Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Trajánův sloup - komiks antického Říma

18.3.2020, 08:47 > Starověk > Antický Řím

Mimo fanoušky antiky pravděpodobně Trajánův sloup není příliš známou památkou. Však také nejde o žádnou monumentální stavbu jako Colloseum, Circus Maximus nebo Akvadukt v Segovii. Přesto je právě tato stavba pro studium historie mnohem důležitější než kterákoliv ze jmenovaných.

Trajánův sloup je památník postavený na Trajánově fóru. Jeho výška včetně podstavce přesahuje 38 metrů a průměr 3,7 metru. Je složen z jednotlivých bloků bílého mramoru
. Váha každého z nich je kolem 40 tun a celková hmotnost stavby přesahuje 1100 tun. Z fotografií se může stavba jevit jako úzká, jde však o zkreslený pohled. Vždyť uvnitř stavby je vytesáno celé točité schodiště. Po zdolání 185 schodů tak můžeme stanout na vrchní plošině. Tedy mohli bychom, pokud by bylo otevřeno veřejnosti. Když si sloup prohlédnete pozorně, naleznete v něm malé štěrbiny. Těchto 43 okének slouží jako zdroje světla pro vnitřní schodiště. Na vrcholu naleznete sochu svatého Petra, ta zde však samozřejmě není od začátku. V roce 1587 ji se umístil papež Sixtus V. Předtím sloup zdobila socha císaře a na úplném začátku socha orla. Stavba také původně sloužila jako mauzeloum pro urnu s popelem císařské rodiny.


Trajánův sloup.
Trajánův sloup. Zdroj: wikipedia.org, Szilas / Public domain


To nejdůležitější ovšem nalezneme na povrchu stavby. Dokola sloupu se vine 190 metrů dlouhý reliéf znázorňující Trajánovy vojenské výboje proti Dákům, které probíhaly začátkem druhého století. Dá se říci že jde o takový velmi realistický antický komiks. Celý vlys je rozdělen na 155 jednotlivých scén, které zobrazují různé důležité okamžiky tažení. Dohromady se na nich objevuje více než dva a půl tisíce vojáků i další antické vojenské techniky. Mnoho znalostí, které máme o antickém římském vojenství pochází právě z tohoto reliéfu. Nikde jinde se nedochovalo tolik kvalitních a detailních zobrazení vojenského tažení.

Pevnost Masada - před Římem se nelze skrýt

Pevnost Masada - před Římem se nelze skrýt

Židovská pevnost Masadě je jistě jednou z nejznámějších pevností starověku. Možná ne podle jména, ale ve chvíli kdy uvidíte typický tvar stolové hory, jistě vám přijde povědomá. Na rozdíl od většiny jiných pevn... celý článek


Stavba byla z podnětu římského senátu dokončena roku 113 a jejím stavitelem byl Apollodóros z Damašku. 40 tunové bloky, které na sebe přesně navazují bylo nutné vyzvednou to obrovské výšky. Vzhledem k úrovni tehdejší techniky bylo zřejmě využito metody okolní stavební věže, protože neexistovat dostatečně silný jeřáb. Sloup byl velmi známou a kopírovanou památkou celý starověk i středověk. Existuje mnoho jeho kopií. V Římě jde například o sloupy císařů Antonina Pia a Marka Aurelia, v Konstantinopoli zase stály sloupy Arkadia a Theodosia. Novější kopii pak můžeme nalézt v například Paříži, je jí Napoleonův sloup na náměstí Vendôme.


Část reliéfu znázorňující souboje mezi Římany a Dáky
Část reliéfu znázorňující souboje mezi Římany a Dáky Zdroj: wikipedia.org, Attributed to Apollodorus of Damascus / Public domain


Odlitky reliéfu v římském muzeu.
Odlitky reliéfu v římském muzeu. Zdroj: wikipedia.org, Notafly / CC BY-SA


Bylo vytvořeno mnoho kopií reliéfu pomocí sádrových otisků. Kromě originálu a římského muzea tak můžete za kopiemi vyrazit do dalších evropských měst. Vystaveny jsou například v muzeích v Bukurešti nebo Londýně.
Autor: Jiří Klaus
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

7 divů světa, #2 Kolos na ostrově Rhodos 7 divů světa, #2 Kolos na ostrově Rhodos
7 divů světa, #3 Feidiova socha Dia v Olympii 7 divů světa, #3 Feidiova socha Dia v Olympii
7 divů světa, #1 Maják na ostrově Faru 7 divů světa, #1 Maják na ostrově Faru


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít