Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Vykastrovaný, oslepený a zabitý na záchodě. Smutný osud českého knížete Jaromíra

14.7.2022, 06:50 > Středověk > České země

Jen málokterá historická osobnost se může pochlubit tak tragickým osudem, jako český kníže Jaromír. Stíhala ho jedna rána za druhou, a přestože se narodil do nanejvýš urozené rodiny, těžko by mu jeho život někdo záviděl. Naopak, právě jeho modrá krev byla příčinou jeho tragického osudu.


Jaromír se narodil zřejmě roku 975 do rodu Přemyslovců a byl prostředním ze tří synů vládnoucího knížete Boleslava II. Z pohledu dědictví byl ve středověku někdy větší počet synů problém. A v případě, že dědictvím jsou celé Čechy, jde o problém značný, kvůli kterému často tekla i krev.


Jaromírova busta v Jaroměři.
Jaromírova busta v Jaroměři. , Karelj, Public domain


Po smrti Boleslava II. nastoupil na trůn nejstarší ze synů - Boleslav III. Nedaří se mu však zabezpečit svoji nástupnickou linii, tedy mít vlastního syna jako dědice. Bez nástupce tak postupem času začnou sílit jeho obavy o budoucnost knížecího stolce. Je kruté povahy a když se ještě přidají obavy o vlastní život, neváhá vykastrovat své bratra Jaromíra, aby ho v očích ostatních učinil nevhodným jako potenciálního vládce. Před stále rostoucí Boleslavovou krutostí raději oba mladší bratři i se svojí matkou utečou do Bavorska k vévodovi Jindřichovi II, který měl s jejich otcem dobré vztahy.

O vliv nad českými zeměmi v té době zápasí Svatá říše římská a polské knížectví. Jindřich II. poskytne Jaromírovi vojenskou pomoc a pokusí se ho roku 1003 dosadit na český knížecí stolec. Tam se však udrží jen krátce a poté musí opět uprchnout před spojenými silami svého bratra Boleslava a polského knížete Boleslava Chrabrého.

Krvavá řež na Libici. Mocný rod byl vyvražděn během jediného dne

Krvavá řež na Libici. Mocný rod byl vyvražděn během jediného dne

Poslední člen tohoto rodu zemřel před více než 1000 lety. Přesto jsou Slavníkovci stále jedním z nejznámějších a nejdiskutovanějších rodů v české historii. Do jejich osudu zasáhlo krvavé 28. září na Libici. Kdy... celý článek


Až o rok později se za další Jindřichovi vojenské podpory podaří získat skutečnou nadvládu nad Čechami a Jaromír přijímá zemi jako své léno. Vládne dalších 8 let, během kterých se zejména snaží uhájit Čechy před polskou rozpínavostí. Roku 1012 se však zachce moci i ambicióznímu a nejmladšímu bratrovi Oldřichovi. Zmocní se vlády a Jaromír opět, již potřetí, musí prchnout pod ochranu Jindřicha II. Ten ho však tentokrát nepřijme s otevřenou náručí, ale nechá ho uvěznit v Utrechtu. A to na dalších 21 let.

Až roku 1033, když nový císař Konrád II. opět potřebuje loajálního vládce, vzpomene si na Jaromíra. Znovu ho vojensky podpoří a dosadí na knížecí stolec. A místo něho do vězení uvrhne mladšího Oldřicha kvůli údajným úkladům své osobě. Ten v něm však nepobyl zdaleka tak dlouho jako Jaromír. Už v příštím roce císař otočil, Oldřicha propustil a opět z něho udělal knížete. Ten, zřejmě po vzoru nejstaršího bratra, se snažil svůj titul pojistit a Jaromíra oslepil.


Přepadení Jaromíra Vršovci na obrazu z roku 1824.
Přepadení Jaromíra Vršovci na obrazu z roku 1824. , Anton Gareis, Public domain


O rok později Oldřich nečekaně umírá, patrně na mozkovou příhodu a slepý Jaromír se ve snaze uchránit svůj život veřejně zříká svého nároku na vládu. Místo něho tak nastupuje Oldřichův syn Břetislav. Ani toto gesto však Jaromíra nezachrání. Poslední z ran osudu tentokrát nepřichází z jeho rodiny jako v předchozích případech, ale od konkurenčního mocného rodu Vršovců, na jejichž adresu se Jaromír opakovaně ostře vyjadřuje. Roku 1035 zaplatí Vršovci nájemného vraha, který ukončí Jaromírův život potupným způsobem.

Známý český kronikář Kosmas popisuje Jaromírovu smrt takto: "Kochan poslal svého kata a když onen slepec, sedě na záchodě v hodině noční, vyprazdňoval břich, proklál ho ostrým oštěpem zezadu až do útrob břišních".

Zdroj: wikipedia.org, Prokletá knížata - Miroslav Skačáni
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Svatováclavský kult stál u formování českého státu. Zničili ho až nacisté Svatováclavský kult stál u formování českého státu. Zničili ho až nacisté
Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti
Bitva na Moravském poli, den kdy jsme ztratili moře Bitva na Moravském poli, den kdy jsme ztratili moře


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít