Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Jak druhý triumvirát vydláždil cestu k císařství

5.4.2022 > Starověk > Antický Řím

Když se po smrti velkého Gaia Julia Caesara ujala vlády v Římě trojice mocných a schopných mužů, zdálo se, že by říše opět mohla nalézt stabilitu a vrátit se k časům prosperující republiky. Opak byl však pravdou. Triumvirové se spolu pustili do bojů a nakonec zbyl jen jeden z nich – Octavianus, jenž přijal jméno Augustus a stal se prvním z císařů.


Vznik druhého triumvirátu po Caesarově smrti

Když v roce 44 př. n. l. zemřel Caesar pod noži vrahů, nastalo v Římě mocenské vakuum. To se rozhodla zaplnit trojice vlivných mužů: Caesarův adoptivní syn Gaius Julius Caesar Octavianus, Caesarův přítel a vojevůdce Marcus Antonius a bývalý konzul a Caesarův věrný Marcus Aemilius Lepidus. V roce 43 př. n. l. vytvořili tzv. druhý triumvirát a začali vládnout Římu.

Caesarova smrt.
Caesarova smrt. , Vincenzo Camuccini, Public domain


Mimo jiné si dali za cíl dopadnout a potrestat Caesarovy vrahy. To se podařilo rok po vzniku triumvirátu v bitvě u Filipp. Byl to však jeden z mála úspěchů, kterého spolu tihle tři dosáhli. Šlo totiž o velmi cílevědomé muže a dělit moc na tři díly se jim příliš nezamlouvalo.

Nejslabší jde z kola ven

Spory od začátku panovaly především mezi Octavianem a Antoniem, a tak se Lepidus mohl domnívat, že je v bezpečí. Byl to však on, kdo vypadl z triumvirátu jako první.

Octavianus Lepida obvinil, že chce uzurpovat moc, a donutil ho odejít do exilu. Lepidus zřejmě moudře usoudil, že proti dvěma mocným a všehoschopným rivalům nemá šanci, a tak vyklidil pole. Dožil v klidu na jihu Itálie, zatímco jeho rivalové se dál rvali o moc.

Triumvirové - Octavianus, Antonius, Lepidus.
Triumvirové - Octavianus, Antonius, Lepidus. , H. C. Selous, Public domain


Zbyli jenom dva. A rozhodlo se u Actia.

Marcus Antonius spojil svůj osud s egyptskou panovnicí Kleopatrou a začal části římského území připojovat k Egyptu. To byla záminka, na kterou Octavianus čekal celé roky. Řím pod jeho vedením se pustil s Antoniem a Kleopatrou do války.

Ta vyvrcholila v roce 31 př. n. l. bitvou u Actia. Tento mys se stal dějištěm velké námořní bitvy, v níž Octavianus s výraznou přesilou porazil silně demoralizované jednotky Marka Antonia.

Antonius i Kleopatra ještě dokázali prchnout. Octavianus si však nedopřál oddechu a pronásledoval je až do Egypta. Antonius i Kleopatra pochopili bezvýchodnost situace a spáchali sebevraždu.

Bitva u Actia.
Bitva u Actia. , Lorenzo A. Castro, Public domain


Augustus – první císař římský

Octavianus se vrátil do Říma a v cestě k absolutní vládě už mu nestála žádná překážka. Snad jen římská nostalgie pod časech republiky. Octavianus to věděl a vyšel těm hlasům vstříc – formálně zachoval úřady i tradice republiky a hlasitě se k republikánství hlásil. Dokonce i předal všechnu moc zpátky do rukou senátu!

Ve skutečnosti se však soustředil na převzetí vlády. V té době už totiž senát plně ovládal a poučení senátoři mu vládou obratem vrátili a učinili z něj faktického doživotního vládce. V Římě tak vznikl principát a Octavianus mu vládl jako první mezi rovnými. Přijal jméno Augustus a stal se prvním z římských císařů. Čas antických republik byl definitivně pryč.

Augustus, první římský císař.
Augustus, první římský císař. , AmerikoV, CC BY-SA 4.0


Zdroj: Scullard, H. H.: From the Gracchi to Nero: A History of Rome from 133 B.C. to A.D. 68
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vercingetorix, muž který porazil samotného Caesara Vercingetorix, muž který porazil samotného Caesara
Významní římští císařové: #2 Tiberius Významní římští císařové: #2 Tiberius
Livia Drusilla – žena, která se uměla prosadit ve světě římských císařů Livia Drusilla – žena, která se uměla prosadit ve světě římských císařů


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít