Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Jan Viklef: kdo byl muž, který inspiroval Husa i Luthera?

23.8.2022, 08:26 > Středověk

Když v našem prostředí mluvíme o církevních reformátorech, naprosté většině lidí se vybaví jméno Jana Husa, některým i Jeronýma Pražského či Martina Luthera. Těmto mužům však předcházel anglický kazatel, o kterém se u nás učí a mluví docela málo. Jmenoval se Jan Viklef.


Významný anglický teolog se narodil v první polovině 14. století. Nezdálo se, že by měl být nějak zvlášť výjimečným mužem – pocházel z nevýznamného rodu nižší šlechty, neznáme jeho rok narození a dokonce ani není zcela zřejmé, jak se jeho jméno píše. Nejčastěji se setkáme s variantou John Wycliffe, v českém prostředí se potom ustálila počeštěná varianta Jan Viklef, kterou využijeme i v tomto textu.


Jan Viklef.
Jan Viklef. , Thomas Kirkby, Public domain


Viklef vystudoval v Oxfordu teologii, stal se doktorem teologie a postupem času se stal jedním z předních anglických církevních myslitelů.


Církev v krizi

14. století bylo jakousi předehrou pozdějších reformačních proudů, které se objevily v 15. a 16. století.

Církev prožívala krizi – mimo jiné se to projevovalo papežským schizmatem, kdy jeden papež sídlil v Římě a druhý v Avignonu a nikdo nevěděl, který je ten „pravý“, Bohem vyvolený.

Toto byl jeden z důvodů, proč se řada myslitelů začala domnívat, že církev potřebuje reformu a návrat ke kořenům. Viklef byl jedním z nich a jako jeden z prvních své myšlenky zformuloval a začal je kázat.


Jan Viklef.
Jan Viklef. , I, John M. Kennedy T.0, CC BY-SA 3.0


Viklefovo učení

Z dnešního pohledu se může zdát, že na Viklefově učení nebylo nic zas až tak radikálního.

Hlásal návrat k apoštolské chudobě – církev podle něj měla přestat hromadit majetky. Věřil, že církev není tvořena kněžími, biskupy a papežem, ale dobrými křesťany. Chtěl navrátit křesťanstvo blíž k doslovnému chápání Bible a zbavit ho nánosů třinácti století tradic, dogmat a církevních zákonů.

Jednou z jeho nejkontroverznějších tezí byla ta, ve které Viklef přikládal eucharistii pouze spirituální charakter, podle dobových dogmat však docházelo při přijímání k proměně hostií a vína v tělo a krev Kristovu doslovně. Tento teologický spor přinášel Viklefovi nejvíce problémů a obvinění z hereze.

Jan Viklef kladl důraz na osobní prožívání víry – tento aspekt jeho učení vedl k tomu, čemu se katolický klérus zuby nehty bránil – k překladům Bible do národních jazyků.


Spisy Jana Viklefa byly páleny.
Spisy Jana Viklefa byly páleny. , Bernard Picard, Public domain


Šíření do Českých zemí a vliv na pozdější reformaci

Mezi českým a anglickým univerzitním prostředím tehdy existovala čilá komunikace. Nebylo tedy vůbec s podivem, že Viklefovy myšlenky, které se po Anglii šířily jako požár, se brzy dostaly i do Čech. A zde padly na úrodnou půdu.

Viklefovo myšlení bylo naprostým základem teologických myšlenek Jeronýma Pražského a vycházel z nich i Jan Hus.

Pozdější reformace zahájená tezemi Martina Luthera taktéž vycházela ze zásad viklefiánství položených více než století a půl předtím v Anglii.


Martin Luther představuje svých 95 tezí ve Wittenbergu.
Martin Luther představuje svých 95 tezí ve Wittenbergu. , Julius Hübner, Public domain


Prominentní kacíř

Evropská katolická církev měla na Viklefa samozřejmě spadeno už za jeho života. Označovali ho za kacíře, zakazovali mu kázat, snažili se anglického krále, šlechtu i klérus přesvědčit, aby Viklefa potrestali. Anglická šlechta však vždycky byla méně závislá na církvi než ta kontinentální a navíc nad Viklefem držela ochrannou ruku i královská rodina. Anglie byla ve stoleté válce s Francií a králi i šlechtě se hodilo, že podle Viklefa nemusí odvádět církevní daně a nemusí poslouchat papeže, který byl pod francouzským vlivem.

I na domácí půdě sice čelil problémům, ale rozhodně se nemusel obávat mučení nebo upálení, jaké čekalo na jeho pokračovatele. Jan Viklef tak zemřel přirozenou smrtí na sklonku roku 1384. Katolická církev s ním zúčtovala až o mnoho let později – v roce 1415 bylo na koncilu v Kostnici jeho učení prohlášeno za heretické. Ostatky Jana Viklefa byly vykopány a spáleny. Jeho následovníky čekalo pronásledování.

Navzdory tomu se jeho myšlenky dál šířily a měnily dějiny.

Zdroj: E. Robertson: John Wicliffe: morning star of the Reformation ; wikipedia.org
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Nejsmrtelnější pandemie všech dob – Černá smrt zabila polovinu evropské populace Nejsmrtelnější pandemie všech dob – Černá smrt zabila polovinu evropské populace
Erotický a skandální Dekameron. Kniha, která zahýbala středověkou Itálií Erotický a skandální Dekameron. Kniha, která zahýbala středověkou Itálií
První úspěšný císařský řez proběhl v Praze První úspěšný císařský řez proběhl v Praze


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít