Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Lékař, který chtěl změnit Dánsko. Vaz mu zlomil románek s královnou

2.8.2022, 08:46 > Novověk

Ve druhé polovině 18. století se malé Dánské království stalo na pár měsíců průkopníkem v osvícenských reformách. Pustil se do nich královský lékař Johann Friedrich Struensee a v Dánsku zavedl změny, o kterých si jinde ve světě mohli nechat zdát ještě celá desetiletí a možná i staletí. Avšak jak už to tak u velkých reformátorů bývá, na Struenseea čekal tragický osud.



Johann Friedrich Struensee.
Johann Friedrich Struensee. , Jens Juel, Public domain


Králův lékař

Životní příběh, který prožil Johann Friedrich Struensee, je jako vystřižený z románu nebo historického filmu (ostatně také byl několikrát převeden do literární formy nebo zfilmován).

Johann Friedrich se narodil do rodiny úspěšného německého ministra. Otec ho nechal vystudovat a z Johanna Friedricha se stal lékař. Byl vzdělaný, ambiciózní, s dobrým zázemím a pohyboval se ve vysokých společenských kruzích – zkrátka jako stvořený pro velkou kariéru.

Když se jednoho dne setkal s dánským králem Kristiánem VII., král si ho okamžitě oblíbil a povolal ho ke dvoru jako svého osobního lékaře.


Dobová malba dánského královského dvora.
Dobová malba dánského královského dvora. , Orf3us, Public domain


Král Kristián VII.

Kristián VII. osobního lékaře opravdu potřeboval. Trpěl totiž závažným duševním onemocněním; dnes se předpokládá, že šlo o schizofrenii. V dětství se mu navíc dostalo velmi špatného zacházení, kruté výchovy a nedobrého vzdělání, což jeho stav ještě zhoršilo. Byl labilní, trpěl prudkými změnami nálad, cítil se osaměle, uvolnění hledal v orgiích a nebyl schopný samostatně vládnout.

V péči Struensseho se však jeho psychická kondice výrazně zlepšila. Zklidnil se a cítil se v přítomnosti svého lékaře dobře a důvěřoval mu. A tak Struenseeho vliv začal růst. Radil králi ve všech oblastech života a panování a nakonec se stal jeho prvním ministrem.


Dánský král Kristián VII.
Dánský král Kristián VII. , Alexander Roslin, Public domain


Struensee a královna Karolina Matylda

Nebyl by to ale dobrý příběh, kdyby do něj nezasáhla láska.

Král Kristián měl za manželku anglickou princeznu Karolinu Matyldu. Jejich manželství však bylo velmi nešťastné, král svou ženou opovrhoval a raději se věnoval prostitutkám ve veřejných domech. Není divu, že když ke dvoru přišel charismatický a vzdělaný Johann Friedrich Struensee, královna se bezhlavě zamilovala.


Dánská královna Karolina Matylda.
Dánská královna Karolina Matylda. , Catherine Read, Public domain


Očkování proti neštovicím

Důvěru královny Struensee získal především tím, že zachránil korunnímu princi Frederikovi, jejímu jedinému synu, život. V roce 1769 řádila v Kodani smrtící epidemie neštovic. Struensee rozhodl, že následníka trůnu proti neštovicím naočkuje. V té době šlo o velmi unikátní čin a odvážné řešení.

Případ s očkováním hodně ukazuje, co byl Struensee za muže: věřil vědě, byl otevřený moderním myšlenkám a měl odvahu jednat a riskovat.


Johann Friedrich Struensee.
Johann Friedrich Struensee. , Jens Juel, Public domain


Princezna, nebo La petite Struensee?

V roce 1771 byl Struensee na vrcholu moci. Prováděl své reformy, odstranil své nepřátele, měl takřka veřejný vztah s královnou a pevně třímal otěže moci. A možná se mu také narodila dcera. Královna Karolina Matylda totiž porodila holčičku – král své otcovství sice nikdy nezpochybnil, ale celé Dánsko si špitalo, že otcem princezny je Struensee. Odtud také její přezdívka: La petite Struensee.

Reformy, které předčily dobu

Přestože je královský milostný trojúhelník atraktivní částí celého příběhu, tou nejdůležitější jsou Struenseeho reformy.

Vyznával osvícenské a humanistické myšlenky, uvažoval velmi moderně a rozhodl se reformovat celý stát.

Například jeho společenské reformy zahrnující mimo jiné svobodu vyznání, zákaz tortury a uvolnění cenzury byly v té době (téměř 20 let před Velkou francouzskou revolucí) velmi moderní a jedinečnou záležitostí. Podobně pokrokové byly jeho snahy omezit nevolnictví.

Nezůstával však jen u toho – reformoval daňový systém, na což doplatila hlavně šlechta, která přišla o své daňové výjimky a privilegia. Kdyby měl na hospodářské reformy více času, zřejmě by v Dánsku v podstatě zavedl moderní ekonomický systém, jak jej známe dnes. Paralelně probíhaly reformy byrokratického systému, soudnictví.

Jeho reformy směřovaly ke snižování třídních rozdílů a větší osobní svobodě.


Zatčení Struenseeho.
Zatčení Struenseeho. , See page for author, Public domain


Pád a poprava

Struenseeho reformy byly na jeho dobu příliš radikální a prováděné tak rychle, že vyvolávaly odpor. Řada běžných lidí přicházela ze dne na den o práci a bála se přílišného liberalismu a šlechta se cítila ohrožená, protože jí první ministr bral její staletá privilegia. Proti Struenseemu se rychle zformoval šik nepřátel, v jehož čele stála králova matka Juliana Marie.

17. ledna 1772 byl Struensee i královna zatčeni. Karolina Matylda byla z Dánska vyhoštěna a musela dožít v exilu. Zemřela v pouhých 24 letech.

Na Johanna Friedricha Struenseeho čekal ještě horší osud. 28. dubna 1772 byl sťat, následně rozčtvrcen a vpleten v kolo.

Zdroj: britannica.com
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Napoleon se s Josefínou rozvedl, protože mu nedala děti. Přesto se její vnuk stal francouzským císařem Napoleon se s Josefínou rozvedl, protože mu nedala děti. Přesto se její vnuk stal francouzským císařem
Marie Karolina: matka 18 dětí, která se pustila do křížku s Napoleonem Marie Karolina: matka 18 dětí, která se pustila do křížku s Napoleonem
Po smrti Ludvíka XIV. zůstala Francie v rukou zhýralého regenta Po smrti Ludvíka XIV. zůstala Francie v rukou zhýralého regenta


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít