Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Na skřipci se mohl mučený nešťastník roztáhnout až o půl metru

10.8.2021, 13:01 > Ostatní

V mučení dokázali být lidé velice kreativní. Mučících nástrojů v průběhu naší historie existovalo obrovské množství, často však šlo spíše o experimenty a jejich užívání dlouho nevydrželo. Jeden nástroj si však svoji popularitu mezi mučiteli udržel značně dlouho. Skřipec, velice jednoduchý vynález, byl jeden z nejpoužívanějších mučících strojů od 15. do 18. století.


Přestože dnes je pro nás něco takového nepředstavitelné, ve středověku bylo mučení poměrně běžnou záležitostí, dokonce legální. Takzvané útrpné právo bylo součástí vyšetřování a výslechu obviněného v průběhu většiny středověku a novověku. Využívaly ho jak církevní, tak i světské soudy a přiznání na mučidlech bylo bráno jako legitimní důkaz.


Skřipec na zámku Rothschild.
Skřipec na zámku Rothschild. Zdroj: wikipedia.org, [Tycho] talk ,, CC BY 3.0


Jedním z nejoblíbenějších nástrojů, na kterém vyšetřovatelé prováděli výslech, byl skřipec. Svojí konstrukcí velice jednoduchý nástroj, avšak velmi efektivní. Zjednodušeně šlo o určitý žebřík, který mohl být umístěn vodorovně i v náklonu. Vyslýchaný byl za své končetiny připoután okovy, nebo provazy. Součástí skřipce bylo napínací zařízení, které ovládal vyšetřovatel. Některé starší svislé varianty se obešly bez tohoto zařízení a končetiny vyslýchaného byly jednoduše zatíženy závažími.
Proč Římané využívali krutý trest smrti ukřižováním?

Proč Římané využívali krutý trest smrti ukřižováním?

Ukřižování je dnes téměř výlučně spojeno s mučednickou smrtí Ježíše Krista, v antickém Římě to byl ale poměrně běžný trest. Ve své době nešlo o žádnou zvláštní událost a podobných poprav se po celé říší každý r... celý článek

Samotnou funkci tohoto stroje bylo napínat tělo mučeného, což vedlo k velice bolestivému natahování kloubního vaziva a dalších tkání. Mučená osoba mohla být roztažena až o 50 centimetrů. V krajních případech mohlo dojít až k utržení, nebo vykloubení končetin. Klouby při povolení obvykle nezapadly správně a mučený se tak do konce života potýkal s trvalými následky. To však často netrvalo dlouho, v mnoha případech šel obviněný z mučidel rovnou na popravu. Některým mučitelům to však bylo málo, a tak tento krutý nástroj ještě dále vylepšovali. Pod záda vyslýchaného tak mohl být umístěny bodáky, nebo dokonce rozdělán oheň.


Vodorovné provedení skřipce.
Vodorovné provedení skřipce. Zdroj: wikipedia.org, Merlin, CC BY-SA 3.0


Ačkoliv se největší popularitě těšil skřipec ve středověku, první zmínky o něm máme již z antiky. Roku 356 př.n.l. na něm byl v antickém Řecku vyslýchán muž jménem Herostratus. Ten byl obviněn ze zapálení Artimidina chrámu, jednoho ze sedmi divů světa. Další zmínku o skřipci máme z okolí Alexandra Velikého, který na něm mučil svého historika Callisthenea, který měl být zapojen do spiknutí proti Alexandrovi. Po smrti císaře Nerona byl obdobný nástroj užit i vyšetřovately, kteří hledali jeho vrahy. Ve středověké Evropě máme první zmínky o skřipci z roku 1447, kde byl využit k výslechu v obávaném londýnském vězení Tower.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Kakao - Aztékové ho pili s chilli a medem. V Evropě šlo o nápoj králů Kakao - Aztékové ho pili s chilli a medem. V Evropě šlo o nápoj králů
Antikoncepce ve středověku - nezvyklé metody, jak zabránit početí Antikoncepce ve středověku - nezvyklé metody, jak zabránit početí
Historie kávy - kde vznikly první kavárny? Historie kávy - kde vznikly první kavárny?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít