Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Johanka z Arku - život panenské bojovnice v mužském přestrojení

4.11.2022, 09:41 > Středověk > Francie

Johanku z Arku zná dnes každý, kdo se jen trochu zajímá o historii. Nejen mluvené příběhy, ale také filmové snímky či divadelní inscenace její příběh uchovávají pořád v čerstvé paměti. Všude najdete základní informace o této panně Orleánské, ale rozhodně nevíte všechno. Zajímavosti jsou nejen z jejího života, ale také ohledně její smrti.



K soudu kvůli odmítnutí nápadníka

Jak bylo v minulosti zvykem, také Johanka měla již předurčeného partnera od svých rodičů. Budoucí bojovnice se ale za něj odmítla vdát, protože chtěla zůstat pannou. K tomuto rozhodnutí ji prý vedly hlasy. Kvůli odmítnutí budoucího manžela ale musela před soud.


Socha Johanky z Arku.
Socha Johanky z Arku. , dbking from the upper park at Meridian Hill (Malcolm X) Park in the Washington, D.C., CC BY 2.0


Johanku z Arku můžete znát také pod jménem Jana z Arku nebo Panna Orleánská. Z Arku ale nepocházela. Narodila se ve vesničce Domremy. Její otec se jmenoval Darc, ale „z Arku” pochází z francouzského „d’Arc”. Díky tomu si ji všichni mnohem snadněji zapamatovali.

Během své vojenské aktivity sice vítězila, i tak se jí nevyhla zranění. To první bylo při bitvě o Orleáns, kdy ji šíp trefil do ramene. Johanka byla těžce zranění také v bitvě u Paříže, tentokrát ji šíp probodl stehno.

Konec řádu templářů na pátek třináctého

Konec řádu templářů na pátek třináctého

Začátkem 14. století byl templářský řád evropskou velmocí. Jeho vojenská i ekonomická síla byla větší než leckterého suverénního státu, což mnoho panovníků bralo jako ohrožení své země. Nutno dodat, že tyto oba... celý článek


Johanka z Arku byla zajata 23. května roku 1430. O zajetí se postarali Burgunďané, kteří ji prodali Angličanům za 10 000 liber. Anglický soud měl pak prokázal její spojení s ďáblem. Zajat byl spolu s ní také její bratr, ale ten byl nakonec propuštěný.

Johanka byla vězněna v Beaurevoiru v jedné z věží. Z té měla v září 1430 vyskočit, a to z výšky 25 metrů. V bezvědomí byla tři dny, ale Burgunďané chtěli, aby zemřela potupnou smrtí, takže ji raději odvedli do Arrasu.


Johanka z Arku.
Johanka z Arku. , John Everett Millais, Public domain


Angličané si nepřáli její rychlou smrt

V dubnu 1431 Johanka z Arku onemocněla, ale znovu nebylo v zájmu Anglie, aby zemřela. Byli povolání ti nejlepší lékaři, kteří se jí snažili co nejdříve pomoci. Angličané byli jejím stavem znepokojeni. Johanku měl na starosti hrabě z Warwicku Richard Beauchamp, který řekl: „Král ji měl za velmi drahou a draze ji koupil a nechtěl, aby zemřela, leda rukou spravedlnosti, a chtěl, aby byla upálena.“

Johanka toho za svůj krátký život dokázala mnoho. 30. května 1431 ale skončila na hranici, kde ji upálili. Její tělo se ale nedalo jen tak, protože napoprvé neshořelo celé. Musela být zapálena třikrát, aby shořelo celé torzo a kosti. Angličané si nepřáli, aby po ní cokoliv zbylo. Popel i zbytky z hranice se pak hodily do řeky Seiny.


Johanka z Arku v bitvě.
Johanka z Arku v bitvě. , Hermann Stilke, Public domain


Ještě před svou smrtí byla v roce 1429 povýšena i s celou rodinou do šlechtického stavu. Její rodná vesnice byla dokonce osvobozena od placení daní. Celá rodina vlastnila rodový erb, na kterém jsou vidět dvě lilie, meč a královská koruna. Možná vás překvapí, že Johanka neuměla psát ani číst. Naučila se během několika let ve válce svůj podpis, ale to bylo všechno. Dopisy diktovala ústně a přepisovali je její bratr nebo osobní písaři.

Zdroj: janazarku.cz, wikipedia.com
Autor: Raina Tomanová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Měla Johanka z Arku opravdu v plánu bojovat s Žižkovými husity? Měla Johanka z Arku opravdu v plánu bojovat s Žižkovými husity?
Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil? Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil?
Dva malí princové zmizeli v londýnském Toweru. Historická detektivka stále nemá jasné řešení Dva malí princové zmizeli v londýnském Toweru. Historická detektivka stále nemá jasné řešení


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít