Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Světoznámá pevnost Tower of London. Div, který ovládal historii

22.10.2021, 09:04 > Středověk > Anglie

Jakou roli v anglické historii sehrála jedna z nejznámějších pevností na světě? Dnes je oblíbenou turistickou atrakcí, ale v minulosti byla dějištěm nejdůležitějších okamžiků celého království.


Příběh této majestátní pevnosti se začal psát v roce 1066, Vilém Dobyvatel (1028-1087) dal příkaz, který znamenal počátek budování jejích základů. Výstavba navázala na staré římské opevnění, jež stálo na severní straně břehu řeky Temže v Londýně a bylo vybudováno císařem Claudiem, na obranu tehdejšího města Londinium.

Pevnost začala růst za účelem ochrany Vilémovy nově nabyté nadvlády nad Londýnem, jehož se zmocnil v roce 1066, po vyhrané bitvě u Hastingsu, kde pokořil svého nepřítele, posledního anglosaského krále Anglie, Harolda II. Bitva i válka byly sice vyhrány, ale Vilém se (právem) obával rebélie nespokojených anglosaských šlechticů.


Současný pohled na jednu z částí pevnosti (Bílá věž).
Současný pohled na jednu z částí pevnosti (Bílá věž). , Bernard Gagnon, CC BY-SA 3.0


Výstavba první pevnosti trvala 20 let a po položení posledního kamene se stala definitivní porážkou v srdcích anglosaských obyvatel tehdejší Anglie. V té době ovšem Vilém Dobyvatel nemohl tušit, jakou nepostradatelnou úlohu sehraje pevnost v budoucnosti země. Tower of London byla postupně přebírána, upravována a rozšiřována pro účely jednotlivých panovníků, kteří ve své době vládli anglickému lidu (pevnost například sloužila jako královský zvěřinec, mučírna, vězení nebo se v ní vyráběly mince).

Právě panovník Henry III. (1216-1272) se postaral o značné rozšíření defenzivních schopností pevnosti tím, že ji začal rozšiřovat o sérii venkovních zdí a menších opevnění. Dílo nebylo za jeho života dokončeno, a proto jej jeho následovník, Edward I. (1272-1307), dokončil. V té době mohla, dle zdrojů, pevnost vypadat následovně:

Krak des Chevaliers - nedobytný klenot křižáků

Krak des Chevaliers - nedobytný klenot křižáků

Jen težko bychom hledali majestátnější hrad, než je Krak des Chevaliers. Hrad působí, jako by právě vypadl z některého nejnovějšího filmu o křižáckých taženích. Pojďme se dozvědět více o jednom z nejikoničtější... celý článek


Pevnost za dobu své existence málokdy podlehla nepřátelskému obléhání. Poprvé se taková situace udála v roce 1191, kdy ji budoucí král Anglie, Jan Bezzemek, vyrval ze spárů tehdejšího správce, Viléma Longchampa. Dobytí není ovšem v tomto případě nejvhodnější výraz, jelikož Jan Bezzemek pevnost obléhal a Vilém Longchamp se vzdal z důvodu nedostatku potravin, tudíž bránu pevnosti zkrátka bez boje otevřel. Vlastnictví Tower of London se postupem času stalo jakýmsi symbolem vlády nad Londýnem, tudíž se stalo střediskem mocenských bojů po celá staletí. To vše i navzdory faktu, že pevnost nebyla ve středověku používána příliš jako sídlo vladařů, nýbrž spíše jako zbrojnice, vězení či úschovna mincí a klenotů.


Současný pohled na vnější hradby pevnosti.
Současný pohled na vnější hradby pevnosti. , Joy, CC BY 2.0


Dobytí v pravém slova smyslu se událo následně až v roce 1381, během velkého anglického povstání, vedeného Watem Tylerem, kdy se skupině rebelů podařilo proběhnout skrz otevřenou bránu pevnosti. Povstání bylo později potlačeno a pevnost byla opět navrácena tehdejšímu anglickému panovníkovi.

Od dob její první podoby se pevnost Tower of London stala význačným místem anglické historie, které stálo u zrodu i pádu vladařů, jejich cesty k bohatství i u osudů obyčejných lidí. V současné době stále majestátně bdí nad Londýnem a stává se oblíbenou turistickou atrakcí, jež láká turisty z celého světa.


Zdroj: hrp.org.uk, britannica.com, wikipedia.org



Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Alexandrijská knihovna - největší studnice vědění starověku Alexandrijská knihovna - největší studnice vědění starověku
Pantheon, nejzachovalejší památka antického Říma Pantheon, nejzachovalejší památka antického Říma
První vikingská výprava plná krve. V klášteře Lindisfarne nezůstal jediný živý mnich První vikingská výprava plná krve. V klášteře Lindisfarne nezůstal jediný živý mnich


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít