Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Erotický a skandální Dekameron. Kniha, která zahýbala středověkou Itálií

25.10.2022 > Středověk

Přestože dnes už by nás na Boccacciově Dekameronu asi nic nešokovalo, zůstal této knize punc jisté skandálnosti. Proč právě Dekameron rozbouřil stojaté vody středověké morálky a kdo byl jeho autor?



Giovanni Boccaccio.
Giovanni Boccaccio. , National Trust, Public domain


Giovanni Boccaccio

Giovanni se narodil v roce 1313 a neměl úplně jednoduchý start do života, protože byl nemanželského původu.

Jeho inteligence a řečnický a umělecký talent ho však dokázaly vynést vysoko už v poměrně mladém věku. Otec si pro něj vysnil práci bankéře, ale to se mladému Giovannimu zrovna nezamlouvalo. Nakonec se mu podařilo dostat na studia práv.

Díky svým schopnostem se brzy dostal k neapolskému královskému dvoru. A právě zde vznikala jeho první literární díla.


Giovanni Boccaccio.
Giovanni Boccaccio. , Raffaello Sanzio Morghen, Public domain


Fiammetta

Boccaccio byl mladý talentovaný muž a jako takový se v Neapoli se nezamiloval do nikoho menšího než královy nemanželské dcery Marii d´Aquino.

Vzhledem k tomu, že v dané době bylo jakýmsi zvykem, aby měl umělec svou múzu – vzpomeňme na Danteho lásku Beatrici nebo Petrarcovu Lauru – stala se právě Maria Boccacciovou celoživotní opěvovanou láskou. Objevuje se v celé řadě jeho děl, především v próze Fiammetta, ale třeba i ve slavném Dekameronu.

Na neapolském dvoře se Boccaccio etabloval jako básník a literát. V tomto období napsal například poemu Il Filostrato nebo Teseida.


Boccacciova múza - Maria d´Aquino/Fiammetta.
Boccacciova múza - Maria d´Aquino/Fiammetta. , Dante Gabriel Rossetti, Public domain


Návrat do Florencie

V roce 1347 se Boccaccio rozhodl vrátit do rodné Florencie. Nevybral si však vhodný čas – v následujících měsících právě zde propukla morová rána. Přestože epidemie moru znamenala smrt a neštěstí pro miliony lidí, pro Giovanniho Boccaccia se stala příležitostí stát se nesmrtelným.

Morová epidemie běžně označována jako černá smrt se poprvé objevila pravděpodobně na přelomu 20. a 30. let 14. století v Číně. Netrvalo ani 20 let a mor se, především prostřednictvím obchodních karavan a lodí, dostal do Evropy.

Víme, že v italských přístavech se mor šířil už na konci roku 1347. V následujícím roce velmi tvrdě udeřil ve zbytku Itálie, včetně Florencie.

Tato epidemie černé smrti přinesla okolo 25 milionů obětí, uvádí se, že vybila téměř třetinu evropské populace. A obrana před ní nebyla téměř žádná.

Jako jediná naděje na přežití se jevil útěk z měst na řidčeji osídlený venkov.


Černá smrt.
Černá smrt. , Pierart dou Tielt (fl. 1340-1360), Public domain


Dekameron

A právě tento útěk před morem je námětem Boccacciovy nejznámější knihy – Dekameronu. Tu začal psát hned v roce 1348 a dokončil ji o pět let později.

Giovanni Boccaccio napsal 100 novel, jejichž tématem je převážně láska, vztahy a celkově dobová kultura a společnost. Těchto sto příběhů si vypráví tři mladí muži a sedm žen, kteří společně utekli před morem na venkov. Jednou ze zmíněných paní je i Fiammetta, jež je ztotožňována s Boccacciovou múzou Marií.

Přestože je Dekameron obecně považován za erotické dílo, řada novel se lásce či intimnostem vůbec nevěnuje, ale strefuje se například do lakomství, hlouposti nebo pokrytectví. Na druhou stranu mnoho novel má opravdu lechtivou povahu.


J.W. Waterhouse: Příběh z Dekameronu.
J.W. Waterhouse: Příběh z Dekameronu. , John William Waterhouse, Public domain


Proč způsobil Dekameron pobouření

Dekameron byl dobovou společností a hlavně katolickou církví okamžitě odsouzen. Jeho šíření bylo zakázáno celá staletí (avšak - jak už to tak bývá - přesto se šířil).

Dobová morálka samozřejmě měla problém se zobrazením sexuálních vztahů. Boccaccio často vypráví o mimomanželských vztazích nebo znásilnění (které je v jeho podáních často napsáno jako zábavná historka). Bohaté šlechtičny si v jeho novelách běžně hledají milence, vilní pánové zase vymýšlejí způsoby, jak obelhat ctnostné dívky a dostat je do postele.

Pro katolickou církev však možná byla ještě nepřípustnější kritika kněží či mnichů nebo dokonce posměšky tropené na adresu svatých, kterých se Boccaccio dopouští. Faráři nebo řeholníci jsou v jeho podání téměř vždy zvrhlí nebo přinejmenším hamižní.


J. Lefebvre: Lauretta (jedna z vypravěček Dekameronu).
J. Lefebvre: Lauretta (jedna z vypravěček Dekameronu). , Jules Lefebvre, Public domain


Závěr života

Dekameron je stěžejní Boccacciovo dílo a patří k nejrozsáhlejším renesančním knihám. V průběhu života však napsal celou řadu dalších literárních textů – básně, eposy, prózy. Spolu s dalšími italskými autory stál na počátku renesance a je jedním z otců evropské literatury.

Giovanni Boccaccio zemřel před Vánoci roku 1375. Bylo mu 62 let.

Zdroj: Francis MacManus: Boccaccio; spisovatele.cz; wikipedia.org
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Proč byl rok 536 tím nejhorším v historii lidstva? Proč byl rok 536 tím nejhorším v historii lidstva?
Podivná víra: svět je sýr a Bůh i lidé červi v něm Podivná víra: svět je sýr a Bůh i lidé červi v něm
Caravaggio - svaté maloval podle žebráků a prostitutek Caravaggio - svaté maloval podle žebráků a prostitutek


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít