Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Pompeje nebyly jediné město zničené výbuchem Vesuvu

26.7.2020, 02:00 > Starověk > Antický Řím

Pompeje se staly symbolem výbuchu sopky Vesuv 24. srpna roku 79. Díky zakonzervování při erupci se město stalo významných dokladem o životě v antickém Římě. Pompeje se tak po svém znovuobjevení staly známé po celém světě a jen těžko byste hledali někoho, komu jejich jméno nic neříká. Pompeje však nebyly jediné starověké město, které bylo výbuchem zasaženo.
Podobně poničena, ale svým způsobem i zachována, byla i další nejméně čtyři římská města. Nejsou možná tak slavná jako Pompeje, ale právě to může být jejich výhoda. Pokud se rozhodnete pro jejich návštěvu, můžete se vyhnout obrovskému náporu turistů. Jaká města ještě Vesuv pohřbil?

Herculaneum

Herculaneum je patrně druhé neznámější zasažené město, které se již dokázalo dostat více do obecného povědomí. Jak je možné vytušit již z jména, podle legendy bylo založeno známým řeckým hrdinou Herkulem. Původně řecké město vzniklo v 6. století př.n.l., brzy se však dostalo pod nadvládu Samnitů. Se vzestupem římské moci se koncem 3. století př.n.l. stalo součástí římské republiky. V době výbuchu sopky zde žilo okolo 4 tisíc obyvatel, často z vyšších společenských vrstev.


Vykopávky Herculanea.
Vykopávky Herculanea. Zdroj: wikipedia.org, Norbert Nagel / CC BY-SA


Zánik města proběhl jinak, než jak to známe z Pompejí. Ty byly zakryty sopečným prachem. Herculaneum bylo zavaleno horkým blátem a sutí a to až do výšky 26 metrů. Díky tomuto způsobu konzervace zůstalo město zachováno mnohem lépe. Ještě před samotným závalem bylo město zasaženo horkými toxickými plyny o teplotě 500 stupňů. Právě to zabilo většinu místních obyvatel, kteří neměli šanci před rychle přicházející vlnou plynů utéct. To je i důvodem k tomu, že v Herculaneu bylo nalezeno mnohem více kosterních pozůstatků.

Díky původnímu bahnu ztvrdlému na kámen byly původní budovy době zachovány a to včetně choulostivých materiálů jako dřevo nebo svitky. Tvrdý materiál sebou však nese i nevýhody. Výkopové archeologické práce jsou výrazně komplikovanější. První vykopávky započaly v roce 1738 a trvaly téměř třicet let. V současné době probíhají kontinuálně již od roku 1927.


Městské lázně v Herculaneu.
Městské lázně v Herculaneu. Zdroj: wikipedia.org, User:MatthiasKabel / CC BY-SA


Město nám zřejmě odhalí ještě mnoho staveb, ale desítky jich již své tajemství vydaly. Často včetně svého vybavení - nalezeno bylo mnoho nábytku, maleb i osobních věcí obyvatel. Mezi nejzajímavější z nalezených budov patří divadlo s kapacitou až 2 tisíce diváků, rozsáhlé městské lázně včetně tělocvičny, "Vila papyrů" - dům s dochovanou rozsáhlou knihovnou s mnoha filozofickými pojednáními, městské fórum a mnoho dalších.

Oblečení v antickém Římě

Oblečení v antickém Římě

Od starých Římanů převzala naše západní civilizace mnoho věcí, způsob oblékání to ale nebyl. Oproti tomu, na co jsme dnes zvyklí nebylo příliš pohodlné a nejspíš bychom v něm zmrzli. Bylo totiž přizpůsobené tep... celý článek


Stabiae

Stabiae bylo malinké městečko ležící asi 4 kilometry na jih od Pompejí. Ze zničených měst se nachází od Vesuvu nejdále, téměř 16 kilometrů. Díky tomu nebylo zasypáno do takové hloubky jako ostatní. Pozůstatky tak leží asi pět metrů pod povrchem.

Díky tomu, že šlo o spíše venkovské sídlo na pobřeží moře, zde bylo situováno mnoho rozsáhlých letních vil bohatých Římanů. Jako o příjemném rekreačním místě se o nich ve svých dopisech zmiňuje sám Cicero. Nejzajímavější nálezy ze Stabiae se tak týkají právě těchto vil bohatých Římanů. Nalezeno bylo mnoho dekoračních předmětů, mozaiek a krásných uměleckých fresek.


Villa Arianna v Stabiae.
Villa Arianna v Stabiae. Zdroj: wikipedia.org, Mentnafunangann / CC BY-SA


Poprvé začali výkopové práce v roce 1749 avšak pouze v omezené míře. Největšího znovuobjevení se město dočkalo až v padesátých letech minulého století, kdy bylo prohlášeno za chráněnou archeologickou oblast. Od té doby pokračuje odkrývaní dalších zajímavých staveb a lokací, které město ještě dozajista nevydalo všechny.


Oplontis a Boscoreale

Tak jako Stabiae i Oplontis leží přímo na pobřeží, což z něho dělalo ideální destinaci pro vily bohatých Římanů. Oplontis ležel ze zasažených měst nejblíže Vesuvu a proto byl erupcí zasažen nejsilněji. Nezhroutili se pouze střechy staveb jako v Pompejích, ale nezměrnou silou byly zničeny i silné zdi budov nebo mohutné podpěrné sloupy. Z města se tedy bohužel příliš nedochovalo. Kromě několik prostorných vil také například veřejné lázně, které byly ovšem poničeny moderní výstabou ještě před svým objevením.


Villa Poppaea v Oplontisu
Villa Poppaea v Oplontisu Zdroj: wikipedia.org, Miguel Hermoso Cuesta / CC BY-SA


Posledním znovuobjeveným městem je Boscoreale, ležící asi kilometr severně od Pompejí. Městečko bylo objeveno až během 20. století a nálezy jsou spíše skromné. Objeveno bylo několik rozsáhlých vil. Svůj nízký počet však nálezy kompenzují kvalitou a krásou své výzdoby.

Všechna zmiňovaná města jsou turisticky dostupná a poměrně blízko sebe. Pokud plánujete návštěvu Pompejí, určitě se vyplatí do svého itineráře zařadit i návštěvu některé z těchto méně známých, určitě ne však méně zajímavých měst.
Autor: Jiří Klaus
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Garum - kečup antického Říma se vyráběl z fermentovaných ryb Garum - kečup antického Říma se vyráběl z fermentovaných ryb
Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo
7 divů světa, #6 Mauzoleum v Halikarnassu 7 divů světa, #6 Mauzoleum v Halikarnassu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít