Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Hlava Jana Křtitele skončila na stříbrném podnosu kvůli svůdné Salome

28.4.2023, 08:59 > Starověk

Bible je plná velkých dramat, ale příběh o princezně Salome a Janu Křtiteli je jeden z nejpoutavějších. Nevinný prorok, který svůj život zasvětil askezi a šíření víry, přišel o hlavu kvůli rozmaru královské dcery. Bylo to tak doopravdy?



Salome od Tiziana.
Salome od Tiziana. , Titian, Public domain


Jan Křtitel – významná novozákonní postava

Že bude Jan významnou osobností, bylo jasné ještě před jeho narozením – jeho zrození totiž údajně zvěstoval sám archanděl Gabriel. Jan se narodil Zachariášovi a Alžbětě, kteří už byli vyššího věku a do té doby žádné děti neměli. Zkrátka a dobře šlo v případě Janova narození o zázrak.

Jan se rozhodl (či mu bylo předurčeno), že se stane kazatelem. Mládí strávil v poušti a žil velmi asketickým životem. Prorokoval příchod Mesiáše a kázal davům, které ho začaly brzy vyhledávat. Byl vlastně jakýmsi předchůdcem Ježíše Krista. Jan křtil své následovníky v Jordánu – šlo o symbol pokání a také očištění.

Zásadní chvíle Nového zákona přichází v okamžiku, kdy Jan pokřtil také Ježíše Krista.


Jan Křtitel od Da Vinciho.
Jan Křtitel od Da Vinciho. , Leonardo da Vinci, Public domain


Kritika mocných

Jan Křtitel ve svých kázáních nemluvil jen o Bohu a přicházejícím Vykupiteli, ale bral si na paškál i mocné svého světa. V jednom takovém kázání ostře kritizoval krále Heroda Antipu za to, že zapudil svou právoplatnou manželku a oženil se svou švagrovou Herodiadou, což bylo proti židovským zákonům.

Herodes Antipas nechal Křtitele za tuto drzost zatknout a uvěznit. A právě v tomto okamžiku vstupuje do hry i Salome.


Jan Křtitel od Jana van Eycka.
Jan Křtitel od Jana van Eycka. , Jan van Eyck, Public domain


Biblický příběh a realita

Čím blíže jsou biblické příběhy naší současnosti, tím více je může porovnávat se skutečnými historickými daty.

Herodes Antipas byl skutečně žijícím mužem. Šlo o syna krále Heroda, který dle biblické tradice nechal vyvraždit neviňátka po Ježíšově narození. Žil na přelomu našeho letopočtu a zhruba v letech 4. př.n.l. - 39 n.l. vládl Judsku. Byl zde však jen jakýmsi protektorem, neboť skutečnými vládci země byli Římané. Vypadá to, že i jeho sňatek s Herodiadou se skutečně odehrál a byl značně problematický. Herodiada totiž byla ženou jeho bratra Filipa. Jak Herodiada, tak Herodes Antipas však svá první manželství opustili a dali se dohromady spolu.

Víme, že Herodiada si do manželství přivedla (zřejmě) nezletilou dceru. V Bibli dívka nemá jméno, ale v závislosti na některých židovských pramenech jsme jí přisoudili jméno Salome.


Salome od H. Regnaulta.
Salome od H. Regnaulta. , Henri Regnault, Public domain


Salome a Křtitel

Příběh Salome je známý. Herodes Antipas Křtitele sice nechal zavřít, ale popravit ho zřejmě nechtěl. Zato Herodiada (která se možná bála o své místo po králově boku) se Jana toužila zbavit.

Poslala svou dcerou Salome, aby králi zatančila. Ten byl tancem natolik okouzlen, že dal dívce spontánní královský slib, že jí vyplní jakékoli přání. A Herodiada dceru ponoukla, aby si přála hlavu Jana Křtitele. Herodes Antipas nechtěl porušit své slovo, a tak nechal Jana stít a jeho hlavu dostala Salome na stříbrném podnose.


Salome o G. Moreaua.
Salome o G. Moreaua. , Gustave Moreau, Public domain


Příběh, který dráždí představivost

Je to příběh, který fascinuje už tisíce let. Křesťanské církve ho často využívaly k tomu, aby upevnily obraz ženy jako prostopášné bytosti ovládané ďáblem. Umělci zase rádi využívali erotický motiv v příběhu – dívka tančí tak atraktivně, že jí král zcela podlehne a je ochotný kvůli ní vraždit.
Salome se tak v průběhu staletí stala symbolem nebezpečné svůdnice; její tanec je pak jakýmsi synonymem pro ženské zbraně, kterými mohou ovládat slabé muže.


Tanec Salome od Fra Fillippo Lippiho.
Tanec Salome od Fra Fillippo Lippiho. , Filippo Lippi, Public domain


Když si však výše zmíněný příběh přečteme důkladněji, všimneme si jedné věci, která nesedí: to Herodiada nechává Salome tančit a je to Herodiada, kdo dívce radí (možná dokonce nařizuje), aby krále požádala o Janovu hlavu. Herodiada je zároveň tím, kdo má v řešení téhle vraždy onen pověstný motiv: Křtitel ji urazil a kdyby ho Herodes Antipas poslechl a rozvedl se s ní, byla by v opravdu nezáviděníhodné situaci. Naproti tomu, proč by Salome – mladá princezna chtěla hlavu nějakého proroka? Nepožádala by spíš o nové šaty, šperky nebo třeba o ženicha, kterého má ráda?

Herodes Antipas možná podlehl kouzlu Salome, ale ona sama byla zjevně pod silným vlivem své matky. Jedna z tezí, která podivné princeznino přání vysvětluje (píše o ní například Jan Fingerland v Hebrejkách) říká, že naše představa Salome může být mylná. Možná jsme ošáleni okouzlujícím tancem (který v původním smyslu vůbec nemusel být erotický) stejně jako Herodes Antipas a představujeme si kvůli němu půvabnou atraktivní mladou ženu. Je však možné, že Salome byla skutečně dítě, malá dívenka plně ovládaná svou matkou, která snad ani nechápala, jak hrůzné dopady má přání, které na matčin rozkaz vyslovila.


Salome s Křtitelovou hlavou od M.S. Maella.
Salome s Křtitelovou hlavou od M.S. Maella. , Mariano Salvador Maella, Public domain


Bohužel nemáme jak zjistit, kolik bylo Salome let, když požádala o Křtitelovu hlavu. Víme, že její otčím Herodes Antipas nezůstal vládcem Judska, ale byl císařem Caligulou poslán do vyhnanství. Zemřel zřejmě v Galii. Zajímavé je, že pozdější legendy přisuzují stejné místo úmrtí i Salome.

Zdroj: Jan Fingerland: Hebrejky; catholica.cz
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Svatý Petr. Nejvýznamnější z apoštolů byl ukřižován hlavou dolů Svatý Petr. Nejvýznamnější z apoštolů byl ukřižován hlavou dolů
Neposkvrněné početí, Ježíšovi sourozenci a další otázky, které každého zajímají Neposkvrněné početí, Ježíšovi sourozenci a další otázky, které každého zajímají
Muž, který sňal Ježíše Krista z kříže. Ochránce Svatého grálu Josef z Arimatije Muž, který sňal Ježíše Krista z kříže. Ochránce Svatého grálu Josef z Arimatije


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít