Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Spartský systém brutální výchovy: popkultura versus realita

6.12.2022, 10:02 > Starověk > Antické Řecko

Skrze filmová díla, jakým je například proslulé 300 režiséra Zacka Snydera, se necháváme šokovat, fascinovat, uchvátit a možná také mírně odpuzovat. Ve škole jsme pak možná slyšeli něco o tom, jak se novorozenci házeli ze skály, jak vypadal tvrdý výcvikový systém zvaný agoge a dozvěděli jsme se několik zásadních jmen vojevůdců. V čem však mohly být tyto zdroje zavádějící a které informace nejspíš zcela vynechaly?



Spartská mozaika.
Spartská mozaika. , Unknown author, Public domain


Vynucený vztah dvanáctiletého chlapce s dospělým mužem?

V rámci výcvikového a výchovného procesu, konkrétně v době, kdy chlapec dovršil 12 let, povinně navazoval vztah s dospělým mužem, kterému mohlo být kolem dvaceti. Plutarchos hovoří přesvědčeně o tom, že se jednalo o vztah sexuálního charakteru, Xenofón pak v tomto bodě nesouhlasí.

Nemůžeme tedy s jistotou říci, co bylo obsahem takového vztahu, avšak starší muži byli v této době právě ve věku, kdy se ještě nemohli ženit. Faktem také je, že o prolomení případných pravidel vztahu čistě platonického by se někdo jen těžko dozvěděl.



Krypteia

Iniciační rituál, tedy záležitost zobrazovaná ve filmu 300 zkrátka jako schopnost přežití v divočině a zabití zvířete, vypadal trochu jinak. Chlapci příslušného věku ve skutečnosti zabíjeli lidi, konkrétně heilóty – spartské otroky, kteří tak byli kontrolováni a udržováni ve strachu, aby neprojevili ani náznak vzpoury. Nutno také podotknout, že ačkoli mladíci byli ozbrojeni jen lehce, jejich terčem se často stal slabší a neozbrojený jedinec. Obdiv tedy v takovém případě není tolik na místě.


Spartské území.
Spartské území. , Marsyas, CC BY-SA 3.0


Výcvik jako v teroristické organizaci

Máme-li dojem, že na agoge je přece jen něco lákavého a obdivuhodného, z čeho bychom se mohli inspirovat, je třeba se na věc podívat z jiné perspektivy. Oddělení od rodičů v nízkém věku, násilí (včetně sexuálního násilí), spánková deprivace, hladovění, přísné tresty a další děsivé praktiky byly v rámci výcviku používány zcela běžně a v zásadě otevřeně.


Ruiny Sparty.
Ruiny Sparty. , Peulle, CC BY-SA 4.0


Je tedy třeba položit si otázku, jak daleko má taková indoktrinace do výcviku dětských vojáků nebo rekrutů teroristických organizací, který v současné době tolik odsuzujeme. Je snadné si historii idealizovat, ale někdy je zkrátka třeba oddělovat scény z filmového plátna od jiných, méně příjemných, ale zato relevantních zdrojů.

Zdroj: wikipedia.org, acoup.blog
Autor: Jana Voborníková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa
Spartské agoge – brutální systém výuky a tréninku spartských chlapců Spartské agoge – brutální systém výuky a tréninku spartských chlapců
Skutečně Sparťané zabíjeli své postižené novorozence? Skutečně Sparťané zabíjeli své postižené novorozence?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít