Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Zrádce a lhář - takový byl princ Jan Bezzemek z legendy o Robinu Hoodovi

12.4.2023 > Středověk > Anglie

Zákeřný skrček, který vráží kudly do zad svému oslnivému a dobrému bratrovi – Richardovi Lví srdce. Tak nějak si představujeme Jana Bezzemka – možná i pod vlivem legendárního příběhu o zbojníku Robinu Hoodovi. Jan intrikoval proti vlastní rodině, kde mohl, vlastní neschopností přišel o velkou část anglických držav, poštval proti sobě celou zemi a zřejmě se neštítil vražd ani v rámci svého příbuzenstva – přesto mu Plantageneté vděčili za to, že zachránil jejich rod před vymřením, a Anglie si díky němu již v hlubokém středověku vyzkoušela, jaké to je, když je moc panovníka omezena parlamentem.



Erb Plantagenetů.
Erb Plantagenetů. , See page for author, CC BY-SA 4.0


Příliš mnoho synů

Středověký král to neměl jednoduché – potřeboval zplodit syny, aby zajistil svému rodu pokračování. Zároveň se však musel obávat toho, že když bude mít synů příliš, začnou se o dědictví bít mezi sebou.

Druhý případ nastal v případě anglického krále Jindřicha II. Plantageneta. S Eleonorou Akvitánskou měl pět synů a všichni si mysleli na trůn, majetek i moc.


Děti Jindřicha II.
Děti Jindřicha II. , Anonymus, Public domain


Jan Bezzemek

Nejhůř z toho vyšel poslední z Jindřichových synů. Jan se narodil jako poslední potomek Jindřicha a Eleonory na Štědrý den roku 1166. Jeho starší bratři už v té době pomalu dospívali a vztah mezi rodiči se zhoršoval. Povídá se, že Eleonora si k poslednímu chlapci nikdy nedokázala najít vztah, a otec pro něj neměl nic, co by mu mohl odkázat. Proto se mu začalo přezdívat Bezzemek. Jan si v sobě tak od útlého dětství pěstoval pocit vyděděnosti a ukřivděnosti.

Otec ho nejdřív poslal do kláštera a chtěl z něj mít církevního hodnostáře. Jenže nakonec ho potřeboval využít pro svou sňatkovou politiku, a tak jej povolal zpátky ke dvoru a zasnoubil jej s Alicí Savojskou. Tím však zásadní otázka znovu vyvstala: jaké dědictví předat synovi, který je „navíc“?


Jan Bezzemek.
Jan Bezzemek. , AnonymousUnknown author, Public domain


Zrádce Jan

V Janově chování se projevovaly agresivní záchvaty vzteku, které byly pro rod Plantagenetů údajně typické. U Jana se tento povahový rys objevil v plné síle. Navíc brzy pochopil, že pokud chce v životě uspět, po dobrém to se staršími bratry nepůjde.

Snažil se tedy vlichotit do otcovy přízně, ale neváhal ho také občas zradit, bratry rozděloval různými intrikami, tu se přidával na jednu či druhou stranu a neváhal klamat a porušovat přísahy, kdykoli se mu to hodilo. Proto si získal pověst věrolomného a neoblíbeného prince, která se s ním táhla v průběhu života, ale zapsala se i do legendárních příběhů – třeba do toho o Robinu Hoodovi.


Jan Bezzemek.
Jan Bezzemek. , HISTORY OF ENGLAND by SAMUEL R. GARDINER, Public domain


Z pěti synů zbyli jen dva

Nejstarší králův syn Vilém zemřel již v dětském věku. Jindřich Mladík se dožil dospělosti a ještě za otcova života byl korunován anglickým králem. Richard (později známý jako Lví srdce) měl dostat Akvitánii po matce, Geoffrey pak zase Bretaň, která byla původním panstvím jeho otce. A na Jana nezbylo nic.

Když však v roce 1183 nejstarší z bratrů Jindřich Mladík zemřel, situace se změnila. Následníkem se stal Richard, a Jan proto očekával, že Akvitánie připadne jemu. To si však nepřála královna a vlastně ani nikdo jiný, a tak Jan znovu ostrouhal. Došlo k jednomu z mnoha konfliktů mezi bratry. Aby král situaci uklidnil, poslal Jana vládnout do Irska, jenže tam si princ vedl tak špatně, že se odsud musel s ostudou vrátit do Anglie.

V té době už se mu však pomalu otevírala cesta k anglickému trůnu. V roce 1186 zemřel bratr Geoffrey a zůstal jen Jan a starší Richard, který však neměl potomky a zdálo se, že před manželským ložem dává přednost spíše mužům.


Geoffrey Plantagenet.
Geoffrey Plantagenet. , AnonymousUnknown author, Public domain


Richard králem

Richard nastoupil na trůn po smrti otce v roce 1189. Stále nebyl ženatý a velmi brzy po korunovaci odjel na křížovou výpravu do Svaté země. Po několika letech v cizině upadl na cestě zpátky do zajetí a několik dalších měsíců se nemohl vrátit domů.

Celou tu dobu vládl Anglii Jan a bratrův návrat se mu tedy příliš nezamlouval.

Po svém opětovném příjezdu tedy musel Richard bratrovi ukázat, kde je jeho místo, a zároveň zahájit válku proti Francii, která si dělala zálusk na jeho kontinentální léna. Jan dostál své pověsti a neváhal s Francouzi proti bratrovi intrikovat.

Richardův život se však chýlil ke konci. Ve francouzské válce ho zasáhla zbloudilá šipka z kuše a Richard na následky zranění zemřel. Jan, který na začátku neměl nic, najednou bral všechno.


Richard Lví srdce.
Richard Lví srdce. , Adam Bishop, CC BY-SA 3.0


Co se stalo s Arturem?

Mezi Janem a trůnem však stál ještě někdo. V Bretani totiž vyrůstal mladý syn zemřelého Geoffreye, který měl teoreticky větší nárok na anglický trůn než Jan. A přestože to byl ještě chlapec, neváhal se, podporován částí šlechty a francouzským králem, o svůj nárok rvát.

Během války Jan Artura zajal. Co se s ním stalo dál, nikdo neví. Jan nikdy nepřiznal, že je Artur mrtev. Někteří říkali, že ho Jan zabil sám, jiní, že ho nechal zabít. Další tvrdí, že byl chlapec vykastrován, aby Jan ochránil nárok svých dětí na trůn, a buď zůstal v zajetí, nebo na následky tohoto zákroku zemřel. Zkrátka a dobře Artur zmizel – a Jan už byl opravdu jediným vládcem.


Obraz Zavraždění prince Artura od Williama Hamiltona.
Obraz Zavraždění prince Artura od Williama Hamiltona. , Thomas Welly, Public domain


Bezzemek

Jenže v tu chvíli už se jeho království povážlivě zmenšilo. Přišel o většinu držav na kontinentu a měl co dělat, aby udržel alespoň Anglii. Mocná šlechta se proti němu začala bouřit a Jan byl nucen podepsat slavný dokument Magna Charta Libertatum, která výrazně oslabovala moc trůnu ve prospěch šlechty, respektive parlamentu.

Ani toto ponížení však nebylo pro Jana konečné. Do Anglie vtrhla francouzská vojska a Jan před nimi musel ustupovat. Jeho vazalové mu vypovídali věrnost a na světě už v podstatě nebyl nikdo, kdo by mu byl věrný. Jan zemřel na úplavici a celkové vyčerpání v roce 1216.

Moc jeho země, kterou budoval a rozšiřoval jeho otec, byla povážlivě oslabena a Janova přezdívka z dětství se stala skutečností – opravdu byl Bezzemek.

Jedno však Jan na rozdíl od svých bratrů přece jen dokázal: zplodil celou řadu legitimních potomků a jeho syn Jindřich III. se stal úspěšným panovníkem Anglie.

Zdroj: Dan Jones: The Plantagenets
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Bájná Meluzína prý byla předkem anglických králů. Pomohla jim získat trůn? Bájná Meluzína prý byla předkem anglických králů. Pomohla jim získat trůn?
Richard Lví srdce nařídil bez milosti pobít tisíce zajatců Richard Lví srdce nařídil bez milosti pobít tisíce zajatců
Z hněvu Božího anglická královna. Eleonora Akvitánská přiváděla k šílenství všechny mocné muže v Evropě Z hněvu Božího anglická královna. Eleonora Akvitánská přiváděla k šílenství všechny mocné muže v Evropě


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít