Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Mohl by být ztracený poklad templářů ukrytý na Moravě?

12.1.2023, 10:01 > Středověk > Francie

Francouzský král Filip IV. na základě obvinění bývalého člena templářského řádu nechává v roce 1307 pozatýkat všechny templáře. Král se tak pokoušel dostat z dluhů, které měl u templářů, jež byli nejlepšími hospodáři své doby. Zda získali bájné poklady jako Svatý grál v Jeruzalémě nebo se k bohatství dostali tvrdou prací a správným účetnictvím můžeme jen spekulovat. Nijak však nevyvrátíme ten fakt, že jejich řád byl nejbohatší své doby. Bohatší než většina království. Jenže kam se obsah pokladnice poděl?



Templářský řád v Jeruzalémě

Původním cílem řádu bylo chránit poutníky po cestě do Jeruzaléma, v němž se sami usídlili. Jestli shodou okolností nebo úmyslně nevíme, ale jejich palác stál na místě, kde původně býval Šalamounův chrám. Ten podle mnoha pověstí a mýtů měl skrývat poklad krále Šalamouna.

Svatá země (dnešní Palestina a Izrael) měla ukrývat i další, křesťanům nejcennější poklady - Archu úmluvy, Svatý grál, ztracené Ježíšovo učení, dokonce i mumifikovanou Kristovu hlavu nebo slavné Turínské plátno.

Mocný templářský řád veřejně nález žádného artefaktu neoznámil, ale rychlý a záhadný vzestup bývá spojován s nálezem čehosi nespecifikovaného, avšak mocného. Poutníci platili za svou ochranu a církev je podporovala, oni sami byli zdatnými bankéři – pokladnice se tudíž jen plnila. Postupně však Evropané byli vytlačeni ze Svaté země, ale templářům jejich bohatství i výhody zůstali. Porážka od muslimského vojevůdce Saladina vzala evropským vladařům chuť vést další křížové výpravy.


Rytíř templářského řádu.
Rytíř templářského řádu. , JoJan, CC BY 3.0


Templáři v Evropě

Z původní osmičlenné skupinky templářů se stala obrovská organizace, která tvořila finanční páteř Evropy a založila základy moderního bankovnictví. Mnozí vládci u nich měli dluhy.

Koncem třináctého století vlastnili templáři na devět tisíc hradů po celé Evropě a těšili se přízni papeže, který jim poskytoval svatou imunitu. Nemuseli se zodpovídat žádným vladařům, jen samotnému papeži. A patřičně toho využívali.

Templáři budovali a spravovali své pozemky, půjčovali peníze a pomáhali vybírat daně. Daleko převýšili původní cíl, jež byl pomáhat potřebným ve jménu Boha. Bohatství nutně budí závist a ta se nevyhnula ani jim.


Templáři.
Templáři. , Roque Gameiro, Public domain


Největším dlužníkem řádu byl Filip IV., francouzský král, který nakonec nechává zatýkat všechny templáře. To vše na základě obvinění bývalého člena řádu. Ten tvrdil, že novicové při vstupu do řádu musí projít nekřesťanskými rituály. Filip si zvládl naklonit papeže a dostal zelenou k vyšetřování. Jak již to ve středověku bylo, na mučidlech se doznal člověk i k věcem lživým.

Král Filip IV. tak upaluje velmistra řádu Jakuba z Molay společně s dalšími rytíři řádu. Veškerý majetek přešel do vlastnictví špitálníků a spousta mužů s červeným křížem na prsou pouze převléká bílý háv za červený. Řád se tedy nakonec rozpadá, ale bájný poklad se nepodařilo najít.

Zde panují legendy, které vykládají o skupince templářů s naloženými vozy, jež bez zastávky uhánějí neznámo kam. Dvanáct rytířů s dvanácti vozy za doprovodu dvanácti jeptišek – tak nám to vykládá pověst.


Dobové vyobrazení procesu s templáři.
Dobové vyobrazení procesu s templáři. , Workshop of Virgil Master, Public domain


Templáři u nás

Templáři měli na našem území spoustu komend – od Prahy až po Čejkovice na Moravě. Právě o Čejkovicích se traduje, že zde právě templáři začali budovat vinné sklepy nemající v té době nikde u nás obdoby. Dnes je v nich v sudech uloženo na půl milionu litrů vína a vinný archiv jejich majitele, vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice. Jsou to ale opravdu jediné poklady těchto sklepů?

Dalším možným místem je hrad Veveří, který figuruje i v jedné pověsti, v níž se traduje, že poklad byl převezen z Francie právě na něj. Templáři schovali svůj poklad do podzemí, kterou zapečetili i s jeptiškami, jakožto jedinými svědky.

V roce 2011 zde byl proveden odborný geofyzikální výzkum, který potvrdil existenci podzemních prostor pod gotickým kostelíkem Matky Boží poblíž hradu, a předpokládá se, že odsud vede chodba až do hradu. Do samotného podzemí se však zatím proniknout nepodařilo. Záhadologové ale vidí v ornamentu nad vchodem do kostelíka šifru jména Molay, posledního velmistra templářského řádu. Může se tedy poklad ukrývat hluboko podzemí?

Zdroje: wikipedia.org, ceskozemepribehu.cz, kniha Templáři v zemích českých králů
Autor: Vít Možíš
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

"Zabte je všechny, Bůh už si je přebere!" Kdo byli středověcí kataři?
Konec řádu templářů na pátek třináctého Konec řádu templářů na pátek třináctého
Stopy tajemných templářů najdeme v Čechách i na Moravě Stopy tajemných templářů najdeme v Čechách i na Moravě


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít