Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Jan Hus – hrdina, který své učení neodvolal, i když to znamenalo krutou smrt

27.1.2022 > Středověk > České země

Velmi významná postava českých dějin, která si svými činy vysloužila věčný život v podobě úcty a důležité myšlenky – bojovat a umřít za správnou věc. Známý kazatel, učitel, reformátor a také kněz, bojující proti zvráceným zvykům tehdejší katolické církve.



Mládí a vzdělání

Mistr Jan Hus (cca. 1370 až 1415) se narodil do chudé nevýznamné rodiny, žijící ve městě Husinec. Současné informace o jeho raném mládí a prvotním studiu nemusí být úplně správné, ale nejpravděpodobnější varianta říká, že ve věku deseti let byl poslán na studia do nedaleké klášterní školy. Zde se učil psát, číst, počítat, osvojil si základy latiny a samozřejmě se učil náboženství.


Portrét Jana Husa ze sedmnáctého století.
Portrét Jana Husa ze sedmnáctého století. , Unknown authorUnknown author, Public domain


Během jeho studií uchvátil své učitele inteligencí, a tak ho doporučili na další učení v rámci, tehdy moderní, Karlovy univerzity. Jako velmi chudý student zde úspěšně vystudoval na kněze a během těchto let se velmi upevnila jeho víra v Boha.

Další studia pokračovala až do roku 1396, kdy získal titul magistra svobodných umění a následně se vydal na dráhu kazatele a pedagoga (v dalších letech se stal bakalářem teologie a získal povolení vyučovat na univerzitě). V těchto dobách již začal pěstovat svou kritiku církve, která ovlivnila jeho budoucí život.


Kritika církve

Jan Hus se postupem času stával stále populárnějším kazatelem, učitelem i tvůrcem mnoha děl (filozofických, teologických, výchovných i morálních), inspirovaných jeho neuvěřitelně pevnou vírou a neotřesitelnou snahou o nápravu jeho okolí a církve. Při svých četných kázáních vyjadřoval potřebu změny uvolněné morálky církevních představitelů, odebrání majetku církvi či třeba kritizoval svatokupectví v podobě odpustků.

Zde je třeba pochopit, že se nejednalo pouze o snahy jednotlivce, ale v té době existovalo celé hnutí, snažící se prosadit stejné myšlenky. Výrazní představitelé tohoto hnutí (například Stanislav ze Znojma, Matěj z Knína či Štěpán z Palče), včetně Jana Husa, se inspirovali dřívějším učením Johna Wycliffa. Hnutí bylo samozřejmě podporováno širokou skupinou lidí všemožných sociálních vrstev.

Konec nadějí - bitva na Bílé hoře

Konec nadějí - bitva na Bílé hoře

Bitva na Bílé Hoře je možná nejslavnější středověkou/novověkou bitvou českých dějin a zcela zásadně ovlivnila další vývoj našich dějin. Pojďme se detailnějí podívat, co se vlastně na Bílé hoře roku 1620 stalo.
... celý článek


Situace se začala komplikovat okolo roku 1408, kdy začali být postupně zatýkáni a souzeni Husovi přátelé a zastánci reformace, z nichž mnoho pod náporem věznění a mučení upustilo od viklefismu. Někteří z nich se dokonce přidali na stranu církve a začali proti tomuto učení aktivně bojovat. To zanechalo Jana Husa hlavní postavou celého hnutí a stále více na sebe upoutával pozornost církve.


Proces a rozsudek

Následkem procesů se stal arcibiskupův příkaz, kdy v roce 1410 nechal spálit všechny Wycliffovy publikace, proti čemuž se Jan Hus ohradil. Tím začalo období jakýchsi vzájemných útoků a obhajob mezi těmito dvěma stranami, ukončené samotným králem Václavem IV. Během tohoto období se kazatel Jan Hus spoléhal na královu ochranu a přitvrdil se svými útoky na církev.

Tato ochrana ovšem netrvala dlouho, jelikož v roce 1412 začal přece jen Václav IV. podporovat papežovi kroky. Ve stejném roce začali hlavní představitelé církve požadovat uvalení klatby na Jana Husa a kazatel se začal schovávat. I přesto, že se ukrýval, stále potají kázal a vracel se občas i do hlavního města.


Mistr Jan Hus před koncilem v Kostnici.
Mistr Jan Hus před koncilem v Kostnici. , Václav Brožík, Public domain


V listopadu roku 1414 se uskutečnil církevní koncil v Kostnici, který měl za úkol vyřešit několik závažných témat, sužujících tehdejší církev. Mezi probíraná témata patřilo i učení Johna Wycliffa a problém Jana Husa, k jehož probírání byl kazatel pozván. Na základě informací si Jan Hus myslel, že bude na koncilu v bezpečí a bude moci obhájit své myšlenky.

Opak se stal pravdou a po jeho příjezdu byl rozpoután nemilosrdný proces, který nemohl vyhrát. Během souzení sestával v zajetí a postavila se za něj řada vlivných osob, které ovšem nezmohly nic proti síle tehdejší církve.

Ve vězení nepřestal Jan Hus se psaním svých děl a zároveň posílal šifrované dopisy svým přátelům, v nichž vysvětloval své stanovisko. Opakovaně byl vyzýván k zapření svého učení i svého přesvědčení, což ale nikdy neudělal (i přesto, že by ho tento čin nejspíš zachránil před vážným trestem).

Dne 6. července 1415 byl hrdina, jménem Jan Hus, upálen.


Hus ve vlhkém a tmavém vězení píše Čechům poslední svůj vzkaz.
Hus ve vlhkém a tmavém vězení píše Čechům poslední svůj vzkaz. , Josef Mathauser, Public domain



Zdroj: is.muni.cz, britannica.com, wikipedia.org
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Podivná víra: svět je sýr a Bůh i lidé červi v něm Podivná víra: svět je sýr a Bůh i lidé červi v něm
Střelný prach udělal z rytířů válečníky minulosti Střelný prach udělal z rytířů válečníky minulosti
Tajemné smírčí kříže – němí svědkové dávných mordů Tajemné smírčí kříže – němí svědkové dávných mordů


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít