Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Muž, který sňal Ježíše Krista z kříže. Ochránce Svatého grálu Josef z Arimatije

9.9.2022, 09:25 > Středověk > Blízký východ

Pokud chodíte o Velikonocích do kostela, možná vám jméno Josefa z Arimatije utkvělo v paměti. Jestliže se zajímáte o legendy kolem Svatého grálu, pak je vám jeho jméno známé téměř jistě. Josef Arimatejský totiž patří k významným postavám křesťanské mystiky.



Josef z Arimatije.
Josef z Arimatije. , Pietro Perugino, Public domain


Josef z Arimatije v Bibli

Josef z Arimatije je důležitou postavou spojenou s příběhem Ježíše Krista. Svědčí o tom i to, že se o něm zmiňují všechna čtyři evangelia.

Vypadá to, že Josef by měl být zápornou postavou – šlo totiž o jednoho z členů židovské velerady, která rozhodovala o tom, že Ježíš bude vydán římské moci. Všichni čtyři evangelisté se však shodují na tom, že Josef byl tajným Ježíšovým následovníkem.


Ten, který sňal Krista z kříže

Ježíšově popravě Josef zabránit nedokázal. Avšak když Kristus zemřel na kříži, vydal se Josef za Pilátem a žádal ho, aby mu vydal Ješíšovo tělo. Poté ho sňal z kříže a zabalil do plátna a spolu se svatým Nikodémem ho odnesli do hrobky, která patřila Josefovi.


Josef z Arimatije snímá Ježíše z kříže.
Josef z Arimatije snímá Ježíše z kříže. , Anonimous, Public domain


Tam Kristovo tělo uložili a vchod zavalili velkým kamenem. Kristův další příběh známe, ten Josefa Arimatejského je zahalen tajemstvím a objevuje se v legendách.


Josef a Svatý grál

Po Kristově smrti byli křesťané římskou správou pronásledováni, a tak řada Ježíšových učedníků utekla. Stejně se zřejmě rozhodl i Arimatejský, protože se zdá, že se přesunul do Evropy. Pro nás však není ani tak důležité, kam nebo proč Josef cestoval, ale co vezl s sebou.

Jestli totiž existoval Svatý grál, jeho prvním držitelem byl právě Josef z Arimatije. Podle starých, především artušovských a parsifalovských legend, byl Svatý grál pohárem, který Ježíš používal během poslední večeře a který Arimatejský později naplnil jeho krví.

Svatý grál může tomu, kdo jej najde, přinášet různé nadpřirozené dary – nejčastěji se mluví o nesmrtelnosti.

Josef tedy tuto relikvii chránil a přivezl do Evropy.


Svatý grál.
Svatý grál. , Dante Gabriel Rossetti, Public domain


Několik verzí, co se stalo s Josefem Arimatejským a Svatým grálem

Nevíme, kam se Josef vydal – dobové záznamy neexistují a pozdější legendy jsou o nejméně pět století starší. Přesto se z nich Josef a Svatý grál znovu vynořili.

Teorie 1: Anglie

Svatý grál je úzce spjat s legendami o králi Artušovi a jeho rytířích. I proto jedna z teorií říká, že Josef z Arimatije dorazil i se Svatým grálem do Anglie. S artušovskými mýty je hodně spojené město Glastonbury – a někteří hledači Grálu po něm pátrají právě zde.


Král Artuš a rytíři Kulatého stolu. Uprostřed je Svatý grál.
Král Artuš a rytíři Kulatého stolu. Uprostřed je Svatý grál. , Evrard d'Espinques, Public domain


Teorie 2: Francie

Snad ještě více než Anglie patří Svatý grál v podvědomí lidí k Francii. Říká se, že ho měla ve svém držení sekta katarů – jenže tu zničila inkvizice.

Pak se objevili templáři – se svými tajemstvími, uzavřenými rituály a bohatstvím. A další legenda byla na světě – strážili snad oni Svatý grál?

Logicky tahle teorie předpokládá tři možnosti. Buď Josef z Arimatije přišel rovnou do Francie, nebo opravdu doputoval až do Anglie a odtud se pohár dostal na kontinent v pozdější době. Další možností je, že Svatý grál zůstal v Jeruzalémě a templáři ho přivezli do Evropy během křížových výprav.


Křižák a templář.
Křižák a templář. , Roque Gameiro, Public domain


Teorie 3: Svatá krev a Svatý grál

Autoři Baigent, Lincoln a Leigh vydali knihu Svatá krev a Svatý grál a řadu teorií obsažených v této knize poté zpopularizoval Dan Brown ve svém thrilleru Šifra mistra Leonarda.

Podle těchto knih byl Josef Arimatejský skutečně ochráncem Svatého grálu. Grálem však nebyl pohár, ale žena – Marie z Magdaly, která nosila dítě Ježíše Krista. Svatou pokrevní linii poté chránil řád zasvěcených – mimo jiné i zmínění templáři.


Tintoretto. Obraz kající se Máří Magdaleny.
Tintoretto. Obraz kající se Máří Magdaleny. , Domenico Tintoretto, Public domain


I v této legendě však hraje Josef z Arimatije zásadní roli – bez něj by se Svatý grál do Evropy nedostal a bez něj by možná mýty a příběhy o této mocné relikvii vůbec neexistovaly.

Josef z Arimatije je dnes považován za patrona lidí pracujících v pohřebnictví a jeho atributy jsou hřeby, trnová koruna a nádoba s mastí.

Zdroj: catholica.cz; Michael Baigent, Henry Lincoln a Richard Leigh: Svatá krev a Svatý grál
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Svatý Petr. Nejvýznamnější z apoštolů byl ukřižován hlavou dolů Svatý Petr. Nejvýznamnější z apoštolů byl ukřižován hlavou dolů
Byla královna ze Sáby opravdu starověká sexbomba? Byla královna ze Sáby opravdu starověká sexbomba?
Mohl by být ztracený poklad templářů ukrytý na Moravě? Mohl by být ztracený poklad templářů ukrytý na Moravě?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít