Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

V Bitvě u Chairóneie nezastavil Alexandra Velikého ani elitní homosexuální oddíl

29.9.2021, 11:30 > Starověk > Antické Řecko

Alexandr Makedonský byl možná největším antickým vojevůdcem. Jeho otec, Filip II. Makedonský, je díky obrovským úspěchům svého syna tak trochu opomíjen, šlo však také o jednoho z velkých vojevůdců své doby. Přestože se svým synem neměl nejlepší vztah, někdy je dokonce Alexandr spojován s jeho vraždou, byl to Filip, kdo mladého prince zasvětil do válečného umění a přenechal mu jednu z nejsilnějších armád starověku. V bitvě u Chároneie vybojovali otec se synem poslední společnou bitvu a srazili na kolena spojené řecké státy.


Roku 339 př.n.l. pověřila věštkyně krále Filipa vedením války proti městům Lokrida a Amfíss. Tento další akt makedonské agrese však již řecké státy v čele s Athéňany nehodlaly snášet. Pod vedením Démosthena vznikl tzv. helénský spolek, v čele s městy Athény a Théby, jehož cílem bylo postavit se rozpínajícím Makedoncům.


Busta Filipa II. Makedonského.
Busta Filipa II. Makedonského. Zdroj: wikipedia.org, Richard Mortel from Riyadh, Saudi Arabia, CC BY 2.0


O rok později se armády spolku a krále Filipa setkaly severně od Athén u Chairóneie. Vojsku helénského spolku velel nepříliš schopný vojevůdce Charés z Athén. Proti sobě měl dvojici brilantních stratégů. Zkušeného krále Filipa a nadaného mladíka Alexandra. Početně armáda spolku Makedonce mírně převyšovala, avšak Filipovo vojsko bylo nesrovnatelně zkušenější.

Střed helénské armády tvořilo žoldnéřské vojsko, na levé kříslo Démosthenés umístil silnou Athénskou falangu a pravé křídlo držela Thébská falanga. Její součástí byl legendární svatý oddíl. Tuto elitní skupinu tvořilo 150 homosexuálních párů. Ideou oddílu bylo, že muži aby chránili, anebo ohromili své partnery, vybičují se k nejlepší bojovým výkonům. Na druhé straně bitevního pole velel Filip Makedonský pravému křídlu a jeho mladý syn za dohledu starších generálů pak levému křídlu. Hlavní tajná zbraň Makedonců - těžká jízda, čekala v záloze.


Bitva u Chairóneie na kresbě z roku 1882.
Bitva u Chairóneie na kresbě z roku 1882. Zdroj: wikipedia.org, Edmund OllierPublication date 1882, Public domain


Jak bitva začala, falangy se do sebe zaklesly a sváděly dosti vyrovnaný boj. Zkušený Filip ale použil osvědčenou lest a nařídil fingovaný ústup (někteří historici míní, že byl Athéňany skutečně zatlačen zpět). Athénská falanga se rozdělila a vrhla se na spořádaně ustupující Makedonce. V tu chvíli Filipovi vojáci obrátili a zaútočili na nezformované bojovníky Athén.

V bitvě u Issu rozdrtil Alexandr Veliký trojnásobnou perskou přesilu

V bitvě u Issu rozdrtil Alexandr Veliký trojnásobnou perskou přesilu

V době počátků tažení Alexandra Velikého byla Perská říše největší mocností celého světa. Na západě začínala říše v Egyptě a táhla se daleko do asijských oblastí. Jejím vládcem byl Dareios, třetí král tohoto jm... celý článek


Na druhé straně bojovali Thébané statečně, ale museli zacelit díru vzniklou náhlým postupem athénského křídla. Ztenčili tak své řady, čehož Alexandr pohotově využil a poslal do útoku svoji těžkou jízdu v jejímž čele jel osobně. Thébský odpor se poté rychle zlomil a i Alexandrovo křídlo mohlo slavit vítězství. Na bitevním poli leželo všech 300 bojovníku svatého oddílu, ani jediný se nevzdal.


Chaironejský lev - památník oddílu
Chaironejský lev - památník oddílu Zdroj: wikipedia.org, Philipp Pilhofer, CC BY-SA 3.0


Vítězství krále Filipa bylo absolutní. Ztráty helénského spolku byly mnohonásobně vyšší a král Filip získal nadvládu na celým Řeckem. Skončil tak čas slavných řeckých polis. Ale začínal čas nový, čas legendárního Alexandra Velikého.

Zdroj: Philip II and the Sacred War - E. J. Brill
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Bitva u Artemisia. Méně známý bratříček Thermopyl. Bitva u Artemisia. Méně známý bratříček Thermopyl.
V bitvě u Platají se Řekové pomstili za masakr u Thermopyl a vypálení Athén V bitvě u Platají se Řekové pomstili za masakr u Thermopyl a vypálení Athén
Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít