Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Vladař má lhát, podvádět i zrazovat. Machiavelli položil základy moderní politiky

23.9.2022, 11:08 > Středověk

Jeho jméno se stalo synonymem pro pragmatickou, oportunistickou a cynickou politiku vedoucí k vládě pevné ruky. Zredukovat život Niccolò Machiavelliho jen na jeho knihu Vladař by byla škoda – jeho osud totiž téměř dokonale kopíruje osud Florencie ve fascinujícím období jejích dějin.



Niccolò Machiavelli.
Niccolò Machiavelli. , Santi di Tito, Public domain


Mládí a Savonarolova diktatura

Niccolò Machiavelli se narodil do rodiny právníka v roce 1469. Získal humanitní vzdělání – především v oblastech latiny, historie a rétoriky. Kvalitní vzdělání mu později poskytlo solidní základ pro jeho další život.

Řekli jsme, že na Machiavelliho životě se dá dobře ilustrovat osud Florencie – a to platí už od jeho nejútlejšího mládí. Narodil se do vzrušující éry vlády Lorenza Medicejského – ve Florencii kvetla renesance a humanismus a dařilo se v ní umělcům, filozofům i vědcům. V tomto inspirativním prostředí se Machiavelli učil poznávat svět.


Palazzo Vecchio, Florencie.
Palazzo Vecchio, Florencie. , JoJan, CC BY-SA 3.0


Pak však přišel prudký zlom. K moci se dostal asketický mnich Girolamo Savonarola. Medicejští byli vyhnáni a v roce 1494 ve Florencii zavládla náboženská diktatura. Z kolébky renesance se stalo šedivé město plné strachu a hořících hranic. Savonarolova vláda však trvala jen čtyři roky, pak padla (a v čele intrik směřujících k jejímu konci stál i sám Machiavelli) a mnich byl upálen.

Není pochyb o tom, že tyto dramatické události v jeho rodném městě Machiavelliho i jeho myšlení ovlivnily po zbytek života.


Girolamo Savonarola.
Girolamo Savonarola. , Fra Bartolomeo, Public domain


Vzestup a pád

Když Florenťané skoncovali s diktaturou, zavedli republikánské zřízení. A v něm se Machiavellimu dařilo. Stal se tajemníkem republiky a po celých třináct let vedl ve Florencii zahraničně-politickou a vojenskou agendu.

V tomto úřadě mohl plně rozvinout své schopnosti. Vedl řadu vrcholných diplomatických misí a účastnil se některých válečných střetů.

Jeho teoretické vzdělání v historii, politice a diplomacii tak bylo obohaceno o zkušenosti z reálného života. Ty později Machiavelli zužitkoval při psaní svých děl.

V roce 1512 se však politická situace znovu změnila. Medicejští se vrátili do čela Florencie a Machiavelli jako významný představitel republiky jim byl trnem v oku. Označili ho za zrádce, věznili a nakonec ho vykázali za brány svého města.

Niccolò Machiavelli.
Niccolò Machiavelli. , Fra Bartolomeo, Public domain


Vyhnanství a velká díla

Ve vyhnanství strávil Machiavelli dalších osm let života. Rozhodně je však nepromarnil. Právě v tomto období vznikala jeho stěžejní díla. Nejde jen o legendárního Vladaře, ale také o další politické spisy. Machiavelli byl však všestranným literátem a nepsal jen o politice – věnoval se též próze: napsal díla Zlatý osel a Arciďábel Belfagor.

Konec řádu templářů na pátek třináctého

Konec řádu templářů na pátek třináctého

Začátkem 14. století byl templářský řád evropskou velmocí. Jeho vojenská i ekonomická síla byla větší než leckterého suverénního státu, což mnoho panovníků bralo jako ohrožení své země. Nutno dodat, že tyto oba... celý článek


Významná je jeho komedie Mandragora, ve které Machiavelli zpracoval lechtivé téma milenecké lásky, ale zapracoval do ní i témata hamižnosti a slepé touhy po dědici a také dávku svých oblíbených intrik.

Je zajímavé, že další dramatická tvorba podobných námětů a kvality přišla v Evropě až o století později.

Il Principe – Vladař

Machiavelliho stěžejní dílo se v originále jmenuje Il Principe. V češtině se ustálil překlad Vladař – přesnější varianta překladu by však zřejmě zněla Kníže; v angličtině se pak setkáváme s verzí The Prince.
Tento politicko-filozofický spis napsal Machiavelli v roce 1513 a dedikoval ho Medicejským, jimž se chtěl zavděčit a znovu se dostat do jejich přízně. Text však reálně vyšel až po jeho smrti.

Ve Vladaři uděluje Machiavelli rady muži, který chce vládnout a vládu si udržet. Přestože určitou část knihy tvoří i „morální zásady“ ve smyslu, že panovník má zodpovědnost za své území a svůj lid a že má jít lidem příkladem a vystupovat laskavě, skromně a zbožně, vešly ve známost hlavně Machiavelliho nepříliš hodnotové rady. V nich jde Machiavelli do přímého střetu s křesťanskou morálkou a středověkým obrazem dobrého panovníka.


Vladař, Niccolò Machiavelli.
Vladař, Niccolò Machiavelli. , Niccolò Machiavelli, Public domain


Machiavelli říká, že vladař může lhát, podvádět i zrazovat, pokud mu to umožní udržet si moc – dokonce je to jeho povinnost.
Panovník má podle něj umět pracovat se strachem obyvatelstva, s tresty i odměnami a uplácením. Vládce se má navenek tvářit jako laskavý a zbožný, ale v případě potřeby musí umět tyto zásady odhodit a jít si bezskrupulózně za svým cílem. Právě v tomto díle zaznělo ono známé účel světí prostředky.

Zkrátka a dobře Machiavelli radí vládcům jít po cestě lsti, úskoků, intrik a silného kultu osobnosti. A tím se v zásadě stává otcem moderní politiky.


Lorenzo II. Medicejský, kterému byl Vladař věnován.
Lorenzo II. Medicejský, kterému byl Vladař věnován. , Cristofano dell'Altissimo, Public domain


Celoživotní víra ve Štěstěnu

V jeho filozofii je významná víra ve Štěstěnu. Hodně se jí věnuje i ve Vladaři. Jeho Štěstěna byla vrtkavá – už jsme popsali, jak se vyhoupl do čela Florencie a pak padl. V roce 1520 se na něj Fortuna znovu usmála: Medicejští jej povolali zpátky do Florencie. V tomto období psal své Florentské letopisy, ve kterých zpracoval dějiny této části Itálie. Později začal zastávat další významné funkce.

Machiavelli však vrtochy Štěstěny znal, a tak se musel připravit na to, že přijde nový pád. K tomu došlo v roce 1527 – Medicejští znovu přišli o vládu nad Florencií, vznikla republika a Machiavelli byl opět sesazen ze svých úřadů. Zemřel téhož roku – 21. června.

Zdroj: www.iliteratura.cz ; wikipedia.org
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce? Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce?
Johanka z Arku - život panenské bojovnice v mužském přestrojení Johanka z Arku - život panenské bojovnice v mužském přestrojení
Paříž stojí za mši: fascinující osud prvního Bourbona na francouzském trůnu Paříž stojí za mši: fascinující osud prvního Bourbona na francouzském trůnu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít