Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Hypatia - nejvýznamnější intelektuálka starověku byla brutálně zavražděna křesťanskými fanatiky

18.4.2023, 09:17 > Starověk > Antický Řím

Hypatia z Alexandrie byla neuvěřitelně zajímavou osobností, která se stala jednou z nejvýznamnějších intelektuálek starověku. Její krása a nadání okouzlily nejednoho muže, ale Hypatia se rozhodla věnovat svůj život studiu matematiky, astronomie a filosofie. Její inteligence a charisma jí zajistily nesmazatelné místo v historii, ale bohužel se také stala obětí náboženského extremismu, kdy byla brutálně zavražděna davem křesťanských fanatiků.


Hypatia se narodila kolem roku 355 n.l. v Alexandrii. Ta byla součástí Římské říše. Ovšem již to nebyl ten slavný Řím, který vládl známému světu. Státním náboženstvím se stalo křesťanství a říše pod vládou slabých císařů směrovala k úpadku.

Jejím otcem byl matematik a astronom Theon, který se aktivně věnoval vzdělávání své dcery v oblasti vědy a filosofie. Díky tomu měla Hypatia již od mládí vzdělání na vysoké úrovni a přístup k vzácným knihám ve světoznámé Alexandrijské knihovně. Byla učena v oblasti matematiky, astronomie, fyziky a filosofie, a díky svým intelektuálním schopnostem a charismatu se brzy stala uznávanou učitelkou. Její vyučování bylo otevřené pro všechny, bez ohledu na jejich pohlaví, společenské postavení nebo náboženské vyznání. V té době to bylo velmi neobvyklé, proto se Hypatia stala symbolem nezávislého myšlení a ženské síly.


Novodobá idealizovaná představa Hypatiiny smrti z roku 1885.
Novodobá idealizovaná představa Hypatiiny smrti z roku 1885. , Charles William Mitchell, Public domain


Hypatia byla vůbec netradiční ženou. Nikdy se neprovdala a namísto ženských šatů oblékala raději roucho mužů. Těm se celý život na intelektuální úrovni snažila vyrovnat. Intimní kontakt s muži prý však odmítala. K tomu se váže jedna historka, která ovšem pravděpodobně vznikla až dávno po její smrti. Jeden z jejích studentů se do ní zamilovat a všemožně ji projevoval svoji náklonnost. To Hypatii nebylo nijak příjemné a navíc zamilovanost považovala za pouhé pobláznění studenta svým údajně krásným vzhledem. Věnovala tak studentovi kus látky, který použila k zachycování své menstruační krve se slovy, že taková je opravdová přirozenost toho, po čem touží.

Ovšem egyptská Alexandrie této doby nebyla taková jakou si ji dnes představujeme. Nebylo to město kdysi slavných faraónů, ani ptolemaiovských vládců a ani římské město na svém vrcholu. Alexandrie byla plná raných křesťanských fanatiků, kteří zastávali zcela jiné hodnoty než dnes a nebáli se použít násilí. Takové prostředí rozhodně nepřálo vědě a už vůbec ne ženám intelektuálkám.


Ilustrace zabití Hypatie z roku 1866.
Ilustrace zabití Hypatie z roku 1866. , [5], Public domain


Hypatia byla brutálně zavražděna v roce 415 n.l. skupinou křesťanských extremistů. Ta ji napadla za bílého dne na ulici, násilníci ji vytáhli z vozu a strhali z ní všechno oblečení. Následně ji odvedli do kostela, kde ostrými střepy rozdrásali celé její tělo. Zkrvavenou mrtvolu odnesli za město a spálili na hranici. Tento brutální čin byl pravděpodobně motivován náboženským fanatismem, ale také politickými zájmy vládnoucího patriarchy. Hypatia byla symbolem nezávislého myšlení a mnozí ji považovali za hrozbu pro své vlastní zájmy. Její smrt byla velkou ztrátou pro vědu a filosofii a dodnes zůstává tragickým příkladem fanatického násilí raných křesťanů.

Zdroj: Dějiny psané Římem - Vojtěch Zamarovský ; wikipedia.org
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

První parní stroj sestrojili již v antickém Římě. Proč nespustil průmyslovou revoluci o 1500 let dříve? První parní stroj sestrojili již v antickém Římě. Proč nespustil průmyslovou revoluci o 1500 let dříve?
Ohnivé katastrofy, které změnily chod dějin Ohnivé katastrofy, které změnily chod dějin
Mechanismus z Antikythéry - nejstarší počítač předběhl svou dobu o 1500 let Mechanismus z Antikythéry - nejstarší počítač předběhl svou dobu o 1500 let


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít