Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Spartský systém brutální výchovy: popkultura versus realita

6.12.2022 > Starověk > Antické Řecko

Skrze filmová díla, jakým je například proslulé 300 režiséra Zacka Snydera, se necháváme šokovat, fascinovat, uchvátit a možná také mírně odpuzovat. Ve škole jsme pak možná slyšeli něco o tom, jak se novorozenci házeli ze skály, jak vypadal tvrdý výcvikový systém zvaný agoge a dozvěděli jsme se několik zásadních jmen vojevůdců. V čem však mohly být tyto zdroje zavádějící a které informace nejspíš zcela vynechaly?



Spartská mozaika.
Spartská mozaika. , Unknown author, Public domain


Vynucený vztah dvanáctiletého chlapce s dospělým mužem?

V rámci výcvikového a výchovného procesu, konkrétně v době, kdy chlapec dovršil 12 let, povinně navazoval vztah s dospělým mužem, kterému mohlo být kolem dvaceti. Plutarchos hovoří přesvědčeně o tom, že se jednalo o vztah sexuálního charakteru, Xenofón pak v tomto bodě nesouhlasí.

Nemůžeme tedy s jistotou říci, co bylo obsahem takového vztahu, avšak starší muži byli v této době právě ve věku, kdy se ještě nemohli ženit. Faktem také je, že o prolomení případných pravidel vztahu čistě platonického by se někdo jen těžko dozvěděl.



Krypteia

Iniciační rituál, tedy záležitost zobrazovaná ve filmu 300 zkrátka jako schopnost přežití v divočině a zabití zvířete, vypadal trochu jinak. Chlapci příslušného věku ve skutečnosti zabíjeli lidi, konkrétně heilóty – spartské otroky, kteří tak byli kontrolováni a udržováni ve strachu, aby neprojevili ani náznak vzpoury. Nutno také podotknout, že ačkoli mladíci byli ozbrojeni jen lehce, jejich terčem se často stal slabší a neozbrojený jedinec. Obdiv tedy v takovém případě není tolik na místě.


Spartské území.
Spartské území. , Marsyas, CC BY-SA 3.0


Výcvik jako v teroristické organizaci

Máme-li dojem, že na agoge je přece jen něco lákavého a obdivuhodného, z čeho bychom se mohli inspirovat, je třeba se na věc podívat z jiné perspektivy. Oddělení od rodičů v nízkém věku, násilí (včetně sexuálního násilí), spánková deprivace, hladovění, přísné tresty a další děsivé praktiky byly v rámci výcviku používány zcela běžně a v zásadě otevřeně.


Ruiny Sparty.
Ruiny Sparty. , Peulle, CC BY-SA 4.0


Je tedy třeba položit si otázku, jak daleko má taková indoktrinace do výcviku dětských vojáků nebo rekrutů teroristických organizací, který v současné době tolik odsuzujeme. Je snadné si historii idealizovat, ale někdy je zkrátka třeba oddělovat scény z filmového plátna od jiných, méně příjemných, ale zato relevantních zdrojů.

Zdroj: wikipedia.org, acoup.blog
Autor: Jana Voborníková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Bitva u Marathonu ukázala sílu řecké falangy Bitva u Marathonu ukázala sílu řecké falangy
Homosexualita v antickém Řecku byla všudypřítomná, někdy i podporovaná státem Homosexualita v antickém Řecku byla všudypřítomná, někdy i podporovaná státem
Z masakru u Leucter se mocní Sparťané již nikdy nevzpamatovali Z masakru u Leucter se mocní Sparťané již nikdy nevzpamatovali


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít