Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Pilát Pontský. Proč odsoudil k ukřižování Ježíše Krista?

20.10.2021 > Starověk > Antický Řím

Pilát Pontský, pro mnoho lidí možná největší padouch celého antického světa. Křesťanskou vírou odsuzovaný Říman, který bez výčitek poslal na krutou smrt ukřižováním Ježíše Krista. Co dalšího o této významné osobnosti ale víme? A skutečně šlo o takového ničemu, za kterého ho mnoho lidí dodnes považuje?


Pontius Pilatus se narodil roku 12. př.n.l do ne příliš bohaté a slavné rodiny. Jeho nejznámějším předkem byl Pontius Aquila, plebejský tribun lidu, který byl jedním z atentátníků, kteří zavraždili slavného Julia Caesara. Od té doby si rodina mírně polepšila a dostala se do majetnějšího jezdeckého stavu. Díky tomu mohl Pilát získat kvalitní vzdělání a doufat v dobrou kariéru a další povznesení své rodiny na společenském žebříčku.


Pilát na obraze Ecce Homo od Antonia Ciseriho.
Pilát na obraze Ecce Homo od Antonia Ciseriho. Zdroj: wikipedia.org, Antonio Ciseri, Public domain


Mimo svoji nejslavnější roli, kterou sehrál při odsouzení Ježíše Krista, nevykonal příliš slavných a hrdinských činů. Nevíme tak o jeho životě příliš mnoho detailů. Ve své době nebyl pro historiky zkrátka tolik zajímavou osobností. Pravděpodobně byl ženatý a aby získal své pozdější úřady, musel sloužit v armádě. Nejspíše na pomezí říše u Dunaje, nebo Rýna.

Proč Římané využívali krutý trest smrti ukřižováním?

Proč Římané využívali krutý trest smrti ukřižováním?

Ukřižování je dnes téměř výlučně spojeno s mučednickou smrtí Ježíše Krista, v antickém Římě to byl ale poměrně běžný trest. Ve své době nešlo o žádnou zvláštní událost a podobných poprav se po celé říší každý r... celý článek


Nevděčný úřad správce Judei

Více informací o jeho životě máme až od roku 26 n.l., kdy byl uveden do úřadu správce provincie Judea za vlády druhého císaře Tiberia. Jako guvernér měl moc na všemi vojáky v provincii, odpovídal za výběr daní, byl nejvyšší autoritou soudního systému a tím měl i moc uložit trest smrti. Sídlo jeho úřadu bylo v Cesareji, okolní velká města, včetně Jeruzaléma, navštěvoval pouze občas v období svátku, nebo v případě problémů a konfliktů.


Přestože na první pohled se to nemusí zdát, vláda nad Judeí byla nevděčný úkol. Židovské obyvatelstvo bylo velmi konfliktní a nepřijímalo tak snadno vládu a kult císaře, jako v jiných provinciích. Vzpoura místního obyvatelstva, která se v průběhu římské vlády několikrát opakovala, neustále visela ve vzduchu. Pilát tak musel brát mnohem větší ohledy na místní náboženské autority než bylo obvyklé. I během jeho vlády se vyskytlo množství zejména náboženských problémů. A protože Pilát nedisponoval žádnými mohutnými vojenskými silami, často musel nátlaku židů, nebo přímo velekněze Kaifáše, ustoupit.


Pilát e ježíš na obraze od Nikolaie Ge.
Pilát e ježíš na obraze od Nikolaie Ge. Zdroj: wikipedia.org, Nikolai Ge, Public domain


Obdobná situace zřejmě nastala i v případě Ježíše Krista. Ten byl trnem v oku vládnoucí skupině Židů v Jeruzalémě. Jeho obviněním bylo pobuřování, založené na tvrzení že je králem židů. Podle zejména biblických pramenů Pilát s odsouzením Ježíše váhal. Jeho provinění mu nepřišlo tak významné, aby si zasluhovalo trest smrti. Za jeho osvobození se údajně přimlouvala i sama Pilátova manželka. Podle těchto pramenů však nakonec Pilát podlehl tlaku kněží. Bál se vzpoury, která by mezi nespokojeným obyvatelstvem mohla vzplát. Událost se totiž měla odehrávat během Pesachu, kdy bylo v Jeruzalémě velké množství poutníků. Pokud by vzpoura získala jejich podporu, neměl římský správce dostatek vojáků k jejímu potlačení. V takovém případě by pak možná bojoval i o vlastní život. Jeho rozhodnutí se tedy v kontextu daných událostí dá snadno pochopit. V té době nevěděl, že se svým činem pasuje do role jednoho z největších mizerů starověku.

Zdroj: Helen Bond: The Coins of Pontius Pilate ; wikipedia.org
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Holešov 1918 - poslední židovský pogrom na Moravě Holešov 1918 - poslední židovský pogrom na Moravě
Hlava Jana Křtitele skončila na stříbrném podnosu kvůli svůdné Salome Hlava Jana Křtitele skončila na stříbrném podnosu kvůli svůdné Salome
Neposkvrněné početí, Ježíšovi sourozenci a další otázky, které každého zajímají Neposkvrněné početí, Ježíšovi sourozenci a další otázky, které každého zajímají


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít