Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Jindřich II. schoval před manželkou svoji milenku do labyrintu. Přesto ji smrt neminula.

30.11.2023 > Středověk > Anglie

Nejspíš znáte jména mnoha milenek francouzských králů, ale kdybyste si měli vzpomenout na nějakou metresu anglického krále, marně byste si lámali hlavu. Pokud byste se však zeptali lidí ve středověku, zřejmě by vám okamžitě začali vyprávět legendy o Rosamundě Cliffordové, milence anglického krále Jindřicha II. Plantageneta, která byla tak krásná, že se jí přezdívalo Růže světa.



Rosamunda Cliffordová.
Rosamunda Cliffordová. , John William Waterhouse, Public domain


Růže, která vstoupila do legend

U nás možná Rosamunda není příliš známá, ale v Anglii o ní koluje řada legend a folklórních balad či písní a především v minulosti se stávala námětem mnoha umělců.

O čem legendy o krásné Rosamundě vyprávějí? Král Jindřich II. se do mladičké šlechtičny prý vášnivě zamiloval, ale v cestě mu stála žárlivá manželka Eleonora Akvitánská. Král tak vymyslel zajímavý způsob, jak milenku před manželkou ukrýt: schoval ji do podzemního labyrintu.

Eleonoru to však nezastavilo. Dokázala labyrintem projít a dostat se až k Rosamundě. Tam jí nemilosrdně dala na výběr ze dvou variant: buď se Rosamunda probodne dýkou, nebo vypije jed. Nebohá dívka královně podlehla a otrávila se. Proto ji na obrazech velmi často vídáme s flakónkem jedu.


Rosamunda a královna Eleonora.
Rosamunda a královna Eleonora. , Evelyn De Morgan, Public domain


Ještě se zastavme u přezdívky „Růže světa“. Kromě toho, že v sobě má silnou středověkou poetiku a jasně ukazuje na Rosamundinu krásu, jde o jednoduchou slovní hříčku s jejím jménem, neboť „rosa mundi“ znamená v latině v podstatě totéž.


Jindřich II. a Eleonora Akvitánská

Celý příběh je možná tak pikantní díky ústřední manželské dvojici – králi Jindřichu II. Plantagenetovi a královně Eleonoře.

Ona byla akvitánská vévodkyně a bez skrupulí se rozvedla s francouzským králem, aby si mohla vzít jeho leníka Plantageneta, který byl navíc mladší než ona. Riskantní sázka se Eleonoře vyplatila – její nový manžel se stal anglickým králem a ona královnou.

Jejich velká vášeň a láska se však časem změnila v nenávist. Jakmile jejich synové začali brát sílu, spolčila se s nimi Eleonora proti Jindřichovi a rozpoutala rebelii. Král revoltu potlačil vojensky a svou ženu uvěznil.


Eleonora Akvitánská.
Eleonora Akvitánská. , Frederick Sandys, Public domain


Krásná náplast pro krále

Právě do období rozkolu mezi královským párem vstoupila Rosamunda Cliffordová. Byla velmi mladá, když poznala krále, nejspíš jí bylo jen 13 let. Jindřich se do mladinké krásky bláznivě zamiloval. Podle obrazů šlo o dívku velmi světlé pleti, hustých zrzavých vlasů a poměrně statné postavy. Pocházela ze šlechtické rodiny, její otec bojoval na hranicích s Walesem.


Rosamunda Cliffordová.
Rosamunda Cliffordová. , William Bell Scott, Public domain


Dnes jsou pro nás legendy o Rosamundě spíš přítěží, protože na historická fakta nanesly spoustu smyšlenek, které se dnes obtížně oddělují od reality.

Víme, že Rosamunda se s králem znala o něco více než 10 let, jak dlouho z toho tvořili milenecký pár není jasné. V roce 1176 se Rosamunda rozhodla odejít do kláštera, kde velmi mladá zemřela (což logicky zapříčinilo řadu dohadů). Dokonce ani nevíme, jestli spolu měli král a Cliffordová nějaké dítě. Jindřich měl hodně levobočků a o řadě z nich se říkalo, že jejich matkou je Rosamunda, nicméně dnes se historici spíše přiklánějí k tomu, že spolu žádného potomka neměli.


Konfrontace mezi Eleonorou a Rosamundou.
Konfrontace mezi Eleonorou a Rosamundou. , Marie-Philippe Coupin de La Couperie, Public domain


Můžeme se domnívat, že Eleonoře vztah manžela s krásnou milenkou opravdu vadil. Poté, co se dívka objevila, přestala existovat šance na to, že se vztah mezi ní a jejím manželem zlepší. Eleonora byla zavřená ve věži a Jindřich si užíval s Rosamundou. Nejspíš proto se začaly šířit legendy o Eleonoře jako žárlivé manželce, která mladou milenku otrávila.

Dá se ale předpokládat, že to není pravda. Eleonora byla v té době ve vězení a navíc v klášteře už ji Rosamunda nijak neohrožovala. Historka s jedem je tak nejspíš opravdu jen fikce.  I když kdo ví – na každé legendě je přece špetka pravdy!

Zdroj: stavitele-katedral.cz; Dan Jones: The Plantagenes: the kings who made England
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Trubadúři: galantní básníci zrození středověkem a jižní Francií Trubadúři: galantní básníci zrození středověkem a jižní Francií
Skutečně byla tak krutá? Poznejte historii svaté inkvizice Skutečně byla tak krutá? Poznejte historii svaté inkvizice
Bájná Meluzína prý byla předkem anglických králů. Pomohla jim získat trůn? Bájná Meluzína prý byla předkem anglických králů. Pomohla jim získat trůn?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít