Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Spartské agoge – brutální systém výuky a tréninku spartských chlapců

3.12.2021 > Starověk > Antické Řecko

Málokterý národ na světě přikládal takový důraz na bojovnost a sílu, jako právě starověká Sparta. Právem byli válečníci tohoto státu obávaní všemi, kdo s nimi měli tu čest. Chlapci byli uvrženi do tohoto tréninku ve věku sedmi let a od té doby se zdokonalovali v umění války.



Podoba řeckého hoplita (vojáka).
Podoba řeckého hoplita (vojáka). , George E. Koronaios, CC0


Cílem této výuky byla transformace mladých chlapců do podoby spartských vojáků, plně loajálních státu a svým bratrům ve zbrani. Výcvik sestával ze tří základních fází, dělených podle věku chlapců a později i mužů. První fáze, uplatňovaná okolo sedmého až dvanáctého (někdy až čtrnáctého) roku života, se nazývala „paides“. Po ní následovala fáze „paidiskoi“, která zahrnovala chlapce od dvanácti (čtrnácti) do věku přibližně dvaceti let. Poslední fáze, pojmenovaná „hebontes“, ukončovala výcvik chlapců a proměnila je ve spartské muže.


Paides

Během této fáze výcviku si mladí chlapci osvojovali základní znalosti, potřebné pro přežití. Celou tuto fázi absolvovali bosí a drtivou většinu času bez oblečení, aby otužili svá těla proti nepřízni počasí. Fyzická výchova paides sestávala ze základů atletiky, wrestlingu a skupinového tance (tanec byl prostředek pro naučení pohybové motoriky pro boj). V těchto disciplínách chlapci pravidelně soutěžili a byli naučeni tvrdému a bezcitnému přístupu ke konkurenci.

Řečtí Hoplíté - jak vypadala výzbroj válečníků od Thermopyl?

Řečtí Hoplíté - jak vypadala výzbroj válečníků od Thermopyl?

Většina lidí si spartské bojovníky představuje jako polonahé kulturisty s koženými trenkami a rudými plášti. Právě tak nám je vykreslil film 300, asi nejznámější filmové zpracování bitvy od Thermopyl. Film však... celý článek


V tomto věku dostávali chlapci velmi omezený přísun potravin, aby byli neustále hladoví a naučili se obstarat si potravu sami. Obstarat si potravu znamenalo jediné – ukrást ji nebo ulovit. K těmto krádežím bylo přihlíženo jako k součásti výcviku, tudíž se staly naprosto přirozeným činem. Pokud byl chlapec chycen, byl zbit (ne z důvodu krádeže samotné, ale z důvodu toho, že byl chycen, což znamenalo jeho neschopnost se o sebe postarat). Součástí výchovy mladých chlapců byly také základy čtení, psaní a také mluvení. Filozofie mluvy spartského muže sestávala ze schopnosti říct v co nejkratší možné větě co nejvíce informací a nemluvit zbytečně.


Spartské dívky vyzývají chlapce k zápasu (určitou dobu byly dívky učené základy wrestlingu). Autor: Edgar Degas (1834–1917).
Spartské dívky vyzývají chlapce k zápasu (určitou dobu byly dívky učené základy wrestlingu). Autor: Edgar Degas (1834–1917). , Edgar Degas, Public domain


Paidiskoi

Okolo dvanáctého až čtrnáctého roku života vstupovali chlapci do další fáze výcviku, zvané paidiskoi. V této fázi se spartští chlapci dostávali postupně do tajů socializace a obvykle se dostali do přízně mladých spartských mužů. Tito muži pojali chlapce jako své chráněnce, které učili, dohlíželi na ně a vztah se nejspíše týkal i milostného spojení (zde se zdroje rozcházejí, avšak sexuální spojení je dost pravděpodobné). Toto spojení bylo považováno za další krok k vybudování pevných vazeb mezi budoucími vojáky. V tomto věku také chlapci obdrželi svůj první stálý oděv, plášť. Samozřejmostí je i pokračující (a ztěžující se) výcvik bojových dovedností a síly.


Socha spartského vojáka.
Socha spartského vojáka. , de:Benutzer:Ticinese, CC BY-SA 3.0


Hebontes

Okolo dvacátého roku života nastala poslední fáze výuky, nyní již fyzicky dospělých mladých mužů. Tento věk znamenal schopnost účasti v armádě i ve válce, stále však neznamenal plná práva a postavení ve společnosti. Hebontes stále spadali pod vliv zkušenějších starších a byli přiděleni do určité skupiny válečníků (některé skupiny byli samozřejmě prestižnější než jiné). Mezi skupinami panovala bojovnost a každá skupina se snažila být lepší než skupiny ostatní.

Po dvacátém roce života byli mladí válečníci postupně vybírání a řazeni do vojenských jednotek, podle jejich schopností. Ve věku třiceti let obdržel muž občanská práva, mohl se oženit, mít děti a jeho výchova se považovala za ukončenou. V této fázi se dospělý muž považoval za mistra psychické i fyzické stránky svého těla.

Zdroj: worldhistory.org, wikipedia.org
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Bitva u Artemisia. Méně známý bratříček Thermopyl. Bitva u Artemisia. Méně známý bratříček Thermopyl.
Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa
Skutečně Sparťané zabíjeli své postižené novorozence? Skutečně Sparťané zabíjeli své postižené novorozence?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít