Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Ošklivá vlámská kobyla, říkal Jindřich VIII. o své čtvrté ženě

6.6.2023, 09:13 > Středověk > Anglie

Šest žen Jindřich VIII., ten příběh zná snad každý. Dva rozvody, dvě popravy, jedna mrtvá a jedna přeživší. O Anně Klévské se říká, že byla tak ošklivá, že se jí král štítil i dotknout. Sice si odnesla pověst škaredé ženy, ale nakonec možná vedla nejklidnější život ze všech Jindřichových manželek.



Portrét Anny Klévské od Hanse Holbeina mladšího.
Portrét Anny Klévské od Hanse Holbeina mladšího. , Hans Holbein the Younger, Public domain


Anna Klévská, partie pro krále

Anna Klévská pocházela ze sice malého, ale významného Klévského vévodství. Jeho zajímavost spočívala v 16. století v tom, že na rozdíl od většiny ostatních zemí v regionu se tato země přikláněla k protestanství, proto si ji předcházely ostatní protestantské země.

Anna se narodila v roce 1515, jejím otcem byl vévoda Jan III. a pro svou dceru chtěl samozřejmě toho nejlepšího ženicha. Toho, že se jeho dcera dostala na anglický trůn, se sice nedožil, nicméně sám tento sňatek rozjednal.


Jindřich VIII. Tudor.
Jindřich VIII. Tudor. , After Hans Holbein the Younger, Public domain


Jindřich VIII. a jeho šílená sňatková politika

Pravda je však taková, že Jan Klévský si měl pořádně rozmyslet, jestli chce dceru posílat zrovna na dvůr Jindřicha VIII. Samozřejmě anglická koruna byla prestižní záležitostí, ale Jindřich byl známý svým neortodoxním nakládáním s manželkami. Se svou první manželkou, dcerou mocného španělského královského páru Isabely a Ferdinanda, se bez skrupulí rozvedl (a neváhal si pro ten účel založit vlastní církev). Druhou ženu Annu Boleynovou nechal popravit. A ta třetí – Jana Seymourová zemřela po porodu.

Anna se tedy měla stát číslem čtyři. Kromě toho, že si rozhodně nemohla být v manželství s Jindřichem jistá tím, jak v životě dopadne, nebylo moc o co stát ani čistě po lidské stránce. Jindřich byl o více než 20 let starší, vznětlivý, morbidně tlustý a trpěl celou řadou zdravotních problémů včetně hnisajícího vředu. To rozhodně nebyla partie, kterou by si mladá šlechtična vysnila v tajných dívčích snech.


Jindřich VIII. v pozdějších letech života.
Jindřich VIII. v pozdějších letech života. , Hans Holbein the Younger, Public domain


Hledání nevěsty

Když v roce 1537 zemřela Jana Seymourová po porodu, musel se Jindřich začít poohlížet po další ženě. Jana mu sice porodila vytouženého syna, nicméně jeden mužský dědic nestačil. Navíc chtěl Jindřich navázat další spojenectví prostřednictvím sňatkové politiky.

Zaměřil se na Klévské vévodství a rozhodl se, že se ožení se zdejší vévodskou dcerou. Už měl se ženami své zkušenosti, a tak nechtěl nechat nic náhodě. Vyslal posly, aby mu Annu omrkli. Jenže přísný dvorní mrav v Cléves zakazoval, aby se Anna předváděla před cizími muži. A tak poslové odjeli s nepořízenou, je však možné, že nevěstu králi vychválili. Poté dorazil anglický malíř, aby namaloval Annin portrét – a jak bylo zvykem, vyretušoval na obraze některé nedokonalosti, například jizvy po neštovicích.

Anna se králi na obrázku líbila, a tak se rozhodl, že se s ní tedy ožení.

Portrét Anny Klévské od Hanse Holbeina mladšího.
Portrét Anny Klévské od Hanse Holbeina mladšího. , Hans Holbein the Younger, Public domain


Ošklivá vlámská kobyla

Anna Klévská se vydala na cestu do Anglie. První setkání budoucích manželů muselo být opravdu trapné. Jindřich byl údajně zděšen tím, jakou ošklivku si má vzít, a nechtěl se na ni podruhé ani podívat. A dokonce se o ní prý vyjádřil jako o vlámské kobyle.

Nicméně nebylo zbytí, smlouva už byla projednána a Jindřich potřeboval spojence, a tak si Annu vzal.

Manželství to rozhodně nebylo šťastné. Kudy Jindřich chodil, tudy vykládal, jak se mu Anna hnusí a popisoval její tělo jako odporné. Dokonce začal zpochybňovat její panenství, což mohl být značce nebezpečný signál, neboť Anna Boleynová byla popravena poté, co ji král obvinil z nevěry.

Byla Anna opravdu tak ošklivá? Z portrétů se to nezdá, ale víme, že bylo zvykem malovat šlechtice hezčí a s dokonalejšími rysy, než jaké měli doopravdy. Přinejmenším stopy po neštovicích a další problémy s pletí zřejmě doopravdy měla.


Anna Klévská.
Anna Klévská. , Hans Holbein the Younger, Public domain


Pravda však může být taková, že král chtěl těmito historkami zakrývat vlastní neschopnost – je totiž pravděpodobné, že byl v té době už impotentní nebo měl v posteli přinejmenším s ohledem na svou tloušťku a další zdravotní neduhy problémy. Tuto skutečnost potvrzuje i to, že měl další dvě ženy a žádná z nich už s ním neotěhotněla. Sexuální styk mezi ním a Annou zřejmě nikdy neproběhl.

Nenaplněné manželství

Neschopnost naplnit manželství po sexuální stránce nakonec Jindřich využil ve svůj prospěch. Po pár měsících se přestal snažil a rozhodl se, že se s Annou rozvede. To dívka, vychovaná v přísných mravech a pevné víře, samozřejmě odmítla. Zřejmě to vyžadovalé i dost osobní odvahy, protože věděla, jaký byl osud jejích předchůdkyň. A navíc jistě sama toužila po tom, aby se starého, odporného manžela zbavila.

Dokázala však ze situace vytěžit maximum. Přece jen šlo o zahraniční nevěstu, a tak ji Jindřich nemohl dát popravit tak jednoduše jako Annu Boleynovou, která byla anglickou dvorní dámou. Šel tedy cestou domluvy a řekněme úplatků. Navrhl Anně, že pokud se s ním rozvede, bude moci zůstat v Anglii (tedy ji nečeká ostudný návrat domů), dostane vlastní dvůr, pozemky i hrady a bude se tam mít – inu, vlastně jako královna.
A zatímco ona si žila v klidu, Kateřina Howardová, žena, jež ji nahradila, byla za pár let popravena.


Annu Klévskou vystřídala Kateřina Howardová. Tu král nechal popravit.
Annu Klévskou vystřídala Kateřina Howardová. Tu král nechal popravit. , Hans Holbein the Younger, Public domain


Králova sestra

Jindřich předvedl dalších ze svých podivuhodných právních triků. Manželství s Annou nechal zrušit pro jeho nenaplnění a následně ji nechal prohlásit za svou sestru. Z ošklivé a zesměšňované manželky se tak najednou stala králova sestra a vážená dáma.

Anna Klévská dožila v Anglii a nijak nestrádala. Za Jindřichova života se jí dařilo dobře, po jeho smrti řešila hlavně finanční problémy. Nicméně byla pozvána na korunovaci jeho dcery královny Marie. Zřejmě se pokusila zapojit do politiky a podpořit Alžbětu Tudorovnu v jejím nároku na trůn, nicméně poté, co kvůli tomu upadla u Marie v nemilost, se stáhla do ústraní a dál na sebe neupozorňovala. Korunovace Alžběty, poslední z Jindřichových dětí, už se nedožila – zemřela v roce 1557. Ze všech Jindřichových manželek žila nejdéle.

Zdroj: Alison Weirová: Šest žen Jindřicha VIII.
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Anglická královna Jana zaplatila za devítidenní vládu vlastní hlavou Anglická královna Jana zaplatila za devítidenní vládu vlastní hlavou
Marie Stuartovna se stala vdovou v 18 letech. Kdyby její manžel žil, nemusela by na popraviště Marie Stuartovna se stala vdovou v 18 letech. Kdyby její manžel žil, nemusela by na popraviště
Po bitvě u Pavie musel francouzský král odevzdat jako rukojmí své syny Po bitvě u Pavie musel francouzský král odevzdat jako rukojmí své syny


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít