Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Matylda Anglická: žena, která chtěla vládnout Anglii

19.7.2022, 08:39 > Středověk > Anglie

Říkáte si, jak je možné, že Anglie měla hned několik královen, zatímco na kontinentální Evropě to bylo naprosto nemyslitelné? Mohl za to sálský zákon, který dovoloval dědictví pouze v mužské linii a který v Anglii nikdy neplatil. I proto mohla mít Anglie svou první královnu už ve 12. století – jmenovala se Matylda Anglická a o své právo na trůn se rvala jako lvice.



Matylda Anglická.
Matylda Anglická. , Artist unknown; the Gospels of Henry the Lion, Public domain


Římská císařovna

Osud Matyldy Anglické zpočátku nevypadal nijak dramaticky. Narodila se anglickému králi Jindřichu I. a jeho ženě Matyldě jako anglická princezna. Ve 12 letech byla provdána za římského císaře Jindřicha V. a stala se z ní císařovna.

Osud však zamíchal kartami. Matyldin bratr a následník anglického trůnu Vilém totiž v roce 1120 tragicky zahynul při námořním neštěstí. Bílá loď, údajně jedna z nejlepších v královském loďstvu, narazila na útes a potopila se. Vilém, jediný syn Jindřicha I., zemřel.

A zbyla už jen Matylda.

Tragédie Bílé lodi na dobové miniatuře.
Tragédie Bílé lodi na dobové miniatuře. , Unknown, Public domain


Dědička trůnu

Jako římská císařovna mohla Matylda těžko pomýšlet na anglický trůn. Jenže její manžel zemřel a Matylda se mohla vrátit do Anglie.

Jindřich I. se rozhodl, že ji prosadí jako svou dědičku na anglický trůn. Samozřejmě že anglické šlechtě se příliš nelíbilo, že by zemi měla vládnout žena: a tak král vymyslel další tah: provdal Matyldu za muže, který měl mít sílu uhájit její nárok na trůn. Jmenoval se Geoffroy z Anjou.

Matylda Anglická.
Matylda Anglická. , PurpleHz, Public domain


Válčící královna

Za Jindřichova života se anglická šlechta na oko podvolila. Jakmile však král v roce 1135 zemřel, odmítla uznat Matyldu královnou. Místo ní si vybrali Štěpána z Blois, jenž byl jejím bratrancem. (Zajímavé je, že byl synem Jindřichovy sestry – tedy i on svůj nárok na trůn odvozoval po přeslici).

Matylda se však rozhodně nepodřídila a neodešla do ústraní, jak by od ní středověká společnost zřejmě očekávala. Pustila se do války a bila se o anglický trůn jako lvice. Část země se přidala na její stranu a díky dobrému vojenskému vedení jejího nevlastního bratra se jí dařilo se Štěpánem bojovat téměř dvacet let.

Anglie byla rozvrácená válkou a ani Štěpán, ani Matylda se nechtěli vzdát.

Štěpán z Blois.
Štěpán z Blois. , Matthew Paris, Public domain


Královna matka

Válečné štěstí se začalo nakonec přece jen přiklánět na stranu Štěpána. Ale osud zamíchal kartami znovu. Matyldin nejstarší syn Jindřich totiž dospěl. Tedy – bylo mu 14 let, když vstoupil do války. Jeho velení však dokázalo znovu zvrátit situaci.


Jindřich II. a jeho žena Eleonora Akvitánská.
Jindřich II. a jeho žena Eleonora Akvitánská. , Unknown author, Public domain


Štěpán prohrával, byl starý a zesláblý a jeho jediný dědic zemřel. Zatímco Matyldin dědic Jindřich byl plný sil a vydobyl si jméno a čest na válečném poli.

Štěpán jmenoval Jindřicha svým dědicem. A tak se Jindřich stal v roce 1154 králem a založil plantagenetskou dynastii.


Smrt mimo Anglii

Matylda už se do Anglie nikdy nevrátila. Oficiálně se nikdy nestala korunovanou královnou, ale její dlouhý boj zajistil trůn pro její syna a položil základ slavnému panování Plantagenetů.

Zdroj: Jim Bradbury: Stephen and Matilda: the civil war 1139-53
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Černý princ byl vzorem ideálního panovníka, přesto se králem nikdy nestal Černý princ byl vzorem ideálního panovníka, přesto se králem nikdy nestal
Historická předloha pro Hru o trůny. Tam, kde skončila stoletá válka, válka růží právě začínala Historická předloha pro Hru o trůny. Tam, kde skončila stoletá válka, válka růží právě začínala
Skutečně byla tak krutá? Poznejte historii svaté inkvizice Skutečně byla tak krutá? Poznejte historii svaté inkvizice


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít