Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Třikrát vyvraždění Vršovci. Rod, který vzdoroval Přemyslovcům

22.7.2022 > Středověk

Přemyslovci byli historicky zřejmě nejvýznamnějším českým rodem. Dokázali vybudovat české království a celá staletí se udržet v jeho čele. Nebylo to však zadarmo. Aby Přemyslovci mohli upevnit svou moc, museli se zbavit konkurence – a jedním z nejnebezpečnějších nepřátel byli mocní Vršovci. Tento rod stál Přemyslovcům v cestě – až do roku 1108.



Přemyslovský erb.
Přemyslovský erb. , Wereszczyński, CC BY-SA 4.0


Přemyslovci se nebáli jít přes mrtvoly

Z různých důvodů máme tendence si Přemyslovce tak trochu idealizovat. Mimo jiné na tom svůj podíl nese i kronikář Kosmas. Spoustu informací o raném přemyslovském státu máme pouze od něj - potíž je však v tom, že Kosmas vládnoucím Přemyslovcům nepokrytě nadržoval, dokonce je často bez skrupulí oslavoval.


Kosmas.
Kosmas. , Unknown author, Public domain


Pravdou však je, že Přemyslovci se v zájmu udržení moci neštítili naprosto ničeho. Intriky, zrady, mučení, vraždění – praktiky uplatňované nejen na nepřátele, ale i v rámci vlastního rodu.

Shrňme si to do jednoduchého schématu: před rokem 1000 bylo na našem území nejméně pět velmi silných rodů: Přemyslovci, Vršovci, Slavníkovci, Těptici a Munici. Po roce 1108 zbyli už jen Přemyslovci.


Památník připomínající vyvraždění Vršovců.
Památník připomínající vyvraždění Vršovců. , Ben Skála, CC BY-SA 3.0


Přemyslovci a Vršovci – přátelé, nepřátelé

Přemyslovci museli s Vršovci spolupracovat – přece jen šlo o vlivný rod, který měl stovky členů, ovládali velká území, měli peníze a veleli spoustě vojáků.

Spolupráce se osvědčila třeba v roce 995. Vršovci zřejmě se svolením Přemyslovců kompletně vyhladili konkurenční rod Slavníkovců a následně získali slavníkovské statky. Zjevně šlo o oboustranně výhodnou akci.

To, že si občas vypomohli, však neznamenalo, že by se nechtěli vzájemně zničit. Vršovci často vymýšleli intriky vůči vládnoucímu rodu a nebáli se zaútočit, když byli Přemyslovci oslabeni. A Přemyslovci? Ti zkusili Vršovce na oplátku vyhladit. Poprvé v roce 1003 a když to nevyšlo, zkusili to znovu. A pak ještě jednou.

Defenestrace: česká specialita, která měnila dějiny Evropy

Defenestrace: česká specialita, která měnila dějiny Evropy

Pražské defenestrace se staly součástí českého příběhu. Vyprávění o tom, jak v Praze létali úředníci z oken, vrostla do našeho kolektivního vnímání dějin jako něco samozřejmého. Vlastně málokoho napadne, že se ... celý článek


Vršovci a kníže Jaromír

Kníže Jaromír je snad úplně nejtragičtější postavou českých dějin. Vykleštěný a oslepený, většinu života strávil ve vyhnanství a ve vězení a nakonec ho čekala potupná smrt probodnutím kopím během vykonávání potřeby. Jako by tohle všechno nestačilo, musel ještě ke všemu snášet šikanu Vršovců.

Kosmas píše, že Vršovcům se jednou podařilo Jaromíra zajmout. Svlékli ho donaha, přivázali mezi dva stromy a skákali přes něj na koních jako přes překážku. Jen shodou náhod tuhle legraci Jaromír přežil.

Když pak po letech (už za vlády Jaromírova synovce Břetislava) přišla šance definitivně se tohoto Přemyslovce zbavit, nezaváhali Vršovci ani na chvíli. Vyslali vraha a jeho kopí ukončilo Jaromírův tragický život.


Jaromír je přepaden Vršovci.
Jaromír je přepaden Vršovci. , Anton Gareis, Public domain


První a druhý pokus o vyvraždění

Přemyslovcům došla s Vršovci trpělivost nejprve v roce 1003. Po čase, který strávil Boleslav III. ve vyhnanství, se vrátil zpátky na knížecí stolec. Sice velkoryse vyhlásil, že odpouští svým nepřátelům, ale jaksi zapomněl zmínit, že se to netýká Vršovců. 9. února 1003 povraždili Boleslavovi muži velkou část rodu. I na středověké poměry šlo zřejmě o šokující událost, protože tento čin vyvolal v zemi povstání.

Když se knížetem stal třetí z přemyslovských bratří – Oldřich – rozhodl se, že celé zemi ukáže, kdo je tady pánem. A tak kolem roku 1014 došlo k dalšímu radikálnímu vraždění Vršovců (tedy těch, kteří přežili Boleslavovo řádění). I po této ráně se dokázali vzpamatovat a znovu se dostat k moci.


Záhuba Vršovců (Josef Mathaouser).
Záhuba Vršovců (Josef Mathaouser). , Josef Mathauser, Public domain


Tragický rok 1108

Přemyslovci si pak dali na pár let s vyvražďováním Vršovců pauzu. V roce 1108 byl však u moci kníže Svatopluk, jehož počáteční pozice na stolci byla docela vratká. Přestože Vršovci už nedosahovali takové moci jako o sto let dříve, vnímal je Svatopluk jako hrozbu. 27. října 1108 začalo masové vyvražďování Vršovců. Uvádí se, že mohlo být zabito až 3000 členů rodu, včetně malých dětí.

Ani tentokrát se Přemyslovcům nepodařilo (na rozdíl od Slavníkovců) vyvraždit celý rod. Oslabení konkurenčního rodu však bylo dokonáno. Od té doby bylo každému jasné, že v Čechách může vládnout jen jeden rod: Přemyslovci.

Zdroj: dvojka.rozhlas.cz, dnyceskestatnosti.cz
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Jindřich II. schoval před manželkou svoji milenku do labyrintu. Přesto ji smrt neminula. Jindřich II. schoval před manželkou svoji milenku do labyrintu. Přesto ji smrt neminula.
Kumáni - krvelační divoši z východu, kteří celý středověk děsili Evropu Kumáni - krvelační divoši z východu, kteří celý středověk děsili Evropu
Vykastrovaný, oslepený a zabitý na záchodě. Smutný osud českého knížete Jaromíra Vykastrovaný, oslepený a zabitý na záchodě. Smutný osud českého knížete Jaromíra


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít