Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Co to doopravdy byla decimace?

14.6.2019, 08:58 > Starověk > Antický Řím

Decimace, slovo latinského původu můžeme často slyšet i dnes. Většinou je to však ve zkresleném významu. Není proto na škodu připomenout si, co vlastně decimace byla.

V latině je toto slovo decimatio - odvozenina ze slova decimus (desátý, mimojiné částé římské jméno). Decimatio pak v překladu znamená "odstranění desátého". A přesně o to při decimaci šlo. Byl to jeden z nejtěžších trestů
, které mohla vojenská jednotka dostat. Udělen mohl být centurii, kohortě i celé legii. Na decimaci došlo jen v opravdu vyjímečných případech. Zejména pokud se jednotka provinila zbabělostí, nebo začínala upadat disciplína. Disciplína byla největší zbraní legií a pokud začala kolísat mezi bežnými vojáky, mohlo to mít fatální následky. V takových případech bylo nutné sáhnout k tomuto brutálnímu trestu. Hlavním důvodem a myšlenkou bylo, aby se vojsko začalo svého velitele obávat více, než svého nepřítele.

Průběh decimace

Vybraná jednotka byla předvedena před zbytek vojska a rozdělena do skupin po deseti. Každá skupina poté losovala/tahala nejkratší stéblo. Jednomu z desetičlenné skupiny štěstí nepřálo a v losování prohrál - byl vybrán k popravě. Ta byla často velmi brutální (umlácení kameny, holemi nebo i pěstmi). Trest to ovšem nebyl jen pro tohoto neštastníka, protože popravčími bylo zbylých devět členů skupiny. Mohlo se tedy snadno stát, že byli nuceni umlátit svého kamaráda, nebo někoho kdo jim zachránil život z boji. Odmítnutí nepřipadalo v úvahu. Kdo by takto zaváhal, byl by popraven také.


Římská jednotka.
Římská jednotka. Zdroj: wikipedia.org, Caliga10's wife. / CC BY-SA


Tím ovšem trest nekončil. Zbylým vojákům byly sniženy příděly jídla (méně kvalitní ječmen místo pšenice, která tvořila hlavní složku legionářského jídelníčku) a v následujících dnech byly donuceni nocovat mimo vojenský tábor. To bylo nejen mnohem méně pohodlné, ale také mnohem nebezpečnější. Jak taková decimace probíhala je názorně ilustrováno ve 3. sérii populárního seriálu Spartakus z roku 2013.

Decimace v historii

Decimace výrazně snížila bojeschopnost dané jednotky, proto se k ní sahalo jen velice vyjímečně. První zmínku máme z roku 471 př.n.l., kdy byla použita během válek proti Volskům. Nejznámější užití je pak patrně z roku 71 př.n.l, kdy tento trest nařídil Marcus Licinius Crassus během jeho bojů proti vzbouřeným otrokům, které vedl Spartakus. Seutonius pak zaznamenává, že trest použil i sám první císař Augustus v roce 17 př.n.l.

V současnosti se pak tento termín používá v rozporu s původním významem. Pokud nyní někdo řekne že byla populace/armáda zdecimována, má většinou na mysli ztráty, které se blíží ke 100%. Ve skutečnosti decimaci přežila většina, přesněji zbylých 90% vojáků.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Římská obléhací technika Římská obléhací technika
Spartakus - rebel, který vyděsil neporazitelný Řím Spartakus - rebel, který vyděsil neporazitelný Řím
Arminius - příběh vítěze nad římskými legiemi v Teutoburském lese Arminius - příběh vítěze nad římskými legiemi v Teutoburském lese


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít