Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Kalendář, svatyně, nebo léčivé místo? Stonehenge své tajemství stále nevydalo.

27.5.2022 > Středověk > Anglie

Stonehenge je jednoznačně nejtajuplnější stavbou, kterou můžeme nalézt na Britských ostrovech. Jen těžko bychom hledali někoho, kdo ikonickou památku nezná. I přes veškerou pozornost veřejnosti a neutuchající zájem vědců není dodnes jasný účel této monumentální stavby.


Kamenná památka se nachází v jižní části Anglie, na Salisburské pláni, asi 3km od nejbližšího městečka Amesbury. Co vlastně znamená samotný název? I to je malá záhada. Vědci se totiž v interpretaci názvu neshodnou, podle dvou hlavních vysvětlení se dá název přeložit jako "Kamenná šibenice", nebo "Zavěšený kámen".


Stonehenge pří západu slunce.
Stonehenge pří západu slunce. , Jeffrey Pfau, CC BY-SA 3.0


Další záhadou je i samotné stáří Stonehenge. Stavba patrně vznikala v několika fázích. Jednoznačně nejstarší je kruhový příkop o průměru 110 metrů a hloubce 2 metry. Z vnitřní strany příkopu je navršen ještě půlmetrový val. Tato část byla patrně vybudována kolem roku 3100 př. n.l. V okolí stavby však byly nalezeny důkazy, že oblast byla osídlena již před více než 7 tisíci lety.

O téměř tisíciletí později, kolem roku 2200 př.n.l, byl postaven první z kamenných kruhů tvořený doleritovými bloky. A až kolem roku 2000 př.n.l. byl vztyčen vnější kruh, který dodává stavbě typický vzhled. Ten je tvořen mohutnými kamennými bloky, jejichž váha dosahuje až 50 tun. Složen byl původně ze 30 sloupů a dalších 30 vodorovných kamenů na nich umístěných. Vnitřek je pak tvořen pěti tzv. trilitony. Tedy dvěma sloupy a třetího kamene na nich položeného. Ty tvoří tvar podkovy otevřené směrem na severovýchod. Vědci však spekulují, že původně nešlo o podkovu, ale také kompletní kruh. Tak jako všechny stavby i Stonehenge podléhá času. Proto je dnes většina kamenů zabetonována místo původního usazení do země.

Římská invaze do Británie - největší námořní operace starověku

Římská invaze do Británie - největší námořní operace starověku

Římská invaze do Británie byla obrovskou námořní operací, možná tou největší za celé dějiny starověku. Přestože potenciální zisky z nové provincie zřejmě nikdy nemohly vyvážit náklady celé vojenské výpravy, trv... celý článek


Účel stále nejasný

Nová vysvětlení účelu Stonehenge se objevují prakticky každý rok. Jednou z nejčastějších teorií je, že stavba sloužila pro druidské obřady. Tito keltští kněží přišli na Britské ostrovy ale až o mnoho století později, když již stavba stála. Ačkoliv není vyloučené, že ji i druidové využívali, její původní účel musel být jiný.


Počítačová vizualizace Stenehenge v původním stavu.
Počítačová vizualizace Stenehenge v původním stavu. , Jlert Joseph Lertola, Public domain


Poměrně věrohodně zní jiná teorie, která říká, že stavba sloužila jako léčebné místo. Doleritové kameny z vnitřního kruhu jsou totiž dopraveny z místa nazývaného Carn Menyn. Zde se dodnes nachází léčivý pramen. Lidé, kteří věřili, že místo má léčivé účinky, si tak mohli myslet, že použitím místních kamenů zajistí stavbě léčivou moc. Pravděpodobně se také jeví teorie, že celé místo mohlo sloužit jako primitivní kalendář, kdy kameny reprezentovaly jednotlivé dny v měsíci. Pravidelně se však objevují a jsou vyvraceny nové a nové teorie o účelu Stonehenge. Je však otázkou, zda-li některá z budoucích teorií najde dodatečné důkazy, aby ji široká vědecká obec trvale uznala.

Zdroj: wikipedia.org ; Stonehenge - Robin Heath
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Římský beton dokázal v mořské vodě regenerovat Římský beton dokázal v mořské vodě regenerovat
7 divů světa, #6 Mauzoleum v Halikarnassu 7 divů světa, #6 Mauzoleum v Halikarnassu
Každá nevěsta musela zaplatit poplatek za průchod. Neznámý předchůdce skvostného Karlova mostu Každá nevěsta musela zaplatit poplatek za průchod. Neznámý předchůdce skvostného Karlova mostu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít