Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

"Copak mě ho nikdo nezbaví?" Arcibiskup Becket byl zavražděn přímo v katedrále

16.5.2022, 08:57 > Středověk > Anglie

Dramatický střet mezi představiteli církevní a světské moci – muži, kteří byli blízkými přáteli, ale nakonec se z nich stali nepřátelé na život a na smrt. Takových příběhů známe z historie více a jeden z nich se odehrál v Anglii 12. století. Vraťme se do doby, kdy na anglickém trůnu seděl Jindřich II. a biskupem z Canterbury byl neústupný Thomas Becket.



Erb Thomase Becketa.
Erb Thomase Becketa. , Lobsterthermidor, CC BY-SA 3.0


V hlavních rolích: Jindřich II. a Thomas Becket

Jindřich II. pocházel z mocného rodu normanských vévodů a v životě se mu podařilo dosáhnout závratných úspěchu: stal se králem Anglie a svou říši rozšířil i na obrovská území v Evropě. Byl skvělým vojevůdcem a úspěšným panovníkem.

Oproti tomu Thomas Becket se narodil do běžné nepříliš bohaté rodiny žijící v londýnské Cheapside: nic tedy zpočátku nenasvědčovalo tomu, že právě on se střetne v souboji o moc s králem. Rodiče však nechali Thomase vystudovat a určili mu církevní dráhu, čímž do značné míry předurčili jeho osud.

Becketa si vyhlédl Theobald, arcibiskup canterburský, a začal si z něj vychovávat svého pobočníka. Svěřoval mu různé církevní úkoly i diplomatické mise a Thomas Becket se učil pohybovat ve světě vysoké politiky. V roce 1154 se stal arcijáhnem v Canterbury a jeho hvězda dál stoupala.

Jindřich II. a jeho žena Eleonora Akvitánská.
Jindřich II. a jeho žena Eleonora Akvitánská. , Unknown author, Public domain



Část první: Přátelství

Cesty Jindřicha II. a Thomase Becketa se zkřížily v roce 1155, kdy Theoblad doporučil svého svěřence králi na post královského kancléře. A král musel být se svým výběrem opravdu spokojen. Becket se ukázal jako skvělý společník a vynikající organizátor královských slavností a honů. Především však dal veškeré své schopnosti ve prospěch koruny: radil králi v otázkách řízení království, umně vyřizoval státní záležitosti a tvrdošíjně hájil zájmy svého panovníka.

Zkrátka byl přesně takovým kancléřem, jakého středověký král potřeboval. Zdá se však, že pro Jindřicha znamenal ještě něco navíc: během šesti let, kdy spolu vládli, ho král začal považovat za přítele. Dokonce Becketovi svěřil do výchovy i svého syna.


Jindřich II. a Thomas Becket.
Jindřich II. a Thomas Becket. , Unknown author, Public domain


Zvrat v ději: canterburské arcibiskupství

Mračna nad jejich přátelstvím se začala stahovat v roce 1161, kdy zemřel canterbuský arcibiskup. Vzhledem k vlivu, který měl arcibiskup z Canterbury v Anglii, bylo logické, že Jindřich II. chtěl na tento post dosadit někoho, kdo mu půjde na ruku. Přirozeně tak padla volba na Thomase Becketa.

To však byla velká králova chyba – za ty roky totiž vůbec nepochopil podstatu Becketovy povahy. Se stejnou horlivostí, s jakou plnil povinnosti kancléře, začal Thomas Becket vystupovat i v arcibiskupské roli. Jeho postoje se proměnily, náhle začal hájit zájmy církve proti koruně. Přátelství s Jindřichem jakoby bylo zapomenuto – nyní byl arcibiskupem a za práva církve se chtěl bít až do posledního dechu.


Katedrála v Canterbury.
Katedrála v Canterbury. , Antony McCallum, CC BY-SA 4.0


Část druhá: nepřátelství

Jindřich hodlal upevnit svou moc v Anglii, a tak vydal tzv. Clarendonskou konstituci, která významně omezovala pravomoci papeže a církve a převáděla je do rukou koruny. Becket vystupoval aktivně proti králi a nakonec byl nucen uprchnout z Anglie a nějaký čas žít v exilu. Dokonce žádal papeže, aby ho zbavil jeho úřadu, avšak ten to odmítl.

Po čase došlo k částečnému narovnání vztahů mezi Jindřichem a Becketem a arcibiskup se mohl vrátit do Canterbury. Jenže hluboké rozpory už nešly jen tak zahladit.

Jindřich potřeboval korunovat svého syna a místo Becketa, který měl jako canterburský arcibiskup korunovaci vést, dal přednost arcibiskupovi z Yorku. Becket svého konkurenta exkomunikoval a hrozil, že vyhlásí interdikt nad celou Anglií.


Zavraždění Thomase Becketa.
Zavraždění Thomase Becketa. , Unknown author, Public domain


Dramatický konec: zavraždění arcibiskupa

Jindřich, proslulý svou prchlivostí, neměl ponětí, jak si se vzpurným knězem poradit. Podle legendy jednou v záchvatu vzteku zvolal: „Copak se nenajde nikdo, kdo by mě zbavil toho otravného kněze?“ A jeho věrní služebnicí to pochopili jako královo přání či dokonce výslovný rozkaz a rozhodli se jednat.

Thomas Becket byl brutálně zavražděn královými rytíři přímo v katedrále v Canterbury dne 29. prosince 1170. Jen o čtyři roky později byl svatořečen.

Říká se, že Jindřich II. si smrt muže, kterého dlouho považoval za přítele, vyčítal. Ať už byl jeho smutek opravdový, nebo šlo jen o divadlo pro církev a pro veřejnost, podnikl král kajícnou pouť do Canterbury, kde u Becketova hrobu prosil o odpuštění, a v rámci pokání se dokonce nechal přítomnými kněžími zbičovat.

Zdroj: catholica.cz; Guy, J. A.: Thomas Becket: Warrior, Priest, Rebel, Victim.
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Černý princ byl vzorem ideálního panovníka, přesto se králem nikdy nestal Černý princ byl vzorem ideálního panovníka, přesto se králem nikdy nestal
Historická předloha pro Hru o trůny. Tam, kde skončila stoletá válka, válka růží právě začínala Historická předloha pro Hru o trůny. Tam, kde skončila stoletá válka, válka růží právě začínala
Jindřich II. schoval před manželkou svoji milenku do labyrintu. Přesto ji smrt neminula. Jindřich II. schoval před manželkou svoji milenku do labyrintu. Přesto ji smrt neminula.


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít