Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Kumáni - krvelační divoši z východu, kteří celý středověk děsili Evropu

21.4.2023, 09:10 > Středověk

Kumáni byli jedni z nejobávanějších válečníků středověku. Kočovní bojovníci, kteří přišli z východu, ohrožovali mnoho středověkých říší a nedobré zkušenosti s nimi měli i čeští Přemyslovci. Stali se významnou složkou uherské armády a hráli klíčovou roli v bojích proti Byzantské říši. Kumáni byli proslulí svou kočovnou a válečnickou kulturou a taktéž svojí krvežíznivostí, která děsila i z mnoha bitev zocelené rytíře.


Kumáni byli turkický národ, jehož původ sahá až do střední Asie. První zmínky o Kumánech pocházejí z 4. století, kdy se v historických záznamech objevují jako kočovníci, kteří obývali stepi mezi Čínou a Kaspickým mořem. V 6. a 7. století se Kumáni stali součástí Turkutské říše a později se účastnili bojů mezi Araby a Byzantskou říší. V 9. století se v důsledku politických a ekonomických změn v oblasti střední Asie začali Kumáni stěhovat směrem na západ. V průběhu své migrace se usadili v oblastech dnešního Uzbekistánu, Kazachstánu a Kyrgyzstánu, než nakonec dorazili do Evropy v 11. století.


Kumánská bojová maska.
Kumánská bojová maska. , Silar, CC BY-SA 3.0


Různé kmeny se usazovali na východě Evropy. Nejvýraznější skupinou pro dějiny evropského středověku ale byli tzv. bílí Kumáni. Ti prchali před mongolskou invazí z východu a usadili se na území tehdejšího Uherského království. Král Béla IV je přijal do své země s usídlil na území mezi Dunajem a Tisou. Jeho krok samozřejmě nebyla žádná dobročinnost. Byl si dobře vědom, jak zkušení a nebezpeční to jsou vojáci a brzy je začlenil do své armády.

Kumáni v Uhrách vytvořil tzv. Kunság, což byl autonomní celek pod vládou kumánského chána. Tato autonomní oblast existovala až do roku 1876. Kumáni byly vojensky tak důležitou silou, že Štěpán V. Uherský si pojistil jejich věrnost tím, že za manželku přijal Kumánku. Jeho syn a král Ladislav IV. pak nesl přídomek Kumán.

Z vraha a psance královským dvořanem - Jan Žižka v předhusitské době

Z vraha a psance královským dvořanem - Jan Žižka v předhusitské době

Jeho vojenské úspěchy jsou velmi dobře známé. Jan Žižka z Trocnova patřil k úspěšným válečným stratégům, pověstné bojové vozy využil už při své první bitvě. Velmi pestrý život však vedl ještě předtím, než se po... celý článek


Kumáni byli vynikajícími jezdci na koních a v boji používali zejména luk a šípy. Byli velmi mobilní a dokázali rychle překonávat velké vzdálenosti na svých koních. Kumáni byli pro své nepřátele často nevypočitatelnými soupeři. Když se s nimi setkala těžká středověká jízda, zvyklá na určitý "standardizovaný" způsob boje, byla značně zaskočená kumánským stylem. Kumáni svým způsobem vedli i psychologický boj. O jejich krvelačnosti panovali divoké zvěsti, které už před samotnou bitvou zasadili strach do srdcí nepřátel. Na svých koních si vozili useknuté hlavy poražených nepřátel, což protivníkům také na odvaze nepřidalo.


Ladislav IV. Kumán.
Ladislav IV. Kumán. , AnonymousUnknown authorUnknown authorUnknown author, Public domain


Četné zkušenosti s nimi měli ve středověku i české země. Za vlády posledních Přemyslovský byli střety s uherskými Arpádovci poměrně časté. Kumáni opakovaně vtrhli na Moravu, kde se dopouštěli mnoha krutostí na civilním obyvatelstvu. Tisíce lidí dokonce odvedli na východ do otroctví. Právě na obranu proti nim byla založena města, jejichž název tuto souvislost dodnes připomíná - Uherské Hradiště a Uherský Brod. Asi největší vliv na naše dějiny však mělo jejich zapojení do bitvy na Moravském poli. Zde bojovali na straně Rudolfa Habsburského a dá se předpokládat že značnou měrou přispěli k porážce velkého českého krále Přemysla Otakara II.

Zdroj: Tisíc let maďarského národa - Paul Lendvai ; wikipedia.org
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Třikrát vyvraždění Vršovci. Rod, který vzdoroval Přemyslovcům Třikrát vyvraždění Vršovci. Rod, který vzdoroval Přemyslovcům
Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti
Raději zemřít v boji, než ustoupit. Králové, kteří rytířsky padli v bitvě Raději zemřít v boji, než ustoupit. Králové, kteří rytířsky padli v bitvě


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít