Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Homosexualita v antickém Řecku byla všudypřítomná, někdy i podporovaná státem

9.6.2021, 08:47 > Starověk > Antické Řecko

Homosexualita v kontextu starověku je nejčastěji spojována s antickým Řeckem. Zmínky o ní však máme i z ostatních kultur, dokonce mnohem starších. Faktem ovšem je, že na rozdíl od jiných států, které k ní zaujímaly neutrální až negativní postoj, byla v Řecku brána obvykle pozitivně, často byla dokonce podporována státem.


Nejstarší zmínky o homosexualitě můžeme najít v Babylonských textech a to v dosti negativním smyslu. Chamurapiho zákoník považuje homosexualitu za zločin a stanovuje za ni krutý trest. Muži, kteří spolu budou mít sex, mají být uspáni a ve spánku vykastrováni.


Malba vztahu dvou mužů z roku 550 př.n.l.
Malba vztahu dvou mužů z roku 550 př.n.l. Zdroj: wikipedia.org, Louvre Museum, Public domain


Často také můžeme nalézt zmínku ve staroegyptských textech. V Egyptě by postoj o poznání jiný. Ne že by byla homosexualita podporována, ale byla brána víceméně jako něco normálního. Ve společnosti byla tiše tolerována a žádný trest za ni nehrozil, nebyla-li násilné povahy.

V antickém Řecku však byla situace zcela jiná. Homosexualita byla zcela běžnou věcí, v některých případech dokonce státem podporovanou - jako součást civilní, nebo vojenské výchovy. Pokud se v tomto kontextu bavíme o homosexualitě, je myšlena pouze mužská. Vztahy žen sice také existovaly, ale až na výjimky (Sapfó), nebyly brány jako důležité. Zmínky o homosexualitě najdeme v mnoha literárních památkách, výjimečně i odsuzující (Platón). Obvykle však autoři sexuální preference nijak nezdůrazňovali, ve starém Řecku ani neexistovala slova odlišující heterosexuální a homosexuální vztah.

Vznik a počátky demokracie v antickém Řecku

Vznik a počátky demokracie v antickém Řecku

Demokracii dnes v západním světě bereme jako samozřejmost. Nebyla s námi však na světě vždy. První náznaky demokratických států se začaly objevovat již ve starověku. Avšak tehdy si lidé pod demokracií představo... celý článek


Pederastie - mladík a mentor

Nejrozšířenějším vztahem dvou mužů byla pederastie. V takovém vztahu vždy figuroval mladík (erómenos) a na straně druhé dospělý muž (erastés) se zkušenostmi ze života. Mladík v tomto kontextu znamenalo, že chlapci ještě nenarostl plnovous, spodní tolerovaná hranice pak byla 12 let. Na začátku šlo svým způsobem o druh hry, kdy starší muž veřejně o chlapce bojoval a ten ho naopak po nějakou dobu odmítal a odháněl. V mnoha městských státech obvykle "poptávka" po chlapcích byla větší než "nabídka". Ty nejhezčí mladíky se muži snažili získat nápadnými až přehnanými veřejnými gesty.


Pederastická malba z roku 480 př.n.l.
Pederastická malba z roku 480 př.n.l. Zdroj: wikipedia.org, Art de l'Antiga Grècia, Public domain


V pozdější fázi vztahu starší muž vystupoval v roli mentora. Svým způsobem pomáhal mladíka vzdělávat a vychovávat. Ovšem na druhou stranu ho také vychvaloval a veřejně velebil. Takový vztah obvykle muž (v každé roli) navazoval pouze jednou za život. Po dosažení mladíkovy dospělosti obvykle vztah pokračoval doživotním přátelstvím.


Homosexualita a válka

Některé městské státy vztahy mužů záměrně podporovaly. Typickým případem je vojensky laděná Sparta. Zde nešlo o sexuální vztah, ale mnohem více výchovnou roli dospělého muže. Nejznámější případ známe však z jiného městského státu - z Théb.

Elitní Thébská vojenská jednotka nazývaná Svatá družina byla složena pouze z homosexuálních vojáků. Vojenský oddíl čítající 300 mužů byl složen ze 150 párů. Hlavní myšlenkou bylo, že tito válečníci budou bojovat odvážněji, aby chránili své partnery, nebo na ně udělali dojem svými schopnostmi. Elitní jednotka existovala pouze několik desetiletí, ale její idea zřejmě fungovala. V bitvě u Chaeroneie, kde byly Théby poraženy Makedonskými vojsky, Svatá družina jako jediná neopustila bojiště a i v obklíčení hrdinsky bojovala do posledního muže.


Chaironejský lev - památník oddílu
Chaironejský lev - památník oddílu Zdroj: wikipedia.org, Philipp Pilhofer, CC BY-SA 3.0


Homosexuální vztah dvou dospělých mužů ovšem příliš obvyklý nebyl. V takovém případě jeden z partnerů musel přijímat pasivní ženskou roli, což se snadno stávalo terčem posměchu. Výjimkou byl však možná nejslavnější antický homosexuál, Alexandr Veliký. Jeho téměř celoživotní vztah s přítelem Héfaistiónem byl velice upřímný a oddaný. Když jeho přítel zemřel, Alexandr ho nechal prohlásit za poloboha a z této ztráty se psychicky již nikdy doopravdy nevzpamatoval.

Zdroj: www.stanford.edu , www.wikipedia.org
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Lykúrgos - muž, který stvořil legendární válečníky od Thermopyl Lykúrgos - muž, který stvořil legendární válečníky od Thermopyl
Mučení, znásilňování či zabíjení bez postihu. Římští otroci nebyli lidé, ale majetek Mučení, znásilňování či zabíjení bez postihu. Římští otroci nebyli lidé, ale majetek
Garum - kečup antického Říma se vyráběl z fermentovaných ryb Garum - kečup antického Říma se vyráběl z fermentovaných ryb


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít