Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Kateřina Aragonská - její manžel musel založit novou církev, aby se s ní mohl rozvést

5.5.2023, 08:51 > Středověk > Anglie

Kateřina Aragonská vstoupila do dějin jako první z šesti žen Jindřicha VIII. To ona stála na začátku fascinujícího příběhu muže, který se v touze po následníkovi a ženě, kterou by miloval, neváhal svých manželek zbavovat i těmi nejkrutějšími způsoby.



Kateřina Aragonská.
Kateřina Aragonská. , Lucas Horenbout, Public domain


Dcera velkých španělských králů

Kateřina Aragonská se narodila v roce 1485 velmi výjimečnými rodičům: její matkou byla královna Isabela Kastilská a otcem král Ferdinand Aragonský. Tato „katolická Veličenstva“ sjednotila Španělsko a udělala z něj velmoc. Kateřina tak celé dětství vyrůstala pod vlivem silných a mocných rodičů a s vědomím, že i ona sama je výjimečná.

Navíc byla velmi krásná. Zkrátka se zdálo, že je před ní zářná budoucnost.


Isabela Kastilská a Ferdinand Aragonský.
Isabela Kastilská a Ferdinand Aragonský. , Unidentified painter, Public domain


Budoucí anglická královna

Je jasné, že pro takovou princeznu se hledal jen ten nejlepší ženich. Nakonec volba padla na Kateřinina vzdáleného příbuzného Artura Tudora – budoucího anglického krále. V 15 letech se vydala z milovaného Španělska do pošmourné Anglie. V roce 1501 se vdala za Artura, který požíval titulu princ z Walesu, a začala se připravovat na roli budoucí královny.

Osud však do jejího života tragicky zasáhl poprvé: pár týdnů po svatbě oba vážně onemocněli. Kateřina se uzdravila, Artur však zemřel. A tak se španělská infantka stala v 16 letech a ani ne půl roku po svatbě vdovou.


Portrét velmi mladé Kateřiny Aragonské.
Portrét velmi mladé Kateřiny Aragonské. , Juan de Flandes, Public doma


Kam s ní?

Kateřinu čekaly velmi těžké roky. Její rodiče nechtěli Angličanům vyplatit věno – ženich byl přece mrtvý, tak proč by měli do Anglie posílat peníze. Jindřichu Tudorovi se to však nelíbilo, a tak si Kateřinu ponechal v podstatě jako rukojmí. Celý spor se táhl roky a Kateřině se dařilo čím dál hůr. Anglický král se o ni odmítal starat, nakonec jí úplně přestal platit apanáž a Kateřina se i se svým služebnictvem ocitla v naprosté bídě a zoufalství.

Její situace se zlepšila až v roce 1509. Starý král Jindřich zemřel a na trůn nastoupil jeho syn Jindřich VIII. A protože byl do Kateřiny od dětství zamilovaný, rozhodl se, že si ji vezme.


Mladý Jindřich VIII.
Mladý Jindřich VIII. , Attributed to Meynnart Wewyck, Public domain


Anglická královna (možná i za cenu lži)

V cestě stál mladému páru ještě jeden problém. Podle církevního práva se totiž Kateřina sňatkem s Jindřichovým bratrem Arturem stala formálně Jindřichovou sestrou, tudíž by byl jejich sňatek incestní. Aby Kateřina tuto překážku odstranila, přísahala před papežem, že její sňatek s Arturem nebyl naplněn v manželském loži. První sňatek byl ten oficiálně označený za nenaplněný, papež udělil dispens a Kateřině a Jindřichovi již nic nestálo v cestě.

Lhala tehdy Kateřina? Tím si nemůžeme být jistí. Artur byl o rok mladší než ona a měl chatrné zdraví a bázlivou povahu, brzy po sňatku ho navíc zchvátilo onemocnění, na které později zemřel. Je tedy možné, že ke styku mezi manželi opravdu nedošlo. Stejně tak ale mohlo jít o Kateřininu lest, aby dostala to, co chtěla – královského manžela a s ním i anglickou korunu.


Jindřich VIII.
Jindřich VIII. , Joos van Cleve, Public domain


Potraty a mrtvé děti

Na začátku manželství se Jindřich a Kateřina zřejmě opravdu milovali, navíc byli v Anglii poměrně oblíbení.

Brzo je však začaly trápit starosti. Kateřina prodělala několik potratů a porodila mrtvé syny. Jediný syn, který se narodil živý, zemřel po dvou měsících. V roce 1516 zavládla naděje – Kateřina porodila zdravou dceru. Dívka dostala jméno Marie a později se stala anglickou královnou. Další dítě už však Kateřina na svět nepřivedla.


Marie, jediné přeživší dítě Jindřicha a Kateřiny.
Marie, jediné přeživší dítě Jindřicha a Kateřiny. , Attributed to Lucas Horenbout, Public domain


Čas zbavit se královny

Zhruba po dvou dekádách vlády, kdy Jindřich stále neměl syna, mu došla trpělivost. Rozhodl se, že se chce stárnoucí Kateřiny zbavit a najít si mnohem mladší a plodnější manželku.

Jenže Kateřina se rozhodně nehodlala jen tak vytratit ze scény. Byla dcerou velkých španělských králů a její synovec byl císař Svaté říše římské. Takové ponížení jako rozvod pro ni nepřipadalo v úvahu. Rozvod odmítla a bránila se jak u císaře, tak u papeže.


Kateřina se odmítla s králem rozvést.
Kateřina se odmítla s králem rozvést. , Henry Nelson O'Neil, Public domain


Radši založit novou církev, než zůstat s manželkou

Papež Jindřichovi rozvod nepovolil, a tak se král rozhodl, že už se nebude papeži podřizovat a pořídí si vlastní církev – anglikánskou. V té době už měl vyhlédnutou novou manželku – šlechtickou dcerku Annu Boleynovou. V roce 1533 nechal Jindřich anglický parlament, aby zrušil sňatek s Kateřinou, a oženil se se svou milenkou Annou.

Nešťastný konec života

Kateřina zemřela o tři roky později. Ze světa odcházela ztrápená a zavržená. Přesto nemůžeme říct, že by Kateřina Aragonská byla nějakou chudinkou, za niž ji dnes máme tendenci považovat. Prožila úžasné dětství na španělském dvoře, překonala nešťastné roky po smrti prvního manžela, dosáhla toho, že se dostala na anglický trůn a po více než dvě dekády byla anglickou královnou. Po nedobrovolném rozvodu se také zcela nepodvolila a bojovala alespoň za práva své jediné dcery Marie.


Marie Tudorovna.
Marie Tudorovna. , National Portrait Gallery, Public domain


Známý příběh

Dál je to příběh známý. Ani Anna Boleynová Jindřichu VIII. nedala syna – a protože za ní na rozdíl od Kateřiny nestáli mocní příbuzní, nechal ji král prostě popravit. Stejný osud potkal i jeho pátou ženu Kateřinu Howardovou. Jana Seymourová zemřela po porodu vytouženého syna, s Annou Klévskou se Jindřich rozvedl a poslední žena Kateřina Parrová jej nakonec přežila.

Dcera Kateřiny Aragonské Marie nastoupila po otci na trůn. Ani ona však nedokázala dát Anglii následníka a zemřela bezdětná.

Zdroj: A. Weirová: Šest žen Jindřicha VIII.
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Měla Johanka z Arku opravdu v plánu bojovat s Žižkovými husity? Měla Johanka z Arku opravdu v plánu bojovat s Žižkovými husity?
Proč skončily dvě z šesti žen Jindřich VIII. na popravčím špalku? Proč skončily dvě z šesti žen Jindřich VIII. na popravčím špalku?
Dva malí princové zmizeli v londýnském Toweru. Historická detektivka stále nemá jasné řešení Dva malí princové zmizeli v londýnském Toweru. Historická detektivka stále nemá jasné řešení


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít