Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Oliver Cromwell zrušil v Anglii Vánoce. Mýtus, nebo skutečnost?

27.12.2023 > Středověk > Anglie

Zrušit Vánoce? Někdo tyto svátky nemá zrovna v lásce a klidně by to udělal. V historii už se to stalo. Aktérem byl Oliver Cromwell. Ale bylo to ve skutečnosti opravdu tak?

Nežil si nikdy moc dobře. Byl zvyklý na modlitby a odříkání. Ostrý puritán Oliver Cromwell (1599-1658) si ale svojí vlastní snaživostí dobyl svého. Neměl ale rád katolíky, ty pronásledoval. A ve svém životním stylu byl hodně strohý.
Třeba když Angličané připravují svého vánočního krocana, považoval to za ztrátu času. Domníval se, že jde o rozmařilost, bez které je možné se obejít.


Chce den půstu a rozjímání

Na slavení svátků měl svůj vlastní vyhraněný názor. Měly by se trávit především na modlitbách a asketicky. Žádné okázalé oslavy. Bůh a jeho narození se má oslavovat prací a ta s nějakým veselím zrovna nejde dohromady, to jako puritán moc dobře věděl. Pustit se do díla je rozhodně užitečnější. Proto prý v roce 1644 v anglickém parlamentu navrhl zákon o zrušení vánočních oslav. Chtěl, aby se 25. prosinec stal datem půstu a rozjímání.


Oliver Cromwell byl zapřisáhlý puritán.
Oliver Cromwell byl zapřisáhlý puritán. , After Samuel Cooper, Public domain


Lidé porušují zákaz

Veselí mu šlo proti srsti. Tehdy se totiž slavily Vánoce v Anglii dokonce dvanáct dnů. Štědrý den byl prvním dnem oslav, které trvaly až do ledna. Lidé, kteří si to mohli dovolit, si užívali volno. Opíjeli se, přejídali, tančili a zpívali, hráli hazardní hry, zkrátka se bavili. Spoustě nábožensky založených lidí se takové bezuzdné veselí nelíbilo. A co Cromwell? Podle něj by se i o Vánocích mělo pracovat. Jenže lidé doma stejně slavili, ale tajně. O svůj tradiční puding a krocana zkrátka přijít nechtěli. Definitivní zákaz oslav se podařilo prosadit v roce 1647.


Rozšířené nedorozumění

Bylo to tak ale doopravdy? Skutečně se Oliver Cromwell stal hlavním aktérem tohoto zákazu? Ne. Už od počátku 40. let 17. století, kdy se část moci přesouvala z krále Karla I. Stuarta (1600-1649) na parlament, docházelo k omezování vánočních oslav. „Je rozšířeným mýtem, že Cromwell zrušil Vánoce, ale mýtus je založen na nedorozumění. Byla to oddaně náboženská a parlamentní strana, která ve 40. letech 16. století zakročila proti oslavám Vánoc a svátků jiných svatých,“ vysvětluje britský profesor historie Peter Gaunt.


Typicky vánoční jídlo Angličanů – pečeného krocana - považují puritáni za rozmařilost.
Typicky vánoční jídlo Angličanů – pečeného krocana - považují puritáni za rozmařilost. , TheKohser, CC BY-SA 3.0


Projednávání se neúčastní

Podle Gaunta v tom nehrála jeho osoba významnou roli. „Nic nenasvědčuje tomu, že by Cromwell hrál nějak zvlášť významnou roli v tomto procesu (projednávání zákazu oslav – pozn.) a v různých právních předpisech, jejichž prostřednictvím se tak dělo – ačkoli byl poslancem, byl tehdy mimo Londýn a věnoval se své volební kampani, zatímco některé zákony byly projednávány a schvalovány – i když z toho, co víme o jeho náboženské víře, pravděpodobně s tímto procesem sympatizoval,“ dodává Gaunt.


Slaví se jenom neděle

V roce 1644 připadl 25. prosinec na poslední středu v měsíci, den pravidelného měsíčního půstu. Parlament schválil, že tento den má být čas půstu a ponížení, jako připomenutí hříchů těch, kteří proměnili tento den ve svátek. V lednu 1645 vzniklo Direktorium veřejné bohoslužby, skupina ministrů, kterou jmenoval parlament. Ta měla reformovat církev. Podle direktoriaměly být jedinými svátky neděle. Ovšem Cromwell nebyl členem této skupiny.


Oliver Cromwell uvěznil krále Karla I. Stuarta.
Oliver Cromwell uvěznil krále Karla I. Stuarta. , a painter by oliver, Public domain


Zrušení nařízení

V červnu 1647 parlament potvrdil zrušení oslav Vánoc, Velikonoc a Svatodušních svátků. Nařízení zůstalo v platnosti i v 50. letech 17. století, kdy byl Cromwell, který Karla I. Stuarta uvěznil a ten poté skončil na popravišti, lordem protektorem. Přesto se slavilo i nadále. Anglický král Karel II. Stuart (1630–1685) poté v roce 1660 oslavy znovu povolil.

Zdroje: Cromwellmuseum.org, 1.chester.ac.uk
Autor: Helena Stejskalová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Kalendář, svatyně, nebo léčivé místo? Stonehenge své tajemství stále nevydalo. Kalendář, svatyně, nebo léčivé místo? Stonehenge své tajemství stále nevydalo.
Absolutní peklo trvalo 5 dní - velký požár Londýna Absolutní peklo trvalo 5 dní - velký požár Londýna
Kateřina Aragonská - její manžel musel založit novou církev, aby se s ní mohl rozvést Kateřina Aragonská - její manžel musel založit novou církev, aby se s ní mohl rozvést


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít