pompeje a další blízká města sedla několikametrová vrstva prachu a uchovala tak místa unikátně nedotčená. V Pompejích tak byly nalezeny úžasně zachované gladiátorské školy, nebo například nevěstince. Od roku 2019 bylo také archeology postupně odkrýváno tzv. thermopolium. Tento název se skládá ze dvou řeckých slov znamenajících horký a prodávat. Jde tedy o takovou pouliční vývařovnu, které byly v římské říši velmi oblíbené.


Thermopolium v Pompejích.
Thermopolium v Pompejích. , Daniele Florio from Rome, ITALY, CC BY 2.0


Do těchto restaurací chodili běžní lidé velmi často. Vlastní kuchyni si totiž mohli dovolit jen bohatí ve svých velkých vilách. Obyčejní lidé mohli tak maximálně využívat veřejná ohniště, což příliš velké možnosti pro vaření neskýtalo. Naopak pouliční thermopilia nabízela rozličné pokrmy za nijak přemrštěné ceny.

Vykopávky odkryly celý servírovací pult s dírami sloužícími pro horké nádoby s jídlem. Nově objevený pompejský fast food byl bohatě vyzdobený freskami, znázorňujícími například mořskou nymfu, nebo zvířata. Časté jsou také motivy jídel, která se na tomto místě podávala. Zajímavostí je, že na jedné z fresek byl nalezen i homofobní nápis, zřejmě vytvořený některým z návštěvníků.


Thermopolium v Herculaneu.
Thermopolium v Herculaneu. , Aldo Ardetti at Italian Wikipedia, CC BY-SA 3.0


Ve střepech rozbitých nádob, kterých v tomto zařízení samozřejmě bylo velké množství, bylo nalezeno také mnoho zbytků jídla. Díky tomu si můžeme udělat velice dobrou představu o tom, jaké pokrmy se v thermopoliu podávaly. Zákazníci si pochutnávali na kachním, vepřovém, kozím a dokonce šnečím mase. Samozřejmostí byly také mořské ryby. Mezi nálezy se objevuji i drcené fazolové boby. Ty podle archeologů sloužili k dochucování vína, které Římané milovali.

Pompeje nám tak i po desetiletích vykopávek neustále vydávají nová a nová tajemství. Přestože výbuch Vesuvu byla obrovská katastrofa, pro dnešní archeology jde o unikátní poklad, který nám o životě našich dávných předků řekne maličkosti, které nelze objevit v žádném spise dobových autorů.

Zdroj: www.mprnews.org ; wikipedia.org
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Prostituce v antickém Římě Prostituce v antickém Římě
Lékaři v antickém Římě se nebáli ani jemné chirurgie Lékaři v antickém Římě se nebáli ani jemné chirurgie
Posmrtný život podle starověkých Egypťanů. Rozhodovala váha srdce Posmrtný život podle starověkých Egypťanů. Rozhodovala váha srdce


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít