Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Spartakus - rebel, který vyděsil neporazitelný Řím

24.11.2021 > Starověk > Antický Řím

Nejznámější povstání ve starověkém Římě, vedené gladiátorem Spartakem, který se díky tomuto činu zapsal do dějin a vydobyl si legendární slávu. Co tomuto povstání předcházelo a v čem bylo výjimečné?



Socha Spartaka. Autor: Denis Foyatier (1830).
Socha Spartaka. Autor: Denis Foyatier (1830). , Gautier Poupeau from Paris, France, CC BY 2.0


Spartakus (přibližně 111 př. n. l. – 71 př. n. l.) byl thrácký otrok, jenž se po svém zajetí stal nelítostným gladiátorem a později i vůdcem nejúspěšnější otrocké rebelie ve starověkém Římě. Tato vzpoura, nazývaná také „Spartakovo povstání“, byla jediným povstáním, které skutečně ohrozilo srdce starověkého Říma.

Bitva u Farsálu znamenala konec římské republiky

Bitva u Farsálu znamenala konec římské republiky

Gaius Julius Caesar dokázal zvítězit i v beznadějných situacích. Šlo bezpochyby o jednoho z nejschopnějších stratégů starověku. Tato pověst ovšem nebyla výsledkem jeho propagandy, ale vycházela z jeho činů na b... celý článek


Vzpoura započala v roce 73 př. n. l., kdy si 70 gladiátorů vybojovalo cestu z gladiátorské školy v Capui a následně se těmto vzbouřencům podařilo utéct k blízkému Vesuvu. Římané proti této skupině vyslali vojenskou jednotku, ta však byla lstí hrstkou gladiátorů poražena. Poté se tato skupina vydala na venkov, kde plenila, loupila a především osvobozovala početná množství otroků. Tato rebelie získala vojenskou organizaci, výcvik i taktickou sílu, a tak se jí dařilo porážet římské oddíly, poslané na její zničení.


Počáteční kroky otroků po úprku z Capui.
Počáteční kroky otroků po úprku z Capui. , Antoine kerfant, CC


Postupem času se z pouhé hrstky uprchlých gladiátorů stala armáda 120 000 lidí, beztrestně plenící rozsáhlé oblasti tehdejší Itálie (rebelové ovládli celou Campanii, část Bruttia a Lucanie). V roce 72 př. n. l. vyjádřil Spartakus přání odvést otroky pryč z Itálie, avšak část armády s tímto postupem nesouhlasila, a tak se doposud jednotná armáda rozdělila. Oddělená skupina, vedená Crixem (galský gladiátor), byla následně poražena v bitvě u hory na poloostrově Gargano.

Toto rozdělení zanechalo zbylá Spartakova vojska oslabená, nicméně jim nezabránilo ještě nějaký čas odolávat postupným střetům s římskými vojsky. Armáda zbylých otroků se dokonce dostala do situace, během níž mohla (dle původního plánu) prchnout z Itálie přes Alpy, jelikož cesta byla úplně volná, nicméně (z nejasných důvodů) se rozhodla jít opačným směrem, na jih Itálie. Toto rozhodnutí se ukázalo být později osudným.


Spartakova smrt. Autor: Hermann Vogel (1882).
Spartakova smrt. Autor: Hermann Vogel (1882). , Hermann Vogel, Public domain


Římské legie se dostaly pod nové vedení Marca Licinia Crassa, kterému se na jihu Itálie podařilo obklíčit Spartakova vojska, rozdělit je a zničit několik jeho oddílů, což byl poslední pomyslný hřebíček do rakve tohoto povstání, jelikož zanechal poslední zbytky armády značně oslabené. Právě Spartakus, společně se zbytkem jeho armády, z léčky unikl a pokračoval do Apulie.

Právě v Apulii (roku 71 př. n. l.) zažil Spartakus svoji poslední bitvu, ve které byl on a drtivá většina jeho následovníků zabiti. Z finální bitvy se podařilo utéct přibližně šesti tisícům otroků, ti však byli všichni pochytáni a do jednoho ukřižováni (kříže s otroky lemovaly celou hlavní cestu z Capui až do Říma).


Zdroj: wikipedia.org, antika.avonet.cz


Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Středověký trh s otroky v Praze byl jen pro ty nejbohatší Středověký trh s otroky v Praze byl jen pro ty nejbohatší
Co to doopravdy byla decimace? Co to doopravdy byla decimace?
Otroci starověkého Egypta – nekončící dřina v paprscích žhavého slunce Otroci starověkého Egypta – nekončící dřina v paprscích žhavého slunce


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít