Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Lykúrgos - muž, který stvořil legendární válečníky od Thermopyl

19.8.2021, 08:37 > Starověk > Antické Řecko

Sparťané byli největšími válečníky své doby. Přestože jejich role v legendární bitvě u Thermopyl je obvykle zveličována, šlo bezpochyby o 300 nejlepších vojáku, kteří se řecko-perských válek účastnili. Ve srovnání s perskou armádou byla Řeků pouhá hrstka. Přesto dokázali zasít do srdcí svých nepřátel strach a zdržet jejich postup. Díky čemu vzniklo toto výjimečné spartské společenství, které produkovalo nejvražednější stroje na smrt z celé řecké éry?


Řeckých městských států byla celá řada. Pouze Sparta však fungovala v přísném vojenském režimu, ze kterého mohli vzejít ti nejschopnější válečníci. Proč se zrovna ze Sparty stal takový militaristický stát? Mohl za to jediný muž, bájný Lykúrgos. Nutno říci, že jeho existence není historicky dokázána. Pokud ale nejde o pouhou legendu, žil Lykúrgos v 9. století př.n.l. a vytvořil ústavu, kterou se tento městský stát řídil ještě mnoho dalších staletí.


Lykúrgova hlava, Vatikánské muzeum.
Lykúrgova hlava, Vatikánské muzeum. Zdroj: wikipedia.org, British Library, No restrictions


V této době Sparta trpěla sociálními nepokoji, většinu půdy totiž vlastnili aristokraté a zbytek občanů postupně chudl. Reformy pozemků přerozdělili a částečně odstranili největší sociální nerovnosti. Všichni obyvatelé, kteří měli spartské občanství, obdrželi stejně velký kus půdy v okolí Sparty. Další reforma se týkala měny. Lykúrgos považoval mince z drahých kovů za rozmařilost a všechny zlaté a stříbrné mince nahradil železnými. Cílem bylo vymýtit rozmařilost, přepych a opájení se bohatstvím.

V bitvě u Platají se Řekové pomstili za masakr u Thermopyl a vypálení Athén

V bitvě u Platají se Řekové pomstili za masakr u Thermopyl a vypálení Athén

Přestože dnes jsou bitvy u Thermopyl a Salamíny oslavovány jako velká řecká vítězství, ve své době ještě o vítězi Řecko-Perské války zdaleka nebylo rozhodnuto. I přes značné ztráty disponoval perský král Xerxes... celý článek


Nové státní zřízení, které zavedl, rozdělovalo moc do rukou 2 králů a 28 eforů, volených úředníků. Ty doplňovala ještě gerúsia, rada aristokratických starců a apella, lidové shromáždění občanů. Zákony, které sepsal, ovlivňovaly celý život obyvatel již od narození. Určovaly výchovu dětí od nejmenšího věku, jejich rozdělení do kategorií (plnoprávní Sparťané, svobodní Perioikové a otročtí Heilóti), práva a hlavně povinnosti.

Lykúrgovy změny směřovaly zejména k posílení role státu. Již v sedmi letech tak byli chlapci odejmutí matkám a nastoupili do tzv. Agoge. Tam již od útlého věku podstupovali tvrdý vojenský výcvik s cílem stvořit nejtvrdší válečníky starověku. Slabí v tomto zřízení neměli místo a proto nebylo neobvyklé, že v průběhu výcviku docházelo k úmrtím. Každému Sparťanovi bylo vštěpováno, že stát je důležitější než on sám jako jednotlivec.


Novodobá rekonstrukce hoplítů.
Novodobá rekonstrukce hoplítů. Zdroj: wikipedia.org, Megistias / CC BY-SA


Reformy, které Lykúrgos zavedl sice ze života Sparťanů odstranili většinu radostí, bezpochyby však stvořili nebojácné a odolné vojáky. Jenom díky militaristickému režimu tak vznikla řecká velmoc, která dokázala porazit i mocné Athény a vzdorovat Peršanům, kteří na bojiště postavili největší armádu své doby.

Zdroj: Xenofón, Řecké dějiny, Lakedamonské zřízení
Autor: Jiří Klaus
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl? Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl?
Řečtí Hoplíté - jak vypadala výzbroj válečníků od Thermopyl? Řečtí Hoplíté - jak vypadala výzbroj válečníků od Thermopyl?
Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít