Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Král Artuš, existoval legendární vládce Kamelotu?

22.6.2021 > Středověk > Anglie

Král Artuš, nejslavnější ze středověkých rytířů, stavitel Kamelotu, majitel Svatého grálu a meče Excaliburu. To je jen pár z přídomků hlavní postavy jedné z nejznámějších středověkých legend. Král Artuš se objevuje v několika velmi starých spisech, avšak přítomnost magie a nadpřirozených postav historickou věrohodnost snižuje. Existoval skutečně bájný král Artuš se svými rytíři kulatého stolu?


Poprvé se s postavou Artuše můžeme setkat kolem roku 830 ve spisu Historia Brittonum, který by sepsán velšským mnichem Nenniem. Text mimo jiné popisuje 12 bitev, kterých se slavný rytíř účastní. Nejslavnější z nich je bitva o Mons Badonicus, pravděpodobně v jižním Walesu. Britové vedení Artušem v ní porazili anglosaské vojsko a na dlouhou dobu tak zastavili jejich expanzi. Důležité bitvě se však věnuje i mnoho dalších dobových autorů (De Excidio et Conquestu Britanniae, Anglosaská kronika) a žádný z nich velitele jménem Artuš nikde nezmiňuje.


Iluistrace z rukopisu Historie králů Británie z 15. století.
Iluistrace z rukopisu Historie králů Británie z 15. století. Zdroj: wikipedia.org, Geoffrey of Monmouth, CC0,


O největší popularizaci legendy se však zasloužil spis jiný. Ve 12. století sepsal anglický kněz Geoffreyho z Monmouthu spis Historia Regum Britanniae (Dějiny britských králů). V této knize vystupuje postava Artuše jako ochránce Británie pro lidským i nadpřirozeným nepřátelům a dostává tak více legendární nádech. Artuše pak můžeme nalézt u v dalších, zejména velšských legendách, které se často velmi liší a dokonce si odporují.

Konec řádu templářů na pátek třináctého

Konec řádu templářů na pátek třináctého

Začátkem 14. století byl templářský řád evropskou velmocí. Jeho vojenská i ekonomická síla byla větší než leckterého suverénního státu, což mnoho panovníků bralo jako ohrožení své země. Nutno dodat, že tyto oba... celý článek


Život a činy slavného krále jsou obvykle zasazeny do přelomu 5. a 6, století. Z pohledu dějin Británie jde o slepé místo. Na začátku 5. století již byla Římská říše pouze stínem dřívějšího mocného impéria. Británie se neustále potýkala s útoky barbarů ze severu a vázala tak značné vojenské zdroje říše. Roku 407 se většina vojska zcela stáhla z ostrova a z bezvládí na ostrově vznikla občanská válka. Po ústupu Římanů z ostrova skončila na dlouhou kvalitně dokumentovaná část britských dějin. Nově vzniklé mocenské vakuum bylo ideální pro vzestup bojovníka, hrdiny z prostého lidu jakým by mohl být právě Artuš. I samotné jméno by mohlo mít souvislost právě s římským osídlením Británie. Někteří z historiků předpokládají, že jméno Artuš by mohlo být odvozeninou římského příjmení Artorius


Socha krále Artuše v Innsbrucku.
Socha krále Artuše v Innsbrucku. Zdroj: wikipedia.org, Daderot, Public domain


Mezi historiky v první polovině 20. století převažoval názor, že Artuš byl skutečnou historickou postavou, ač příběhy získaly v průběhu času spíše charakter legend. Většina současných historiků se však shoduje, že pravděpodobně nikdy neexistoval. Faktem je, že kromě textů z raného středověku, které mají značně nadpřirozený charakter a navíc si často odporují, neexistuje žádný skutečný důkaz o existenci legendárního krále. Přestože se v průběhu dějin objevilo několik nápisů na kamenech, které Artuše zmiňují (hrad Tintagel, kříž z Glastonbury), všechny byly následně určeny jako padělky.

Podle současných poznatků tak můžeme říci, že Artuš a všichni rytíři kulatého stolu patří do oblasti legend a mýtů. To se však kdykoliv může změnit, stačí k tomu jeden jediný archeologický nález. Vždyť i slavná Trója byla dříve považována za pouhou legendu.

Zdroj: Arthur of Britain ; www.wikipedia.org
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Slavné vítězství, zrada a poprava rozčtvrcením - skutečný příběh Williama Wallace Slavné vítězství, zrada a poprava rozčtvrcením - skutečný příběh Williama Wallace
Řecké báje, #3 Daidalos a Íkaros Řecké báje, #3 Daidalos a Íkaros
Řecké báje, #1 Achilles Řecké báje, #1 Achilles


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít