Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Krvavá řež na Libici. Mocný rod byl vyvražděn během jediného dne

10.5.2022, 10:43 > Středověk > České země

Poslední člen tohoto rodu zemřel před více než 1000 lety. Přesto jsou Slavníkovci stále jedním z nejznámějších a nejdiskutovanějších rodů v české historii. Do jejich osudu zasáhlo krvavé 28. září na Libici. Kdyby ho však nebylo, mohli Slavníkovci ovládat českou středověkou politiku a zasáhnout do dějin. Svou příležitost však nikdy nedostali.



Svatý Vojtěch.
Svatý Vojtěch. , AnonymousUnknown author, Public domain


Slavníkovci a svatý Vojtěch

Když se vracíme k slavníkovské historii, musíme se posunout až do 10. století. Z toho vyplývá, že nemáme o tomto rodu a jeho členech příliš mnoho informací a ty, které máme, se špatně ověřují. Existuje pár dobových zmínek a pozdější zápisy v kronikách.

Slavníkovci vlastně měli štěstí (anebo možná velké neštěstí, jak uvidíme později), že měli ve svých řadách biskupa Vojtěcha – muže, který byl později prohlášen za svatého a který je jednou z klíčových postav počátků křesťanství ve východní Evropě. Po jeho mučednické smrti totiž začaly vznikat svatovojtěšské legendy, které zachycovaly i vyvraždění Slavníkovců. Možná že díky tomuto slavnému příslušníkovi rodu nezapadalo slavníkovské jméno prachem historie.

Základy kostela v Libici.
Základy kostela v Libici. , Zp, CC BY-SA 3.0



Mocí se rovnali knížatům

O Slavníkovcích víme to, že byli jedním z mocných rodů své doby. Zachytili se vlny nově nastupujícího křesťanství a budovali si okolo hradišť Malín a Libice mocenské centrum.

Na Libici vystavěli své sídlo a postavili kostel. Byli zdatnými vojevůdci a pohybovali se velmi vysoko nejen v české, ale zřejmě i v evropské politice. Dnes již víme, že razili své vlastní mince, a dokonce se zdá, že se na některých z nich nechávali zobrazovat s korunou na hlavě.

Jenže českým zemím vládli Přemyslovci. A vedle Slavníkovců zde rostla další mocná rodina – Vršovci.

Pro tři silné, cílevědomé rody tu zkrátka nebylo dost místa.


Svatý Vojtěch a jeho nevlastní bratr Radim.
Svatý Vojtěch a jeho nevlastní bratr Radim. , Zp, CC BY-SA 3.0


Krvavé 28. září

Napjatou mocenskou situaci se někdo rozhodl doslova rozseknout na významný církevní svátek 28. září 995.

Slavníkovci si v kostele připomínali zavraždění svatého Václava a zřejmě vůbec netušili, že tento den bude spojen i s jejich vlastní smrtí. Do chrámu i samotného sídla vpadli ozbrojení muži a všechny Slavníkovce povraždili. Kosmas to ve své Kronice popisuje jako masakr, při němž Slavníkovci v podstatě neměli šanci na obranu. Zabiti byli všichni bez rozdílu – muži, ženy, děti.

Největší český dobrodruh - Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Největší český dobrodruh - Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Jméno českého šlechtice Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic je v obecném povědomí zapsáno především jako jedno ze sedmadvaceti jmen popravených pánů na Staroměstském náměstí 21. června roku 1621. Chápat ale c... celý článek


Z mužů tohoto rodu zbyli jen tři: Soběslav, který byl na vojenském tažení, biskup Vojtěch a jejich nevlastní bratr Radim. Soběslav později našel azyl v Polsku, ale nezanechal po sobě dědice, a tak spolu s jeho smrtí zanikl i slavníkovský rod.


Přemyslovci, či Vršovci?

Bohužel nikdo nepodává svědectví o tom, kdo byli vrazi Slavníkovců. Hovoří se jak o Přemyslovcích, kteří chtěli posílit svou moc v zemi, tak o Vršovcích, kteří se potřebovali zbavit konkurenčního rodu, s nímž navíc měli spory.

Zdá se, že Kosmas vládnoucí Přemyslovce nepodezříval, neboť ve své Kronice píše, že v té době kníže Boleslav nemohl vládnout sám sebou. A to potvrzují i historikové, kteří jsou přesvědčeni, že byl v té době nemouhoucí, zřejmě po záchvatu mrtvice. Podezření tak padá na Vršovce.


Lebka sv. Vojtěcha.
Lebka sv. Vojtěcha. , Pelz, CC BY-SA 4.0


Kromě toho, že Vršovci zřejmě toužili zničit mocný a bohatý rod, se kterým soupeřili, se v pramenech objevuje jeden incident, který by mohl vršovickou nenávist k Slavníkovcům vysvětlit.

Vršovci prý pronásledovali cizoložnici, kterou chtěli potrestat, avšak biskup Vojtěch – Slavníkovec – jí poskytl podle církevního práva útočiště v kostele. Vršovci ženu stejně zabili, ale Vojtěchovi přísahali pomstu, neboť měli pocit, že zasáhl do jejich výsostných práv.

Pokud bylo vyvraždění slavníkovského rodu opravdu reakcí na tuto aféru, pak se nejvýznamnější Slavníkovec stal zároveň zkázou svého rodu.

Zdroj: ČT, Historie.cs: Vyvraždění Slavníkovců
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Středověký trh s otroky v Praze byl jen pro ty nejbohatší Středověký trh s otroky v Praze byl jen pro ty nejbohatší
Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti
Vyhnaní žáci Cyrila a Metoděje našli útočiště na Balkáně Vyhnaní žáci Cyrila a Metoděje našli útočiště na Balkáně


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít