Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Livia Drusilla – žena, která se uměla prosadit ve světě římských císařů

7.10.2022, 08:53 > Starověk > Antický Řím

Přestože antika a středověk příliš nepřály schopným ženám, které by rády vládly, vždycky se našly takové, které se i přes nepřízeň okolí dokázaly prosadit. Jednou z nich byla i Livia Drusilla, žena která se dokázala dostat po bok prvního císaře Augusta a po zbytek života ovládat římskou politiku i nástupnickou linii.


Poučení z nepříliš úspěšného začátku života

Livia Drusilla se narodila do bohaté patricijské rodiny a dostala adekvátního ženicha – bohatého patricije Tiberia Claudia Nerona. Podařilo se jí brzy po svatbě otěhotnět a porodit syna. Zdálo by se, že její život odpovídá dobovému obrazu šťastné a úspěšné ženy.

Potíž však byla v tom, že Liviin manžel byl republikán a neváhal se politicky a dokonce i vojensky angažovat v podpoře svého názoru. Rodina se ocitla v nebezpečí a Livia Drusilla zřejmě nebyla spokojená s postavením, do kterého ji manžel uvrhl.


Livia Drusilla.
Livia Drusilla. , Jean-Pierre Dalbéra from Paris, France, CC BY 2.0


Skandál, jaký Řím nezažil

A protože byla Livia žena činu, na nic nečekala. V Římě se seznámila s Octavianem, jehož moc zřetelně stoupala, a neváhala si s ním začít, přestože byla vdaná a čekala Tiberiovo dítě. Nevíme, jestli se Octavianus zamiloval, nebo uviděl v Livii ženu, která mu pomůže dosáhnout jeho politických cílů, každopádně se kvůli ní rozvedl a poté, co porodila dítě svého předchozího manžela, si ji vzal za ženu.

I z hlediska dnešní tolerantní morálky jde o docela skandální záležitost. Představa, že se něco podobného odehrálo v nejvyšších patrech římské politiky, je značně šokující.


Augustus, první římský císař.
Augustus, první římský císař. , Vatican Museums, Public domain


Císařovna

Poté, co se Octavianus dokázal vypořádat se svými nepřáteli a uzurpovat moc do svých rukou, začal užívat jméno Augustus a stal se prvním římským císařem. Livia Drusilla stála po jeho boku – a rozhodně nezahálela.

Bohužel ženy zůstávaly ve stínu svých manželů či jiných mužů, a tak máme o Liviině politice méně informací, než bychom chtěli. Můžeme však téměř s jistotou říct, že byla silnou politickou figurou na římské šachovnici. Byla schopná ovlivňovat císaře a uměla vytvářet silná politická spojenectví.

Kolem Livie Drusilly se vytvořilo mocenské centrum, složené z bohatých patricijských rodin a císařovniných oblíbenců, které hýbalo římskou politikou.


Livia Drusilla.
Livia Drusilla. , Zaqarbal, Public domain


Jak dostat syna na císařský trůn?

Livia s Augustem neměla děti. Ona sama měla dva syny z manželství s Tiberiem, Augustus měl z předchozího manželství jedinou dceru Julii.

S tím, že by se některý z Liviiných synů stal císařem, zpočátku nikdo nepočítal. Tedy snad až na samotnou Livii, která napřela své síly, k tomu, aby jim nástupnictví zařídila. Vrásky jí mohla dělat Augustova dcera Julia – tu totiž císař takřka pravidelně provdával za muže, které si vybral jako své nástupce: za svého synovce a později za Marca Agrippu. Shodami náhod (a někteří tvrdí, že Livia těm náhodám uměla pomoct) však všichni potenciální dědici za méně či více záhadných okolností umírali.

Na třetí pokus tedy Augustus provdal Julii tak, jak si to Livia možná od začátku přála – za jejího syna Tiberia.


Císař Tiberius.
Císař Tiberius. , No machine-readable author provided. Cnyborg assumed., Public domain


Císařova smrt a Tiberiův nástup k moci

Augustus, první císař římský, se dožil poměrně vysokého věku – sedmasedmdesáti let. Některá dobová svědectví tvrdí, že ho Livia otrávila, nicméně měl již vysoký věk a podlomené zdraví, proto mohl zemřít i ze zcela přirozených příčin.

Každopádně se stalo to, po čem Livia toužila – její syn Tiberius se stal následovníkem. A její moc snad ještě vzrostla. Zatímco Augustus byl silným císařem s jasnou vizí a desetiletími zkušeností, Tiberius se přinejmenším z počátku vlády řídil jejími radami a o moc se s ní dělil.


Livia a její syn Tiberius.
Livia a její syn Tiberius. , Miguel Hermoso Cuesta, CC BY-SA 4.0


Nechtěná matka

Ten příběh není nijak nečekaný – v dějinách jsme ho viděli mnohokrát. Tiberius si ve své pozici císaře zvykl, získal sebevědomí a najednou mu stará matka, která mu neustále mluvila do vlády a snažila se ho ovládat, začala vadit.

Jenže Tiberius si s ní, poněkud překvapivě, nevěděl rady. Neuměl ji odkázat do patřičných mezi, bál se ji poslat do exilu a neměl odvahu či sílu ji zabít.

Jejich vztahy se zhoršily natolik, že když Livia zemřela, zrušil Tiberius její závěť a odmítl ji deifikovat.

Livia Drusilla, jedna z nejvýznamnějších žen, jaká se narodila v antickém Římě, zemřela v roce 29 v úctyhodném věku 87 let.


Zdroj: antickysvet.cz; wikipedia.org
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Významní římští císařové: #2 Tiberius Významní římští císařové: #2 Tiberius
Caligula, císař který chtěl svého koně jmenovat konzulem Caligula, císař který chtěl svého koně jmenovat konzulem
Jak druhý triumvirát vydláždil cestu k císařství Jak druhý triumvirát vydláždil cestu k císařství


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít