#jidlo v antice
Štítek má přiřazeno 7 článků:
Fast food: Na rychlé občerstvení se zastavovali už starověcí Římané, Egypťané i Číňané
12.12.2023 > Starověk > Antický Řím Spousta lidí se domnívá, že jídlo přes ulici je moderní vymožeností. Opak je přitom pravdou. Sníst rychle něco malého potřebovali lidé už ve starověku. Už v dobách před naším letopočtem proto býval fast food, tedy rychlé občerstvení, běžnou součástí měst. pokračovat Doba čtení 5 minut
McDonald's v Pompejích? Jak vypadal fast food ve starověku
17.5.2023 > Starověk > Antický Řím Myslíte si, že fast food je pouze záležitostí poslední desetiletí? Pak vás archeologické nálezy z Pompejí vyvedou z omylu. Kvůli jedné z největší katastrof starověku - výbuchu sopky Vesuv, se nám dochovalo několik dokonale zachovalých měst, které archeologové postupně odkrývají. Tím jednoznačně nejznámějším jsou Pompeje. A právě tam byl nedávno učiněn nález, který nám dobře ilustruje, jak vypadal takový antický McDonald's. pokračovat Doba čtení 2 minut
Historie cukru: Většinu dějin šlo o luxusní zboží
13.4.2021 > Ostatní Cukr, jedna z nejoblíbenějších potravin, která v novověké Evropě způsobila revoluci ve stravování, je s námi již několik tisíc let. Svoji cestu do Evropy si cukr hledal dlouho. Přestože ho znali již starověcí Římané, po pádu Římské říše bylo jeho tajemství na dlouhá staletí zapomenuto. Pojďme se podívat na dlouhou historii oblíbené pochutiny. pokračovat Doba čtení 3 minut
Lukulské hody: jak vypadala opulentní římská hostina?
30.3.2021 > Starověk > Antický Řím Lukulské hody, opulentní hostiny trvající celý den, po který hosté hodovali na nejvybranějších pochoutkách, jaké jen dokázali antičtí kuchaři vymyslet. Tento výraz známe dodnes a jeho původ, tak jako u mnoha jiných, sahá až do starověkého Říma. Kdo ale byl ten požitkář Lucullus, po kterém se obří hostiny nazývají? pokračovat Doba čtení 4 minut
Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo
2.3.2021 > Starověk > Egypt Historie piva je stejně stará, jako ty nejstarší známé civilizace. Jen těžko bychom hledali starověký národ, který nevyráběl nějaký druh nápoje z kvašených obilovin. O popularitě tohoto nápoje svědčí například i to, že je hned několikrát zmíněn v nejstarším epickém díle literatury - sumerském Eposu o Gilgamešovi. pokračovat Doba čtení 5 minut
Garum - kečup antického Říma se vyráběl z fermentovaných ryb
6.11.2020 > Starověk > Antický Řím Omáčka Garum patřila mezi nejoblíbenější ochucovadla v antickém Římě. Svojí univerzálností ji můžeme přirovnat k dnešnímu kečupu, nebo hořčici. Přestože její původ nezní příliš chutně, vyráběla se totiž fermentací ryb, šlo o vyhledávanou lahůdku. pokračovat Doba čtení 2 minut
Vinařství v antickém Římě
3.8.2020 > Starověk > Antický Řím Dalo by se říci, že pro Římany bylo víno téměř základní potravinou. Mělo dokonce svého boha Baccha, jehož kult se v průběhu času stal tak populární, že musel být kvůli přílišným radovánkám postaven senátem mimo zákon.Divoká vinná réva rostla na italském území od nepaměti, kdy přesně ale začala být zušlechťována a využívána k tvorbě nápojů není jisté. pokračovat
Doba čtení 4 minut