Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Marie Karolina: matka 18 dětí, která se pustila do křížku s Napoleonem

26.3.2024 > Novověk

Málokdo asi dokáže vyjmenovat všechny děti, které se narodily Marii Terezii. Možná si vzpomenete na Josefa a Leopolda, pozdější císaře, snad také na Marii Antoinettu, ale co taková Marie Karolina? Málokdo ji zná navzdory tomu, že se stala významnou královnou a prožila velmi pozoruhodný život.



Marie Karolina.
Marie Karolina. , Anton Raphael Mengs, Public domain


Zděděné jméno i ženich

Marie Karolina se narodila v roce 1752 a byla již třináctým dítětem habsburské panovnice Marie Terezie a jejího manžela Františka Štěpána Lotrinského.

Od začátku to vypadalo, že Marie Karolina bude po celý život jen jakousi náhradnicí. A začalo to již jménem.

Marie Terezie totiž porodila již dvě Marie Karoliny (jednu v roce 1740, další v roce 1748), obě však velmi brzy zemřely. A tak se po narození dalšího děvčete v roce 1752 jméno zkrátka zrecyklovalo.


Ferdinand Neapolsko-Sicilský.
Ferdinand Neapolsko-Sicilský. , Anton Raphael Mengs, Public domain


A podobně tomu bylo i se ženichem neapolsko-sicilským králem Ferdinandem. S tímto synem španělského krále se nejdříve zasnoubila Johana Gabriela, ta však zemřela jako velmi mladá. Marie Terezie však o toto spojenectví dost stála, a tak obratem nabídla další dceru v pořadí – Marii Josefu. Těsně před sňatkem však zemřela i ona. Inu, Marie Terezie na nic nečekala a do Neapole poslala další dceru. A tentokrát už řada vyšla na Marii Karolinu.


I v nešťastném manželství může být 18 dětí

Marie Terezie se někdy uvádí jako matka rekordmanka, neboť zvládla vládnout a zároveň přivést na svět šestnáct dětí.


Marie Terezie.
Marie Terezie. , Martin van Meytens, Public domain


Marie Karolina ji však trumfla. Porodila 18 dětí, a to ještě v situaci, kdy se narozdíl od své matky nevdávala z lásky a s manželem měla velmi komplikované vztahy.

Ferdinand Neapolsko-Sicilský byl nevzdělaný hrubián, který své ženě – přirozeně inteligentní a navíc politicky nadané – nesahal ani po kotníky.

On ji ponižoval, ona jím pohrdala.

Těžko říct, jak se jim podařilo společnými silami zplodit 18 potomků!


Prokletý Napoleon

Marie Karolina si zvládla v Neapoli i přes nepříznivou manželskou situaci vydobýt silnou pozici. Tlačila na zavádění reforem a snažila se řídit království, které jejího manžela příliš nezajímalo.

Jenže pak přišla Velká francouzská revoluce, při níž byla popravena její nejmladší sestra Marie Antoinetta, a na křídlech této revoluce přiletěl Napoleon Bonaparte, který si chtěl podmanit Evropu.


Napoleon Bonaparte.
Napoleon Bonaparte. , Jacques-Louis David, Public domain


Ani malé Neapolské království nenechal Napoleon na pokoji a obsadil ho. V této době musela Marie Karolina prchat i s rodinou na Sicílii, protože jako jedné z nejhlasitějších Napoleonových odpůrkyň jí hrozilo velké nebezpečí.

Do „své“ Neapole se však přece jen mohla vrátit. Její osobní přítel Horatio Nelson totiž z Neapole francouzská vojska vyhnal. Tím však boj ani nesmiřitelná nenávist mezi Napoleonem a Marií Karolinou zdaleka neskončily.


Napoleon se vrací a zasazuje další úder

Marie Karolina s velkými obavami sledovala Napoleonovy úspěchy na vojenském poli. A měla důvod se bát, neboť Bonaparte obsadil Neapol podruhé a Marii Karolinu i s jejím manželem znovu sesadil z trůnu.

V té době již vládl ve Vídni její synovec František I., za kterého provdala svou nejstarší dceru Marii Terezu.

Marie Karolina synovci vyčítala, že nebere napoleonskou hrozbu vážně, a ještě hůře nesla, když císař provdal za Bonaparta svou vlastní dceru Marii Luisu.


Marie Luisa.
Marie Luisa. , See page for author, Public domain


Nevychutnaná pomsta

Dnes víme, že Napoleon padl a doplatil na svou smělost a velikášské plány. Marie Karolina to však nevěděla a porážky svého úhlavního nepřítele se nedožila, neboť zemřela v Rakousku v roce 1814, aniž by znala výsledek bitvy u Waterloo.

U srdce ji mohlo hřát snad jen vědomí, že ze svých dětí udělala nejmocnější ženy a muže Evropy.

Její syn František se stal králem obojí Sicílie, dvě z jejích dcer byly provdány za rakouské arcivévody a další byly například španělskými a francouzskými královnami.

Zdroj: Weissensteiner: Dcery Marie Terezie; stoplusjednicka.cz;
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Ulrika Eleonora Švédská se vzdala trůnu, ale vděku se za to rozhodně nedočkala Ulrika Eleonora Švédská se vzdala trůnu, ale vděku se za to rozhodně nedočkala
Krásné neteře kardinála Mazarina pobláznily snad všechny francouzské šlechtice Krásné neteře kardinála Mazarina pobláznily snad všechny francouzské šlechtice
Napoleon se s Josefínou rozvedl, protože mu nedala děti. Přesto se její vnuk stal francouzským císařem Napoleon se s Josefínou rozvedl, protože mu nedala děti. Přesto se její vnuk stal francouzským císařem


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít