Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Vinařství v antickém Římě

3.8.2020, 02:00 > Starověk > Antický Řím

Dalo by se říci, že pro Římany bylo víno téměř základní potravinou. Mělo dokonce svého boha Baccha, jehož kult se v průběhu času stal tak populární, že musel být kvůli přílišným radovánkám postaven senátem mimo zákon.

Divoká vinná réva rostla na italském území od nepaměti, kdy přesně ale začala být zušlechťována a využívána k tvorbě nápojů není jisté.
K vinařství se Římané postavili tak, jak pro ně bylo nejtypičtější. Od okolních a podrobených národů převzali ty nejlepší postupy pro výrobu a pěstování vína a ještě je sami trošku vylepšili. Kvalitními víny bylo známé zejména Řecko, ale také Egypťané, nebo Etruskové měli ve vinařství velkou tradici. Řekové preferovali silná a sladká vína, které se vyvážela zejména z ostrovů v Egejském moři. Na běžnou konzumaci byla ale taková vína skutečně příliš alkoholická, bylo tedy obvyklé vína ředit vodou. Tento zvyk přejali i Římané, pít neředěné víno bylo v lepší společnosti dokonce považováno za neslušné.


Mozaika znázorňující sběr vína.
Mozaika znázorňující sběr vína. Zdroj: wikipedia.org, JPS68 via photoshop / Public domain


První římská vína zdaleka nedosahovala kvalit těch řeckých. Svoji roli hráli horší přírodní podmínky, ale jistě také menší zkušenosti italských vinařů. Z počátku se tak vína často dochucovala kořením či bylinkami. Časté bylo také míchání s lepším řeckým vínem, čímž se vylepšila chuť místního horšího vína.

Nejslavnější z antických vín bylo jednoznačně víno falernské. Ve svých zápiscích ho jako oblíbené zmiňuje například i sám Caesar. Rostlo ve vinicích na pomezí Kampánie a Latia, jakou mělo chuť ale dnes bohužel netušíme. Ze zápisků antických historiků se dále můžeme dozvědět že oblíbená vína byla například z jižní Galie (odkud dnes známe výborná francouzská vína), Hispánie, nebo Thrákie.


Amfory určené k přechovávání vína.
Amfory určené k přechovávání vína. Zdroj: wikipedia.org, Friviere / CC BY


V některých antických textech se můžeme dozvědět i něco o dobových technikách jak chuť vína vylepšit. Dodnes využívaná je například technika, kdy se hrozny nechají schnout na roštech ze slámy a až poté jsou lisovány. Pro sladší chuť se také využívalo vyluhování rozinek v mladém víně. Obvyklý byl také postup, kdy se víno vařilo v nádobách, dokud nevznikl hustý sladký sirup. Ten se následně míchal s čistým vínem, které tak dostalo výrazně sladší chuť.


Jak Římané vyráběli své víno?

Postupů při výrobě bylo několik a již dle toho se určovala kvalita vína. Nejvíce ceněná vína se nelisovala, jako surovina se využila pouze tekutina vyteklá z hroznů stlačených pouze jejich vlastní vahou. Velmi kvalitní vína se také vyráběla šlapáním hroznů. Nejběžnějším způsobem pro spotřební vína bylo lisování v šroubových lisech.


Zrání vína pak probíhalo v objemných hliněných nádobách, tzv. dolium. Ty byly uloženy do země, kde uzavřené a zapečetěné voskem zrály různě dlouhou dobu. Pro následný transport do místa spotřeby se víno převáželo v menších (ale často stále obrovských) amforách. Šlo o velmi těžké a křehké nádoby, bohužel nic vhodnějšího k tomu účelu Římané neznali.

Prostituce v antickém Římě

Prostituce v antickém Římě

Říká se, že prostituce je nejstarším z řemesel. Patrně na tom něco bude, protože již před více jak 2 tisíci lety šlo v antickém Římě o zcela běžnou věc. Prostituce zde byla legální a dokonce šlo o licencované p... celý článek


Spotřeba vína byla v římské říši enormní. Šlo v podstatě o jediný chuťově zajímavější nápoj, další možností byla obyčejná voda. Od severních barbarských kmenů znali Římané také pivo. To se ovšem nikdy nedokázalo prosadit a každý Říman s výjímkou původní severních obyvatel dával přednost dobrému vínu.


Socha boha Baccha s vínem.
Socha boha Baccha s vínem. Zdroj: wikipedia.org, Luis García / CC BY-SA


Víno se hojně užívalo také v lékařství. Bylo doporučováno jako lék na duševní poruchy, deprese nebo ztrátu paměti. Dle antických lékařů pomáhalo také proti zácpě, nadýmání nebo v případě močových problémů. Známý politik Cato doporučoval víno smíchané s popelem jako výborné projímadlo. V kombinaci s granátovým jablkem pak mělo víno dokonce pomáhat proti tasemnici.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Rituály i maskování na lovu - ve starověku se nelíčily pouze ženy Rituály i maskování na lovu - ve starověku se nelíčily pouze ženy
Vytrhávač chlupů nebo pohřební klaun - zapomenutá antická povolání Vytrhávač chlupů nebo pohřební klaun - zapomenutá antická povolání
Zašití do pytle s hadem, opicí, psem a kohoutem. Římské tresty byly kruté Zašití do pytle s hadem, opicí, psem a kohoutem. Římské tresty byly kruté


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít