Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

7 divů světa, #1 Maják na ostrově Faru

3.7.2019, 09:52 > Starověk > Egypt

V sérii článků si postupně ptředstavíme všech původních 7 divů světa a dnes začneme egyptským majákem na ostrově Faru.

Budova majáku stála na malém ostrově u západního břehu delty Nilu. Ten byl vzdálen lehce přes kilometr od pevniny, přesněji od pobřežního města Alexandrie. Stejné Alexandrie kde stála proslulá Alexandrijská knihovna. Později byl ostrov s pobřežím propojen mostem nazvaným Heptastadion. To je řecký výraz, který znamená 7 stadií
. Stadium byl řecká jednotka délky, která meřila asi 180 metrů.


Vizualizace majáku.
Vizualizace majáku. Zdroj: wikipedia.org, Emad Victor SHENOUDA [Attribution or Attribution]


Město Alexandrie založil v roce 332 př.n.l. Alexandr Makedonský na místě malé rybářské osady, poté co se svou armádou dobyl Egypt. Po Alexandrově smrti se králem Egypta ustavil jeden z jeho generálů, Ptolemaios Sótér. Právě on nařídil stavbu majáku. Ta trvala 12 let a dokončení se král již nedožil, maják byl dokončen až za vlády jeho syna Ptolemaia Filadelfa. Stavba tohoto obřího projektu prý egyptskou pokladnu stála 800 talentů stříbra (1 talent = caa 30 kilogramů).


Jak maják vypadal?

Ve své době šlo s výškou asi 117 metrů o nejvyšší stavbu světa a své prvenství si udržela dlouhou dobu. Bohužel neexistují žádné spolehlivé antické písemné popisy stavby a proto nejlepší informace o vzhledu poskytuje znázornění majáku na dobové minci.


Dobová mince se zpodobněním majáku.
Dobová mince se zpodobněním majáku. Zdroj: wikipedia.org, Unknown author / CC BY-SA


Co každopádně víme? Základna stavby měla čtvercové proporce s délkou stran asi 180 metrů. V každém rohu této základní částí byla postavena menší vežička. Na těchto základech byla dále umístěna hlavní stavba majáku, věž s výškou kolem 70 metrů. Na této věži byla umístěna další, užší vež, kterou podpíraly již pouze sloupy. Otřevřený charakter věže byl záměrem, protože právě zde bylo umístěno zrcadlo, které sloužilo k námořní navigaci. Ani zde však ještě maják nekončil, Posledním stavebním prvek umístěním na střeše této veže byla socha řeského boha moře - Poseidóna.


Co se s majákem stalo?

Čas byl k majáku neúprosný a v průběhu následujících století ho potkalo mnoho katastrof. V roce 30 př.n.l. byla Alexandrie dobyta Juliem Caesarem a neobešlo se to bez poškození budovy majáku, který hájili egyptští obránci. Následně budovu poškodilo několik zemětřesení a maják postupně přestal plnit svoji funkci. Ve 13. století začali místní obyvatelé tak jako mnoho jiných památek rozebírát a používat materiál na své stavby.


Nalezené podmořské trosky.
Nalezené podmořské trosky. Zdroj: wikipedia.org, Roland Unger / CC BY-SA


Maják postupně úplně zmizel a časem se zapomnělo, kde vlastně tato majestátní budova stála. Až v roce 1968 objevil náhodně jeho trosky amatérský potápeč. Brzy na to UNESCO sponzorovala expedici podmořských archeologů, kteří potvrdili nález trosek legendární stavby. Dnes na místě původní budovy stojí středověká arabská pevnost Quait Bay Fort, na jejíž stavbu byl mimo jiné použit i materiál z původního majáku. Tento div světa však alespoň v přeneseném smyslu žije dále. V mnoha dnešních jazycích najdeme jeho pozůstatek ve výrazech pro slovo maják, jako třeba řecké faros, italské faro nebo francouzské phare.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Římské akvadukty - precizní starověké stavby často fungovaly až do 19. století Římské akvadukty - precizní starověké stavby často fungovaly až do 19. století
Egyptské hieroglyfy a Rosettská deska Egyptské hieroglyfy a Rosettská deska
Pantheon, nejzachovalejší památka antického Říma Pantheon, nejzachovalejší památka antického Říma


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít