Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Dcera Karla IV. se stala anglickou královnou. Ji i jejího manželka stihl tragický osud

3.1.2024 > Středověk

Mohl to být mocný středověký panovnický pár – anglický král z rodu Plantagenetů a dcera římského císaře z rodu Lucemburků. Richard II. Anglický a princezna Anna, dcera Karla IV. a sestra Zikmunda Lucemburského. Osud však této dvojici opravdu zásadně nepřál. V životě je potkávalo jedno neštěstí za druhým.



Richard II. - dětský král

První neštěstí v životě anglického prince Richarda (1367-1400) přišlo v jeho devíti letech. Zemřel mu totiž otec – Eduard, známý jako Černý princ. Od Eduarda si toho Anglie hodně slibovala, neboť působil jako velmi nadějný následník. Avšak Černý princ v roce 1376 zemřel a zanechal po sobě devítiletého syna Richarda. O rok později přišla další smutná událost: Richardův děd Eduard III. zemřel, a tak musel Richard nastoupit na trůn v pouhých deseti letech.

Za Richarda po část mládí vládla regentská rada a nějaký čas trvalo, než se mladý král zvládl osamostatnit a uchopit moc.


Richard II., anglický král.
Richard II., anglický král. , anonymous, Public domain


Princezna z Čech

Karel IV. své početné potomstvo rád využíval pro sňatkovou politiku. Když se mu naskytla příležitost provdat dceru Annu (z manželství s Alžbětou Pomořanskou) za mladého anglického krále, nebylo na co čekat. Karel IV. sice v roce 1378 zemřel, ale dojednaný sňatek se přesto uskutečnil: v roce 1382 se Anna stala Richardovou manželkou a také si užila korunovaci anglickou královnou.

Neměla to přitom úplně jednoduché, neboť do Anglie se musela dostat přes francouzské území. Vzhledem k tomu, že Francouzům se plánované spojenectví mezi Lucemburky a Anglií příliš nelíbilo, šlo o cestu plnou strastí a nebezpečí.


Anna Česká, anglická královna.
Anna Česká, anglická královna. , illustration by Percy Anderson for Costume Fanciful, Historical and Theatrical, 1906, Public domain


Dobrá královna Anna

Anna Lucemburská se v Anglii stala velmi populární královnou. Ještě doma získala rozsáhlé vzdělání, takže na anglický dvůr přijela jako dáma a ne nějaká barbarka. Oplývala laskavostí a přirozeným milosrdenstvím, takže jí velmi brzy začali Angličané přezdívat „dobrá královna Anna“.

Sňatek Anny s Richardem opravdu významně ovlivnil kulturní výměnu mezi oběma zeměmi. Anna přinesla do Anglie středoevropskou módu a umění a z anglických univerzit zase putovaly do Čech nové myšlenky – třeba učení Johna Wyclefa, které mělo zásadní vliv na okruh vzdělanců kolem Jana Husa.


Manželství Richarda a Anny bylo šťastné.
Manželství Richarda a Anny bylo šťastné. , Unknown English painter, Public domain


Bezdětní, ale šťastní

Královnu Annu nemilovali jenom poddaní, ale i sám král. Podle kronikářů šlo o velmi harmonické manželství, v němž se oba manželé drželi ve vzájemném respektu a lásce.

Jednu velkou vadu na kráse však jejich svazek měl. Za dvanáct let manželství se Anně a Richardovi nenarodilo ani jedno dítě.

A bezdětní i zůstali, neboť Annu v roce 1394 sklátil mor. Richard její ztrátu nesl velmi špatně, dokonce prý nechal ze žalu zbořit jeden z jejích zámků, aby mu nepřipomínal bolest, kterou z její smrti prožíval.

Královna Anna na smrtelné posteli.
Královna Anna na smrtelné posteli. , http://molcat1.bl.uk/IllImages/Kslides%5Cthm/K025/K025003.jpg, Public domain


Tragický konec Richarda II.

Po smrti královny Anny už Richarda II. žádné dobré roky nečekaly. V rámci upevnění své moci začal intrikovat proti silné šlechtě a dopustil se několika chyb. Tou nejzásadnější bylo, když vydědil svého bratrance Jindřicha Bolingbrokea. Ten si královskou zvůli rozhodně nechtěl nechat líbit a postavil proti Richardu II. vojsko.

V roce 1399 Bolingbroke Richarda zajal a přinutil ho k abdikaci, jen o pár dnů později se nechal korunovat jako Jindřich IV.

Pozdější portrét krále Richarda II.
Pozdější portrét krále Richarda II. , See page for author, Public domain


Sesazeného Richarda držel Jindřich ve špatných podmínkách ve vězení na hradě Pontefract. Nový král se musel velmi obávat, aby proti němu nevzplálo nové spiknutí, které by mělo za cíl znovu dosadit Richarda II. na trůn – dokud Richard žil, byl Jindřich a jeho potomci v nebezpečí.

Není jasné, kdy přesně a jak Richard II. Plantagenet zemřel. Bylo to v roce 1400 a buď nechal Jindřich svého rivala zavraždit, nebo ho vyhladovět k smrti.

Příběh o Dobré královně Anně tak bohužel nemá ani zdaleka dobrý konec.

Zdroj: dvojka.rozhlas.cz; stoplusjednicka.cz
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Erotický a skandální Dekameron. Kniha, která zahýbala středověkou Itálií Erotický a skandální Dekameron. Kniha, která zahýbala středověkou Itálií
Černý princ byl vzorem ideálního panovníka, přesto se králem nikdy nestal Černý princ byl vzorem ideálního panovníka, přesto se králem nikdy nestal
Z vraha a psance královským dvořanem - Jan Žižka v předhusitské době Z vraha a psance královským dvořanem - Jan Žižka v předhusitské době


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít