Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes

8.11.2022, 09:37 > Starověk > Antické Řecko

Kdo by neznal šroub? V dnešní době je téměř vše spojeno šrouby. Spojují všechny druhy ocelových konstrukcí, motorová vozidla, počítače, nábytek, domácí spotřebiče, atd. Z názvu článku je možná zřejmé, že jej vynalezl řecký vynálezce Archimédés. Ale je tomu opravdu tak? Kam až sahá historie Archimédova šroubu?


Historie šroubu

Prototyp šroubu byl Archimédův šroub, který byl vynalezen před více než 2000 lety slavným řeckým učencem Archimédem ze Syrakus (287 – 212 př. n. l.) a sahá až do starověkých civilizací. Archimédův šroub není spojovací prvek, ale zařízení pro zvýšení hladiny vody. Archimédés jej zřejmě nevynalezl sám, ale předpokládá se, že popsal již existující zařízení, které mohlo být setrojeno starověkými Egypťany pro zavlažování půdy poblíž Nilu. Později se o něm zmínil Archytas z Taranta, řecký filozof a matematik, žijící ve 4. Století př. n. l.


Použití Archimedova šroubu pro zvedání vody.
Použití Archimedova šroubu pro zvedání vody. , The original uploader was Ianmacm at English Wikipedia., Public domain


Znáte legendu O Archimédovi?

O Archimédovi traduje legenda, že jednoho dne vyběhl nahý na ulici a křičel Heuréka, které znamená „Našel jsem to“. Archimédes měl náhle zjevení, když se koupal ve vaně. Všiml si, že když vstoupil do vany, hladina vody stoupla. Experimentováním ve vaně zjistil jistou zákonitost, a to že ponořené tělo ve vodě vytěsní tolik vody, kolik váží.

Tento experiment Archimédes zobecnil, následně dokázal a vznikl Archimédův zákon, které říká, že:
„Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná hmotnosti kapaliny tělesem vytlačené“.


Archimédés běhal zcela nahý syrakuskými ulicemi a volal „Heuréká!“.
Archimédés běhal zcela nahý syrakuskými ulicemi a volal „Heuréká!“. , Unknown authorUnknown author, Public domain


Co je vlastně Archimédův šroub

Archimédův šroub je jednoduchý stroj, velká spirála, umístěná v dřevěném válci. Během provozu je spodní konec šroubu ponořen do vody a otáčení šroubu jej nutí pohybovat se nahoru.

Sloužil ke zvýšení hladiny vody používané k zemědělské půdě. Šroub se otáčel ručně nebo větrným mlýnem. Když se celá jednotka otočila, voda byla zvednuta uvnitř spirálové trubky do vyšší nadmořské výšky. Konstrukce tohoto zařízení byla tak užitečná, že se přesunula i do jiných průmyslových odvětví. V Nizozemsku se používal k odvodňování oblastí nacházející se v prohlubni, tedy pod hladinou moře.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/

Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Tajemství výroby papíru si Číňané strážili přes půl tisíciletí Tajemství výroby papíru si Číňané strážili přes půl tisíciletí
Milostné avantýry na Olympu. Božský Zeus se při dobývání žen neštítil žádné lsti Milostné avantýry na Olympu. Božský Zeus se při dobývání žen neštítil žádné lsti
Řecké báje, #2 Perseus Řecké báje, #2 Perseus


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít