Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

#jidlo v antice

Štítek mají přiřazeny 3 články:


Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo

2.3.2021, 08:43  > Starověk > Egypt
Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo Historie piva je stejně stará, jako ty nejstarší známé civilizace. Jen těžko bychom hledali starověký národ, který nevyráběl nějaký druh nápoje z kvašených obilovin. O popularitě tohoto nápoje svědčí například i to, že je hned několikrát zmíněn v nejstarším epickém díle literatury - sumerském Eposu o Gilgamešovi. pokračovat
Doba čtení 5 minut

Garum - kečup antického Říma se vyráběl z fermentovaných ryb

6.11.2020, 10:20  > Starověk > Antický Řím
Garum - kečup antického Říma se vyráběl z fermentovaných ryb Omáčka Garum patřila mezi nejoblíbenější ochucovadla v antickém Římě. Svojí univerzálností ji můžeme přirovnat k dnešnímu kečupu, nebo hořčici. Přestože její původ nezní příliš chutně, vyráběla se totiž fermentací ryb, šlo o vyhledávanou lahůdku. pokračovat
Doba čtení 2 minut

Vinařství v antickém Římě

3.8.2020, 02:00  > Starověk > Antický Řím
Vinařství v antickém Římě Dalo by se říci, že pro Římany bylo víno téměř základní potravinou. Mělo dokonce svého boha Baccha, jehož kult se v průběhu času stal tak populární, že musel být kvůli přílišným radovánkám postaven senátem mimo zákon.

Divoká vinná réva rostla na italském území od nepaměti, kdy přesně ale začala být zušlechťována a využívána k tvorbě nápojů není jisté. pokračovat
Doba čtení 4 minut