Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Dva malí princové zmizeli v londýnském Toweru. Historická detektivka stále nemá jasné řešení

15.3.2022, 08:54 > Středověk > Anglie

Píše se rok 1483 a v Anglii zuří válka růží. Zatímco znesvářené rody vybírají cesty, jak se dostat k moci, v londýnském Toweru se odehrává jedno z největších dramat této války, které je dodnes opředené tajemstvím. V pevnosti jsou totiž vězněni dva malí chlapci – princové z královské krve. Prý jsou tam kvůli bezpečnosti, avšak pravdou je, že zatímco oni jsou vězni, jejich strýc vládne Anglii. A pravdou také je, že tyto yorkské prince – Eduarda a Richarda – už nikdo nikdy nespatří živé.


Dvě krvavé růže

Na začátku stála bílá růže Yorků a červená růže Lancasterů. Po úspěšných vládách lancasterských králů Jindřicha IV. a V. přišla slabá a neschopná vláda krále Jindřicha VI. a jeho regentů. Toho se rozhodli využít Yorkové a začali svádět boj o moc v zemi. Eduard IV. dokázal dovést Yorky až na trůn a ustanovit panování svého rodu v Anglii.

Netrvalo to však příliš dlouho. Zemřel v roce 1483 a právě do tohoto roku spadá záhadný příběh dvou yorkských chlapců. Po Eduardovi IV. zůstalo pět dcer a dva mužští potomci – Eduard a Richard. Vlády za nezletilého krále Eduarda V. se ujal jeho strýc Richard, vévoda z Gloucesteru.


Yorkové a Lacasterové - bílá a červená růže.
Yorkové a Lacasterové - bílá a červená růže. , Sodacan, CC BY-SA 4.0


Richard však nechal své synovce okamžitě zajmout a převést je do londýnského Toweru. Tvrdil, že se je tím snaží ochránit. Brzy však chlapce prohlásil za nelegitimní a ani ne po třech měsících se nechal sám korunovat králem – vládl pod jménem Richard III.

Další osud obou chlapců z Yorku je neznámý. Jak skončil Richard III. víme velmi dobře – padl na Bosworthském poli, v bitvě s dalším výhonkem rodu Lancasterů: Jindřichem Tudorem, jenž se stal anglickým králem a ukončil válku růží.

Nejobávanější křižák? Richard Lví srdce

Nejobávanější křižák? Richard Lví srdce

Patrně není známějšího účastníka křížových výprav než byl Richard s přídomkem Lví srdce. Pojďme se na jeho život podívat zblízka. Narodil se 8. září 1157 v anglickém Oxfordu, nicméně většinu svého dětství stráv... celý článek


Je opravdu Gloucester zákeřným vrahem?

Nejčastěji se uvádí, že za zmizením yorkských princů stojí jejich strýc, pozdější král Richard III. Jazykem detektivek můžeme říct, že měl jednoznačný motiv: stál v nástupnické linii hned za Eduardem a Richardem, takže se po jejich smrti stal právoplatným králem. A měl i příležitost a nejlepší možnosti, jak se chlapců zbavit – přece jen byli jeho vězni a on rozhodoval o jejich životě a smrti.

Menší míru pochybností však do této teorie vnáší skutečnost, že legendu o Richardovi III. jako vrahovi roznesli jako první jeho nepřátelé. Tudorové, kteří nastoupili na trůn po něm se postarali o to, aby Richard zůstal v paměti lidí přesně takhle – a dost jim v tom napomohl i William Shakespeare, který ve svém dramatu Richard III. vylíčil Richarda bezmála jako stvůru z pekel.


White Tower.
White Tower. , Bob Collowan, CC BY-SA 3.0


Další podezřelí

Muž číslo 2 na seznamu podezřelých byl vévoda z Buckinghamu. Byl to totiž Buckingham, kdo měl královské děti v Toweru na starosti. Zaprvé byl pravou rukou Richarda III. a mohl se chtít králi zavděčit tím, že mu děti odstraní z cesty. Zadruhé krále brzy zradil a postavil se na stranu Jindřicha Tudora – a i on potřeboval yorkské chlapce mrtvé. A zatřetí Buckingham sám měl královskou krev, kdo ví, zda si nedělal sám zálusk na trůn. Ať tak či tak, Richard III. jej po jeho zradě nechal popravit, takže otázky zůstaly bez odpovědí.

A existují ještě minimálně dva další podezřelí. Jinřich VII. Tudor a jeho matka Markéta Beaufortová. Objevují se teorie, že Markéta Beaufortová nařídila odstranění chlapců, protože věděla, že budou překážkou pro to, aby se její syn stal králem. Druhá možnost potom počítá s tím, že princové přežili vládu svého strýce, avšak byli zavražděni po nástupu Tudora na trůn.


Edward V. a jeho bratr Richard.
Edward V. a jeho bratr Richard. , John Everett Millais, Public domain


Byli princové z Yorku opravdu zavražděni?

Podle dobových svědectví se zdá, že byli Eduard a Richard naposledy viděni v létě roku 1483. Mezi lidmi se však říkalo, že se jim podařilo utéct. V dalších pár letech se objevilo několik mužů, kteří se za prince vydávali a nárokovali si anglický trůn – ti jenom podporovali legendu o králi z rodu Yorků, který se jednou vrátí a usedne na trůn.

Přesto se předpokládá, že Eduard a Richard v Toweru zemřeli. Tuto hypotézu potvrzuje i skutečnost, že v 17. století nalezli dělníci v Toweru dvě dětské kostry. Sice se nikdy neprokázalo, že ostatky patří těmto dvěma nešťastným Yorkům, ale těla byla přemístěna do Westminsterského opatství a odpočívají po boku králů.

Zdroj: hrp.org.uk
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Teror ve Florencii. Mnich Savonarola proměnil vzkvétající město v diktaturu Teror ve Florencii. Mnich Savonarola proměnil vzkvétající město v diktaturu
Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil? Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil?
Johanka z Arku - život panenské bojovnice v mužském přestrojení Johanka z Arku - život panenské bojovnice v mužském přestrojení


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít